Πολλές εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν σήμερα στις εκδηλώσεις στο αεροδρόμιο Μάλεμε για την 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Εκεί, και οι βετεράνοι από τις συμμαχικές δυνάμεις, που με τις οικογένειές τους για άλλη μια χρονιά έδωσαν το παρών στις επετειακές εκδηλώσεις.
Η εκδήλωση στο Μάλεμε δεν είχε εκπλήξεις. Ακολούθησε το συνηθισμένο πρόγραμμα, με τις ομιλίες των επίσημων, αρχικά του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη, μετά του Δήμαρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα, του Δήμαρχου Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, αλλά και του εκπροσώπου της κυβέρνησης στην εκδήλωση, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ.
Το παρών έδωσαν και ο Δήμαρχος Κισσάμου Θεόδωρος Σταθάκης, ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και ο Δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός. Παρών και οι μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.
Ο Δήμαρχος Πλατανιά έθεσε στην ομιλία του το θέμα με το αεροδρόμιο Μάλεμε και τις δηλώσεις Π. Καμμένου περί μετατροπής του σε γήπεδο γκολφ στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό κ. Τέρενς Κουίκ όμως ο κ. Κουίκ δεν έδωσε καμία απάντηση.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν και υψηλόβαθμα στελέχη ξένων αντιπροσωπειών που βρίσκονται στα Χανιά για τις εκδηλώσεις της Κρήτης.
Στην ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων είπε μεταξύ άλλων:
“Το ερώτημα που γεννιέται σήμερα στην εποχή της απάθειας είναι αν αυτός ο ηρωισμός, ο πατριωτισμός των προγόνων μας, μπορεί στις μέρες μας να υπάρξει. Και αν εμείς μπορούμε να γίνουμε φορείς μιας τέτοιας ηρωικής συμπεριφοράς. Ο καθένας μας οφείλει να δώσει την απάντηση θεωρώ ωστόσο ότι έφτασε η ώρα να εγκαταλείψουμε το “εγώ” για το κοινό όφελος. Ο αγώνας πρέπει να πάψει να είναι προσωπικός και να γίνει ξανά συλλογικός”
Ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας αφού στάθηκε στη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις που έγιναν στην Αυστραλία για τη Μάχη της Κρήτης και τους βετεράνους ήρωες και τους στενούς δεσμούς φιλίας που δημιουργήθηκαν από τον πόλεμο, κατέληξε λέγοντας τα εξής:
“Χρέος όλων μας, σήμερα, είναι να διατηρήσουμε άφθαρτες τις διαχρονικές αξίες, που εκείνοι μας κληροδότησαν με εκατόμβες θυσιών και να εγγυηθούμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την αξιοπρέπεια, την πρόοδο και ευημερία για μια πατρίδα περήφανη και ελεύθερη”
Ο Δήμαρχος Πλατανιά, αφού έδωσε ένα σύντομο ιστορικό της Μάχης της Κρήτης αναφερόμενος και σε μαρτυρίες από την εποχή αναφέρθηκε προσωπικά στον υφυπουργό παρά των πρωθυπουργό κ. Τέρενς Κουίκ, για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη μετατροπή του αεροδρομίου Μάλεμε σε γήπεδο γκολφ.
Είπε ο κ. Γιάννης Μαλανδράκης:
“Το αεροδρόμιο του Μάλεμε είναι ένας χώρος που πρέπει η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση να τον αντιμετωπίσει με τη δέουσα προσοχή και αναγνώριση, όπως αρμόζει στους λαούς που σέβονται την ιστορία τους και τιμούν τον πολιτισμό τους, να διαφυλάξει την αδιαμφισβήτητη ιστορικότητά του και να διατηρήσει τα μηνύματά του.
Στα πλαίσια των παραπάνω ο Δήμος Πλατανιά έκανε επανειλημμένα διαβήματα και έγγραφα τα τελευταία χρόνια προς τα αρμόδια υπουργεία ζητώντας να του αποδοθεί ο συγκεκριμένος ιστορικός χώρος προκειμένου να δημιουργθεί ένα υπαίθριο μνημείο, αφιερωμένο στη σημαντική αυτή στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας και η περαιτέρω ανάπτυξη του να γίνει με τον υφιστάμενο χωροταξικό σχεδιασμό.
Σαν αποτέλεσμα, πετύχαμε, σε συνεργασία με φορείς και συλλογικότητες της Κρήτης αλλά και με τη συμπεράσταση πολλών μελών του ελληνικού κοινοβουλίου, με δεδομένη και την αντίθετη άποψη του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινού πρωθυπουργού, την αποπομπή του ΤΑΙΠΕΔ και των σχεδίων του για άκριτη εκποίηση του χώρου.
