14.8 C
Chania
Wednesday, November 27, 2024

Ποιο είναι το μήνυμα του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ στην Αθήνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία; Απόγνωση και προβληματισμός παντου – Προειδοποίει για αυτά που ερχονται

Ημερομηνία:

Του Jeffrey Levett, Honorary President

Το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ, Αθήνα, αναγνωρίζει τη φιλοσοφία ως διαφωτιστικό παράγοντα και ευλογία για τον πολιτισμό. Επιδιώκει τον επαναπροσδιορισμό της ζωής και τον επαναπροσδιορισμό του σκοπού της και της σημασίας της σε κάθε στάδιο εξέλιξης ή κατάστασης, όπως αυτή αντιμετωπίζεται και ενεργοποιείται μέσα από το πρίσμα των αρχαίων ελληνικών ιδανικών και στην κλασική φιλοσοφία μιας καλά μελετημένης ζωής, σοφίας, λογικής, ηθικής, προσωπικής ευθύνης και υποχρέωσης του καθενός. Στοχεύει την επέκταση και ενοποίηση της αγωγής του πολίτη σε όλη τη Γη, στην αντιμετώπιση της κοινωνικής άνοιας και των συνεπειών της, στην προώθηση της παγκόσμιας ιθαγένειας και του σχηματισμού του Παγκόσμιου Κράτους της Γης, στην παρότρυνση της ανθρωπότητας να ακολουθήσει τις Οικουμενικές Αξίες και Διακηρύξεις και στην εντατικοποίηση της υποστήριξης για έναν πολιτισμό για την ειρήνη….

Το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ συνεχίζει να αναζωογονεί την έννοια της παγκόσμιας ιθαγένειας, προωθεί την πολιτική δια βίου εκπαίδευση για όλους και μειώνει την άγνοια και τη διαφθορά ως μέσο μετατροπής του πληθυσμού στη Γη σε ένα καλά μορφωμένο, φωτισμένο και ολοκληρωμένο σώμα. Παράλληλα, εργάζεται για να καταστήσει τον πλανήτη Γη έναν πιο ειρηνικό βιότοπο, επιβραδύνοντας τη συνεχιζόμενη επίθεση στο περιβάλλον. Πιστεύει ότι οι καλά δημοσιευμένες προσπάθειες μπορούν να δώσουν ώθηση στους Παγκόσμιους Αναπτυξιακούς Στόχους της Ανθρωπότητας των Ηνωμένων Εθνών τον 21ο αιώνα, στην Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς και να προσθέσουν υποστήριξη για την επανενεργοποίηση της Μεσοπρόθεσμης Στρατηγικής της UNESCO (2014- 2021). Πιστεύει ότι η φιλοσοφία πρώτα και για όλα, μπορεί να έχει μεγάλη επιρροή στη συμπεριφορά, να επιβραδύνει ή να αντιστρέψει τις αρνητικές τάσεις μέσα στην κοινωνία και να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των ατόμων και στην ανανέωση οργανισμών ή εθνών.

Αγαπητοί Συμμετέχοντες στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, Χαιρετισμοί από την Ελλάδα,

Όπως και εσείς, κι εμείς ζούμε σε μια εποχή όπου το απροσδόκητο μπορεί να αναμένεται, όπου η αβεβαιότητα και η ανοησία χαρακτηρίζουν ένα σημαντικό μέρος της τρέχουσας στιγμής μας στην ιστορία και όταν η λογική απορρίπτεται συντριπτικά. Αυτό το ονομάζουμε κοινωνική άνοια! Η ενσυναίσθηση σε παγκόσμια κλίμακα εξανεμίζεται και οι δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι κυρώσεις και οι εκτεταμένες συγκρούσεις θα λάβουν μη διαχειρίσιμες διαστάσεις σε πολλές χώρες επισπεύδοντας περισσότερη φτώχεια και ανισότητα. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σύμφωνα με τον António Guterres είναι ενός κόσμου που κινείται προς την άβυσσο προς τη λάθος κατεύθυνση, αλλά δεν είναι εντελώς της επιλογής του σήμερα.

