17.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Πολλά ερωτηματικά για την τριπλή τραγωδία των Χανίων – Κόλαφος για την εργασία του ανήλικου Αλέξανδρου

Ημερομηνία:

Η άλλη διάσταση της τραγωδίας, που γράφτηκε στην άσφαλτο της Κρήτης το πρωί του Σαββάτου 17 Αυγούστου και σκόρπισε ένα μαύρο πέπλο πένθους πάνω από το νησί, είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονταν τα νεαρά παιδιά –ο 20χρονος Θοδωρής Τζανίδης, ο 15χρονος Αλέξανδρος Συμιανάκης και ο 18χρονος Νίκος Τζαγκαράκης- που τόσο άδικα και πρόωρα έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα καθώς και η 22χρονη κοπέλα που δίνει τη δική της μάχη στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων για να κρατηθεί στη ζωή.

«Για εμάς ήταν ξεκάθαρα εργατικό δυστύχημα» αναφέρει στο Cretalive ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Ιωάννης Μανωλικάκης. «Μόλις μάθαμε -από την Κυριακή- ότι τα παιδιά ήταν εργαζόμενοι προχωρήσαμε σε τηλεφωνική καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Σεβόμενοι τη μνήμη των παιδιών περιμέναμε να γίνουν οι κηδείες και σήμερα προχωράμε σε επίσημη καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας» εξηγεί ο ίδιος.

«Στέλνουμε επιστολή προς την Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να διενεργήσει τους απαραίτητους ελέγχους στο κατάστημα που μας είπαν ότι εργάζονταν για να δούμε εάν ήταν ασφαλισμένα τα παιδιά και εάν τηρούνταν η εργατική νομοθεσία» λέει ο κ. Μανωλικάκης.

«Σύμφωνα με πληροφορίες δικές μας που έχουμε η 22χρονη που είναι στο νοσοκομείο ήταν ασφαλισμένη αλλά το ωράριο της ήταν από τις 7:00 το απόγευμα μέχρι τις 3:00 τα ξημερώματα. Έτσι μας είπαν οι δικοί της. Τώρα είμαστε σε επαφή με την Επιθεώρηση Εργασίας να δούμε τι μπορεί να γίνει διότι ξεκάθαρα από τη στιγμή που τα παιδιά έφευγαν από την δουλειά μας τα δυστυχήματα ήταν εργατικά» τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι πλέον όλο αυτό το κομμάτι έχει πέσει στους αρμόδιους Ελεγκτικούς μηχανισμούς, της Τροχαίας που ήταν στο σημείο και κατ’ επέκταση μετά στην Επιθεώρηση Εργασίας για να δει τη νομιμότητα, εάν ήταν ασφαλισμένα τα τρία παιδιά και να δούμε τις επόμενες ενέργειες που θα γίνουν.

Κόλαφος για την εργασία του ανήλικου Αλέξανδρου

Αναφορικά με τον 15χρονο Αλέξανδρο Συμιανάκη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων επισημαίνει ρητά και κατηγορηματικά ότι «ο ανήλικος έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσε να εργαστεί. Η νομοθεσία είναι ρητή, σαφής: έχει δικαίωμα να εργαστεί για έξι ώρες και μέχρι τις 10 το βράδυ. Και βέβαια ακολουθούνται διαδικασίες. Δεν μπορεί έτσι εύκολα να εκδοθεί ένα βιβλιάριο εργασίας ανηλίκου. Απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη ότι θα εργαστεί σε συγκεκριμένο σημείο, συγκεκριμένες ώρες, πρέπει να κάνει κάποιες εξετάσεις και βέβαια υπάρχει μεγάλη επιτήρηση. Είναι πολύ αυστηροποιημένα τα πράγματα όσον αφορά τους ανήλικους και ειδικά τώρα που ήταν 15 χρονών».

Ο κ. Μανωλικάκης εξηγεί ότι «θα περιμένουμε να δούμε αν ο 15χρονος ήταν δηλωμένος. Μένει να το δούμε αυτό. Πάντως (σ.σ. ο εργοδότης), όχι εκατό τοις εκατό, χίλια τοις εκατό, ήταν παράνομος από την άποψη ότι δούλευε μέχρι το πρωί».

Από εδώ και πέρα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου εκτιμά ότι το πόρισμα από την Επιθεώρηση Εργασίας θα εκδοθεί σε περίπου έναν μήνα και θα σταλεί απευθείας στον Εισαγγελέα Χανίων ο οποίος θα αναλάβει τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αυτεπάγγελτα. «Μόνο ο Εισαγγελέας μπορεί να δώσει εντολή να πάρουμε εμείς στα χέρια μας πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας. Μόνο τα πρόστιμα που θα επιβληθούν θα μάθουμε» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

«Πάντως από εδώ και πέρα θα βγούνε πολλά. Αυτά, το τι πρέπει να κάνουν, τα ξέρουν οι Επιθεωρητές. Πάντως θεωρώ ότι οι κυρώσεις θα είναι πολύ μεγάλες εάν… Πάντως για τον ανήλικο το να εργάζεται μετά τις 10 το βράδυ ήταν έτσι κι αλλιώς παράνομο».

«Τα άλλα δύο παιδιά είναι στο ίδιο μήκος κύματος εφόσον είναι ενήλικοι. Δε γνωρίζουμε εάν ο 18χρονος είχε κλείσει τα 18. Αν τα είχε κλείσει η παράβαση ήταν μόνο εκτός ωραρίου ή δε ξέρουμε καν τι ωράριο τους είχε βάλει ο εργοδότης. Αυτά θα τα ελέγξει η Επιθεώρηση Εργασίας. Είναι μία κατάσταση η οποία είναι πολύ στενάχωρη» καταλήγει ο κ. Μανωλικάκης.

Η επιστολή του Εργατικού Κέντρου Χανίων στην Επιθεώρηση Εργασίας

Προς

ΣΕΠΕ / Τμήμα  Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία
ΣΕΠΕ / Τμήμα  Εργασιακών Σχέσεων
ΠΕΚΑ Κρήτης

Δυστυχώς για άλλη μια φορά ένα νέο σοβαρό εργατικό (;) ατύχημα συνέβη στο Νομό μας, με θύματα 3 νέα παιδιά και ένα τέταρτο που δίνει αγώνα για να κρατηθεί στην ζωή, τα οποία εργάζονταν για να βγάλουν το μεροκάματο.

Σας καλούμε σε συνεργασία με όλους του αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του νομού μας να διερευνήσετε:

∙ Κατά πόσο τα θύματα εργάζονταν νόμιμα στην επιχείρηση,

∙ Τις συνθήκες εργασίας των θυμάτων,

∙ Αν αυτοί ήταν ασφαλισμένοι,

∙ Αν τηρούνταν το ωράριο εργασίας τους κλπ.

∙ Επίσης για τον ανήλικο κατά πόσο  εργαζόταν νόμιμα (και με την απαιτούμενη άδεια από το ΣΕΠΕ -Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων) και αν τηρούνταν το  ωράριο που προβλέπει εργατική νομοθεσία για την εργασία των ανηλίκων.

Σας παρακαλούμε να δώσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα απαντήσεις για τα αίτια αυτού του ατυχήματος που τόσο έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία.

cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