Στο έλεος του Θεού, έχουν αφεθεί φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης που ενδεχομένως να διακόψουν ακόμα και τις σπουδές τους καθώς είναι ανύπαρκτη η οποιαδήποτε μέριμνα σε ο,τι αφορά τη στέγαση τους.
Για δε τους φοιτητές του Πολυτεχνείου οι οποίοι έχουν την «τύχη» να στεγάζονται στην φοιτητική εστία του ιδρύματος, οι συνθήκες διαβίωσης είναι επιεικώς τριτοκοσμικές.
Χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της στέγασης των φοιτητών του Πολυτεχνείου είναι τα όσα είπε στο zarpa.gr η πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης κα Χριστίνη Δέση.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της προέδρου του συλλόγου, δικαίωνα στέγασης έχουν 260 φοιτητές, αλλά τα δεμάτια είναι μόνο 78 με αποτέλεσμα 160 άτομα να μένουν χωρίς στέγαση.
Για δε τους τυχερούς που στεγάζονται στο κτίριο που ονομάζεται εστία οι συνθήκες είναι άθλιες.
Όπως είπε η κα Δέση, δεν υπάρχει ζεστό νερό, τα δωμάτια μυρίζουν μούχλα, δεν υπάρχει επαρκής θέρμανση, ενώ και τα στρώματα στην πλειοψηφία τους είναι και αυτά μουχλιασμένα και κατεστραμμένα.
Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν οι φοιτητές από το Σεπτέμβριο, διεκδικώντας στέγαση, είχαν ως κέρδος το επίδομα των 180 ευρώ για τα άτομα, εκείνα 80 στον αριθμό, που είχαν δικαίωμα στέγασης.
Όμως το επίδομα αυτό το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχει καταβληθεί στους δικαιούχους, θα δίδεται μόνο για ένα εξάμηνο, λες και το ακαδημαϊκό έτος διαρκεί μόνο τόσο.
Η πρόεδρος των φοιτητών τονίζει, πως τα 180 ευρώ δεν φθάνουν για να μπορέσει ένας φοιτητής με διαπιστωμένο οικονομικό πρόβλημα να συντηρήσει σπίτι πληρώνοντας μάλιστα και όλους του υπόλοιπους λογαριασμούς. Για δε τους υπόλοιπους 100 φοιτητές που είχαν δικαίωμα στέγασης τα χρήματα δεν έφθασαν και γι αυτούς με αποτέλεσμα να είναι αφημένοι στην τύχη τους.
Η όλη κατάσταση σημειώνει η κα Δέση αναγκάζει τους συγκεκριμένους φοιτητές να σκέφτονται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να διακόψουν τις σπουδές τους καθώς οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι πολύ μικρές.
Για την ώρα πάντως με πρωτοβουλία του συλλόγου φοιτητών, δημιουργήθηκαν λίστες με άτομα που διαθέτουν χώρο για να φιλοξενήσουν συμφοιτητές τους, αντιμετωπίζοντας με τον τρόπο αυτό προσωρινά το πρόβλημα της στέγασης.
Με δεδομένη τη συγκεκριμένη κατάσταση οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης διεκδικούν το να νοικιαστεί άμεσα από το Πολυτεχνείο κάποιο ξενοδοχείο που θα στεγάσει τους φοιτητές , ενώ πάγιο αίτημα παραμένει η παραχώρηση χώρων του παλιού ψυχιατρείου για την δημιουργία φοιτητικών εστιών.
Τέλος η πρόεδρος των φοιτητών δε παραλείπει να εξαπολύσει τα βέλη της και στην πρυτανική αρχή του ιδρύματος.
«Η διοίκηση κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της. Χρήμα έχει το Πολυτεχνείο αλλά τα διαθέτει σε ερευνητικά προγράμματα και εξοπλισμούς και δεν φροντίζει να διαθέσει και κάποια κονδύλια για τη στέγαση των φοιτητών .»
Αν.Γερ. / zarpa.gr