Αν αφεθεί αμείωτη, χωρίς διαχείριση, θα οδηγήσει σε ένα ακυβέρνητο μέλλον. Σας λέμε ότι όταν το μυαλό μας είναι θολό, καθώς ο κόσμος μας διολισθαίνει σε αδιέξοδο και όταν βρίσκουμε την τραχιά στροφή πίσω, τότε αγκαλιάζουμε την κλασική φιλοσοφία. Σε έναν κόσμο έννομου συμφέροντος για να γίνει αυτό θα χρειαστούν μεγάλες θυσίες. Όταν κάποτε φαινόταν ότι η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να επενδύσει στην παγκόσμια ιθαγένεια καμία χώρα δεν την υποστήριξε και οι υποστηρικτές της σιώπησαν, αποθαρρύνθηκαν. Είναι θέμα να μην μπορείς να πολεμήσεις την αδιαφορία και τη γραφειοκρατία ;

Η ελπίδα μας είναι να απομακρύνετε τον κόσμο μας από την καταστροφή, προς ένα λαμπρότερο μέλλον, στο οποίο η φιλοσοφία και οι κλασικές ιδέες της όχι μόνο θα γιορτάζονται κάθε χρόνο, αλλά θα χρησιμοποιούνται και από τη διεθνή κοινότητα στη λήψη αποφάσεων και από κάθε πολίτη καθημερινά και παντού στη Γη. Είναι παρόμοια με την υγεία σε όλες τις άλλες πολιτικές όπου ανήκει και πολύ πιο σημαντικό.

Το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ έχει αγνοηθεί και γιατί όχι; Τόσοι άλλοι έχουν πέσει στο ίδιο καλάθι. Αν και η μικρή φωνή του ανυψώνει την αναλογία σήματος προς θόρυβο ενός πιο σημαντικού μηνύματος που πρέπει να ακουστεί, εξακολουθεί να πνίγεται από τη γραφειοκρατία και την κακοφωνία των ανταγωνιστικών συμφερόντων σε έναν κόσμο χωρίς φιλοσοφία απείρως ικανό να:

. Ξετυλίγει πολύπλοκα βιολογικά συστήματα που στηρίζουν την ανθρώπινη συνείδηση καταστρέφοντας απίστευτους μηχανισμούς ανάδρασης ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής,

  • Με μια μεγάλη πυρηνική έκρηξη που υπερβαίνει τη δύναμη της μεγάλης έκρηξης της γέννησης αυτό το σύνολο της εξελικτικής ανάπτυξης στη διαδικασία.
  • Επισπεύδοντας ένα τεχνολογικά χειραγωγημένο μέλλον περιορισμένης ελεύθερης βούλησης μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Ας προσκολληθούμε όμως σε έναν κόσμο όπου η δημιουργικότητα των ανθρώπων είναι άπειρη και το ταλέντο του ανθρώπου βαθύ. Το ανήκουστο μήνυμά μας είναι ότι ο τεράστιος χώρος μεταξύ αυτών των δύο ογκωδών πόλων μπορεί να διαμεσολαβηθεί μόνο από την κλασική φιλοσοφία, πρώτα από διανοητική άποψη ακολουθούμενη από πρακτική. Σας ζητάμε λοιπόν να ακούσετε τη φωνή του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ!

Η αγωνία μιας ηθοποιού απίστευτης ομορφιάς, μιας εθνικής εικόνας βουτηγμένης από την έκρηξη πυρηνικού φωτός της Χιροσίμα, φωτεινότερη από χίλιους ήλιους αντικατοπτρίζει αυτό για το οποίο μιλάμε. Αφού ανέκτησε τις αισθήσεις της, η μόνη της σκέψη ήταν να ενημερώσει τον Αυτοκράτορα για τη φρίκη της ατομικής βόμβας. Έφτασε στο ποτάμι, επέπλευσε κάτω από αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια τραβήχτηκε από στρατιώτες. Δύο εβδομάδες αργότερα, στο Τόκιο, το δέρμα της είχε φύγει, είχε διαβρωθεί. δεν είχε μαλλιά. τίποτα δεν έμεινε από τα νιάτα και την ομορφιά της. Η ευτυχία που έδωσε στο κοινό της δεν υπήρχε πια. Δεν έχουμε τρόπο να γνωρίζουμε αν οι προσπάθειες του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ απλώς αγνοούνται ή αν απλώς πέφτει στην πολιτική παγίδα να κάνει τα στραβά μάτια τόσο στη φιλοσοφία όσο και στον Δούρειο Ίππο. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο Γολγοθάς γίνεται ακόμα πιο απότομος και οι Σταθμοί του Σταυρού για να φτάσουν στη σωτηρία αυξάνονται σε αριθμό, εκθετικά. Ανθρώπινα δικαιώματα – για τη ζωή, την ασφάλεια, τη στέγαση, την υγεία παραβιάζονται συνεχώς παντού και η πολιτιστική κληρονομιά σπαταλάται. Παιδιά, εγκαταστάσεις υγείας, σχολεία και ακαδημαϊκοί και άμαχοι δέχονται εσκεμμένα επιθέσεις.