Με αφορμή την παρουσία σας σήμερα στο χώρο αυτό και με διαπιστωμένη την ευαισθησία σας πάνω στο θέμα αυτό, αλλά και την εκφρασμένη σύμφωνη γνώμη σας στο παρελθόν σε συνάντηση που είχαμε στο δήμο μας, προσδοκούμε στη δική σας άμεση παρέμβαση προκειμένου να δοθεί μια από κοινού οριστική λύση στο ομόθυμο και διαχρονικό αίτημα φορέων και τοπικής κοινωνίας, σχετικά με την παραχώρηση του Ιστορικού Αεροδρομίου του Μάλεμε στο Δήμο μας.
Ήδη ο Δήμος Πλατανιά, σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς, επεξεργάζεται μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα συμβάλλει στο να διατηρηθεί αυτή η γωνιά της ιστορίας και να συνεχίσει να εκπέμπει τα μηνύματα και τους συμβολισμούς και στις επόμενες γενιές”.
Στο θέμα που έθεσε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης για την μετατροπή του ιστορικού αεροδρομίου Μάλεμε σε γήπεδο γκολφ, δεν απάντησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό κ. Τέρενς Κουίκ. Σε μια σύντομη ομιλία του μίλησε για το μήνυμα της Μάχης της Κρήτης καταλήγοντας με τα εξής λόγια:
“Εδώ είμαστε όλοι μαζί σήμερα, 75 χρόνια μετά, οι ελεύθεροι και περήφανοι απόφονοι όλων αυτών που θυσιάστηκαν για τις ηθικές αξίες και τα υψηλά ιδανικά τους. Σήμερα εδώ, γιορτάζουμε και τιμούμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν και πολέμησαν για τη δική μας ελευθερία. Γιορτάζουμε τη δύναμη της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης, τη δύναμη της ελευθερίας και της αποφασιστικότητας και πάνω από όλα γιορτάζουμε τη φιλία αδελφών – λαών, ειδικά αυτές τις διφορούμενες και φουρτουνιασμένες μέρες που διανύει όχι μόνο η χώρα μας αλλά ολόκληρος ο πλανήτης”.
Μετά το πέραν των ομιλιών και την κατάθεση στεφάνων ακολούθησε η βράβευση των αθλητών που συμμετείχαν στους αγώνες “3o Τρόπαιο Μάχης Κρήτης 1941”.
Πρόκειται ηια μια πορεία τιμής, όπου, όπως είπε στην ομιλία του ο διοικητής της V Mεραρχίας Κρητών Ταξίαρχος Αλέξανδρος Αλεξίου, κατά την αρχαιότητα το τρόπαιο αποτελούσε σύμβολο νίκης:
“Ο συμβολισμός του ήταν η κατοχή του πεδίου και η δήλωση της νίκης της τροπης του εχθρού σε φυγή. Ως τρόπαιο συνηθιζόταν να κρεμούν στον κορμό του ψηλότερου δέντρου όπλα και περικεφαλαίες των ηττημένων”
Η πορεία ξεκίνησε την Παρασκευή (20/5) με αφετηρία το Μνημείο Μάχης “ΚΟΨΑ” στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου, διήλθε από το Μνημείο “απαγωγής Σγου Κράιπε” και κατέληξε στη βίλα Αριάδνη (Στρατηγείο Γερμανών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), μία διαδρομή 30 χλμ.
Συνεχίστηκε ξεκινώντας χθες Σάββατο από το Μνημείο Μυλοποταμιτών στο Ρέθυμνο, διήλθε από τα μνημεία Λατζιμά, Σταυρωμένου και κατέληξε στο μνημείο Αυστραλών και Νεοζηλανδών στο Ρέθυμνο σε μια διαδρομή 30 χλμ, προσπαθώντας μέσω της χάραξης δρομολογίων να επιτευχθούν οι απαραίτητοι συμβολισμοί.
Εδώ, στο Αεροδρόμιο Μάλεμε, τερματίστηκε σήμερα η τρίτη ημέρα της πορείας, αφού οι διαγωνιζόμενοι διέσχισαν απόσταση 31 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από το Συμμαχικό Νεκροταφείο Σούδας, διερχόμενοι από τα μνημεία Μάχης Κρήτης, Γολγοθά, Γαλατά και Γερμανικό Νεκροταφείο.
Στη διαγωνιστική πορεία συμμετείχαν συνολικά 33 στελέχη από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στις γυναίκες νικητές ήταν η Ειρήνη Σαρρή, η Βασιλική Λαναρίδου, και η Μαρία Μαρίλη ενώ στους άντρες ο Παύλος Ξηραδάκης, ο Μιχάλης Λιλικάκης και ο Σταύρος Σταγάκης.
Η εκδήλωση τελείωση με πτήση επίδειξης (demo flight) από α/φ F-16 BLK 52+ της 115 ΠΜ που εντυπωσίασε πολίτες και επίσημους.
Ρίψη αλεξιπτωτιστών, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, δεν έγινε.