Εσείς οι συμμετέχοντες στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA77) θα συγκεντρωθείτε μαζί με τους παγκόσμιους ηγέτες, 13-27 Σεπτεμβρίου 2022 με σημαντικό κόστος και με λαμπρότητα και περίσταση που υποστηρίζεται από τα Μέσα Ενημέρωσης για να συζητήσετε  και να συνεργαστείτε σε ένα ευρύ φάσμα διεθνών και υπαρξιακών ζητημάτων. Ο προϋπολογισμός θα είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τα χρήματα που διατίθενται για εξοπλισμούς, γεγονός που έκανε τον Πάπα Φραγκίσκο να πει ότι πρέπει να κλάψουμε για αυτόν τον κόσμο, ο οποίος δεν αναγνωρίζει τον δρόμο προς την ειρήνη, κλαίει για εκείνους που ζουν για τον πόλεμο και έχουν τον κυνισμό να τον αρνηθούν. Τι νέο υπάρχει όμως αφού όπου υπάρχει βρωμιά υπάρχουν χρήματα και η αποχέτευση υποφέρει και όπου υπάρχει αίμα και πόλεμος υπάρχει κέρδος και οι πολίτες κινδυνεύουν από την ίδια τους την κυβέρνηση;

Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχουν γίνει χιλιάδες ενέργειες, πολλές δηλώσεις που έχουν γραφτεί και υπογραφεί από υψηλά ιστάμενους, αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να κατασκευάζει εξοπλισμούς που σκοτώνουν αλλά αποφέρουν τεράστια κέρδη. Τα λόγια από το Μανιφέστο Ράσελ-Αϊνστάιν, 1955, σε μια επίδειξη σοφίας που αναδύεται από γνώστες, χτύπησαν μια συγκινητική νότα με την απήχησή του ως ανθρώπινα όντα στα ανθρώπινα όντα: Θυμηθείτε την ανθρωπιά σας και ξεχάστε τα υπόλοιπα. Δεν συνέβη ποτέ!

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, έχουν υπάρξει χιλιάδες άρθρα, συνεντεύξεις, δηλώσεις. Χρήσιμο! Στην κατανόηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία; Ναι! Να απομακρυνθεί η ανθρωπότητα από τον κίνδυνο της καταστροφής, όχι! Στη σημερινή πραγματικότητα, η απογοήτευση είναι κοινό νόμισμα, καθώς η ανθρωπότητα καταναλώνει τους λιτούς πόρους της για να επιβιώσει με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής και την αυξανόμενη βρεφική και μητρική θνησιμότητα.

Αγαπητοί συμμετέχοντες στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Έχετε φοβερό καθήκον να παραμείνετε φύλακες του μέλλοντος και έχουμε επίσημη υποχρέωση να σταθούμε μαζί σας. Ο πρώτος μας στόχος είναι να σας πείσουμε να επαναφέρετε την κλασική φιλοσοφία! Η επιτυχία σας θα είναι ένα τεράστιο δώρο για τη δική μας, παρούσα γενιά και όλες τις γενιές που εκτείνονται πέρα από το βαθύ μέλλον.

Καθώς ο Μπαν Κι-μουν έφευγε από τον ΟΗΕ, το Ρολόι της Καταστροφής σύμφωνα με το Δελτίο Ατομικών Επιστημόνων βρισκόταν πολύ κοντά στα μεσάνυχτα. Όταν βρέθηκε στην Αθήνα για να εξετάσει τα δεινά των μεταναστών που αναζητούσαν ασφαλές λιμάνι, έλαβε ένα συμβολικό σωσίβιο, έναν συμβολισμό πιο επίκαιρο από ποτέ. Αντιπροσώπευε ένα SOS καθώς η ρύπανση κατακλύζει τον πλανήτη, οι πόλοι λιώνουν, οι πυρκαγιές σαρώνουν τα δάση και οι πλημμύρες διαβρώνουν την εύφορη Γη. Εξέφρασε ισχυρές απόψεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη, για την εκπαίδευση, έδωσε έμφαση στην αγωγή του πολίτη και αγκάλιασε την παγκόσμια ιθαγένεια και φιλοσοφία. Η Ιρίνα Μπόκοβα είπε ότι η φιλοσοφία ενσταλάζει ταπεινότητα. Η Audrey Azoulay, σαν διάδοχός της ως Γενική Γραμματέας της UNESCO, είπε ότι η φιλοσοφία είναι ένα προπύργιο ενάντια στη στενότητα των απόψεων και του μυαλού, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία εξεύρεσης λύσεων σε ένα πρόβλημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για φιλοσοφία. Με τον Μπαν Κι Μουν, στη φιλοσοφία του ΟΗΕ έφτασε τόσο κοντά στην εφαρμογή όσο το Ρολόι της Καταστροφής πλησιάζει τα μεσάνυχτα σήμερα. Ακόμη και τα εύστοχα λόγια ενός προκατόχου του Μπαν Κι- μουν στον ΟΗΕ, του Dag Hammarskjold ότι τα Ηνωμένα Έθνη δημιουργήθηκαν για να σώσουν την ανθρωπότητα από την κόλαση μπορεί κάλλιστα να γίνουν πραγματικότητα.

Σήμερα το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ βρίσκει την εκτίμηση Doomsday των 100 δευτερολέπτων έως τα μεσάνυχτα παρωχημένη ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των εξελίξεων στον πλανήτη μας τόσο γρήγορα που η υπάρχουσα αξιολόγηση Doomsday δεν πρέπει πλέον να δίνεται ετησίως, αλλά μηνιαία! Προς το παρόν, το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ θέτει τον συναγερμό στα 23 συμβολικά δευτερόλεπτα έως τα μεσάνυχτα, μια στιγμή που ο Κόσμος σταματά.

Γνωρίζουμε φυσικά, πόσο ουτοπικά φαίνονται όλα αυτά, αλλά ακόμη και στην ουτοπία πρέπει να αγωνιστούμε για να σώσουμε τον πλανήτη Γη και την ανθρωπότητα. Το μεγάλο ερώτημα; Υπάρχει κανείς εκεί που ακούει πια; Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα μείνει κανείς να ακούσει;

Εξ όσων γνωρίζουμε, η κλασική φιλοσοφία που έβαλε τη σφραγίδα της στο λίκνο του πολιτισμού φαίνεται εγκαταλελειμμένη στην UNESCO, δεν έχει ληφθεί υπόψη στην εκπόνηση των εξελισσόμενων επιτροπών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση του COVID-19 και η τεχνογνωσία της δεν υπάρχει στον ΟΗΕ. Τι πρέπει λοιπόν να περιμένουμε για άλλη μια φορά; Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε για το καλύτερο.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

See: A poem for our past, present and a hopeful future, https://www.meer.com/en/67672-blunder-on-the-clyde

Philosophical thoughts on whether to COPe or to COP-out, https://www.meer.com/en/67529-urgently-appealing-to-the-united-nations-cop26

20 years or so ago the Minister of Culture of Morocco, Mohamed Achaari, proposed the establishment of World Philosophy Day, UNESCO. It will be celebrated this year in Greece and in Malaysia.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΣτΕ προσφεύγουν σωματεία και πολίτες για την τιμολόγηση του νερού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ....

Πανελλήνιο ρεκόρ καταγράφηκε στις μεταμοσχεύσεις το 2024 – Πολύ υψηλά το ΠΑΓΝΗ

Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε...