23.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Ημερομηνία:

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στη Ράφα τη νύχτα.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δηλώνει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση έχει αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που υποβλήθηκε από τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ωστόσο, απαντά ότι η πρόταση απέχει πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά η κυβέρνηση θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για συνομιλίες.

Την ίδια ώρα, το πολεμικό συμβούλιο αποφάσισε ότι ο στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα, όπου δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι ανατολικές συνοικίες.

Δείτε live:

 

Νετανιάχου: Η πρόταση της Χαμάς απέχει πολύ από τις απαιτήσεις μας

Βίντεο-μήνυμα ανέβασε στα social ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την έναρξη της επιχείρησης- όπως την χαρακτηρίζουν οι Ισραηλινοί- στη Ράφα, υποστηρίζοντας πως η τελευταία πρόταση της Χαμάς για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «στόχευε να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα».

«Αλλά αυτό δεν συνέβη», συνεχίζει να λέει στο ίδιο βίντεο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς. Έχουμε ήδη αποδείξει στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων».

 

Χαμάς προς Ισραήλ: Οι συνομιλίες στο Κάιρο είναι η τελευταία ευκαιρία να απελευθερωθούν οι όμηροι

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε επίσης ότι αντιπροσωπεία της πρόκειται να αναχωρήσει για Κάιρο προκειμένου να συμμετάσχει στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι θα είναι η «τελευταία ευκαιρία» του Ισραήλ να απελευθερώσει τους ομήρους του.

Σύμφωνα με το Times of Israel, αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία για να συζητήσει τις διαπραγματεύσεις, προειδοποιεί ότι «αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Νετανιάχου και τις οικογένειες των σιωνιστών αιχμαλώτων να επιστρέψουν τα παιδιά τους».

Μπορεί η πίεση των ΗΠΑ να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα;

Το θέμα έχει γίνει προσωπικό τόσο για τους Αμερικανούς, όσο και για τους Αιγύπτιους. Γι’ αυτό και ασκείται τέτοια πίεση τόσο στο Ισραήλ, όσο και στη Χαμάς. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θέλει «ένα ολοκληρωτικό τέλος στον πόλεμο». Το Ισραήλ λέει «αποκλείεται, δεν τελειώσαμε», σχολιάζει η ρεπόρτερ του Al Jazeera, Stefanie Dekker.

Όπως υπογραμμίζει, «για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Ράφα είναι κρίσιμη γιατί χάνει ό,τι έχει από άποψη πολιτικής επιβίωσης, μπαίνοντας μέσα μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη, όπως κι αν αυτή μοιάζει. Το να μην μπει καθόλου στη Ράφα του το στερεί αυτό, γι’ αυτό και πολλοί λένε ότι στην πραγματικότητα δεν θέλει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει τέτοια πίεση από τους Αμερικανούς. «Πολύ περίπλοκες διαπραγματεύσεις, και όχι μόνο για τη Γάζα. Μιλάμε για περιφερειακές γεωπολιτικές επιπτώσεις και μελλοντικά σχέδια που όλα συνδέονται τώρα με το τι συμβαίνει στο Κάιρο».

Αμερικανοί γερουσιαστές καλούν την κυβέρνηση Μπάιντεν να εφαρμόσει το νόμο Leahy για το Ισραήλ

Εννέα Αμερικανοί γερουσιαστές καλούν την κυβέρνηση Μπάιντεν να εφαρμόσει με συνέπεια τον νόμο Leahy για το Ισραήλ, όπως κάνει για άλλους αποδέκτες αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Ο νόμος Leahy απαγορεύει τη βοήθεια σε χώρες που διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ο προκάτοχός μου Patrick Leahy έγραψε το νόμο που απαγορεύει την αμερικανική βοήθεια σε ξένες στρατιωτικές μονάδες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο πολλές κυβερνήσεις απέτυχαν να εφαρμόσουν ισότιμα το νόμο», γράφει ο γερουσιαστής Πίτερ Γουέλτς  στο X.

«Οι συνάδελφοί μου και εγώ ζητάμε τη συνεπή εφαρμογή του νόμου Leahy για τις ισραηλινές δυνάμεις», συμπληρώνει.

Σε επιστολή με ημερομηνία 30 Απριλίου και αποδέκτες τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και τον υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, οι γερουσιαστές ανέφεραν: «Ο νόμος Leahy επιβάλλει σε όλες τις χώρες τα ίδια πρότυπα, ωστόσο φαίνεται ότι ο ισραηλινός στρατός, μακράν ο μεγαλύτερος αποδέκτης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ, μπορεί να υπόκειται σε διαφορετικά πρότυπα».

 

Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ζητά ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου

Η Ρασίντα Τάιμπ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους για τη στρατιωτική συμπεριφορά της χώρας τους στη Γάζα.

Η ίδια ζητά από το ΔΠΔ να «τους καταστήσει επιτέλους υπεύθυνους για αυτή τη γενοκτονία, όπως προφανώς δικαιολογείται από αυτές τις καλά τεκμηριωμένες παραβιάσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Σε δήλωσή της που αναρτήθηκε στο Χ, η Τάιμπ, η οποία υπηρετεί ως εκπρόσωπος του Μίσιγκαν, αναφέρει: «Δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος στη Γάζα. Σχεδόν το 80% των υποδομών έχει καταστραφεί. Δεν υπάρχει κανένα εφικτό σχέδιο εκκένωσης και η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί μόνο να παράσχει μια ψεύτικη επίφαση ασφάλειας για να προσπαθήσει να διατηρήσει τη νομική κάλυψη στο Διεθνές Δικαστήριο. Ο Νετανιάχου γνωρίζει ότι θα παραμείνει στην εξουσία μόνο όσο συνεχίζονται οι μάχες».

Και προσθέτει: «Πολλοί από τους συναδέλφους μου θα εκφράσουν ανησυχία και τρόμο για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που πρόκειται να εκτυλιχθούν, παρόλο που μόλις ψήφισαν να στείλουν στον Νετανιάχου άλλα δισεκατομμύρια σε όπλα. Μην παραπλανηθείτε, έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για αυτές τις θηριωδίες και η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στη γενοκτονία. Εδώ και μήνες, ο Νετανιάχου έκανε σαφή την πρόθεσή του να εισβάλει στη Ράφα, ωστόσο η πλειοψηφία των συναδέλφων μου και ο πρόεδρος Μπάιντεν έστειλαν περισσότερα όπλα για να καταστεί δυνατή η σφαγή».

 

Διεθνής Αμνηστία: Η επίθεση στη Ράφα θα επιδεινώσει περαιτέρω τα «ανείπωτα δεινά των Παλαιστινίων»

Η Διεθνής Αμνηστία καλείκ τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Ράφα και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Ο ισραηλινός στρατός πρέπει επίσης να ανακαλέσει την εντολή του προς τους πολίτες να “εκκενώσουν” την ανατολική Ράφα, εκτός εάν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού, πράγμα εξαιρετικά απίθανο υπό τις έντονες στρατιωτικές επιθέσεις που το Ισραήλ διεξάγει αδιάκοπα εδώ και επτά μήνες σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε δήλωσή της η Erika Guevara-Rosas, ανώτερη διευθύντρια έρευνας, συνηγορίας, πολιτικής και εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Guevara-Rosas δήλωσε επίσης ότι η επί μακρόν επαπειλούμενη, μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα θα επιδεινώσει περαιτέρω «τα ανείπωτα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα».

«Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα είναι ανθρώπινα όντα, όχι πιόνια που μετακινούνται στη σκακιέρα κατά το δοκούν των ισραηλινών αρχών. Η άποψη ότι οι εκτοπισμένοι άμαχοι είναι ασφαλείς οπουδήποτε στη Γάζα έχει αποδειχθεί πλάνη ξανά και ξανά, καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει επιτεθεί σε περιοχές που είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει ως ασφαλείς», κατέληξε.

Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι έπεσαν «θύμα του παιχνιδιού» του Μπάιντεν – «Ξαφνιάστηκαν» από τη Χαμάς

Το Ισραήλ βλέπει «παιχνίδι» της κυβέρνησης Μπάιντεν και θεωρεί πως γνώριζε ότι η Χαμάς θα αποδεχθεί την πρόταση και μάλιστα θεωρούν ότι έδωσε και εγγυήσεις ασφαλείας στην παλαιστινιακή οργάνωση, ενώ δεν το ενημέρωσε ως όφειλε με αποτέλεσμα να ξαφνιαστεί.

Οι συνομιλίες στο Κάιρο δεν αναμένεται να είναι εύκολες και φαίνεται πως το Ισραήλ δεν θέλει κατάπαυση του πυρός, καθώς το έστειλε μία ομάδα μεσαίων αξιωματούχων, οι οποίοι επανέλαβαν ότι η πρόταση που υπάρχει μέχρι στιγμής δεν είναι αποδεκτή για το Ισραήλ.

«Η αντιπροσωπεία αυτή αποτελείται από απεσταλμένους μεσαίου επιπέδου. Εάν υπήρχε μια αξιόπιστη συμφωνία στα σκαριά, οι επικεφαλής θα ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Το τέλος του πολέμου σημαίνει ότι ο Νετανιάχου θα «βρεθεί στο εδώλιο»

Ο Μαρκ Όουεν Τζόουνς, αναπληρωτής καθηγητής σπουδών Μέσης Ανατολής και ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα, υποστηρίζει ότι φαίνεται να παίζεται ένα «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς όσον αφορά τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.

Ο Τζόουνς δήλωσε στο Al Jazeera ότι υπήρξαν αναφορές ότι ο Νετανιάχου σαμποτάρισε σκόπιμα τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, καθώς και αναφορές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι η ανακοίνωση της Χαμάς ότι η ομάδα αποδέχθηκε μια συμφωνία είναι ένα «τέχνασμα που σχεδιάστηκε για να κάνει το Ισραήλ να φανεί ότι σαμποτάρισε τη συμφωνία».

Είπε ότι είναι πολύ ξεκάθαρο ότι ο Νετανιάχου, όπως και από την αρχή του πολέμου, δεν ενδιαφέρεται για κατάπαυση του πυρός.

Ο τερματισμός του πολέμου θα σήμαινε «λογοδοσία, όχι μόνο στο εσωτερικό για τις διάφορες εγκληματικές κατηγορίες του, αλλά τώρα ενδεχομένως και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», δήλωσε ο Τζόουνς.

Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό»

Ένας άνδρας στη Ράφα περιέγραψε τη νύχτα των σφοδρών ισραηλινών επιθέσεων, σημειώνοντας πως στα 69 του χρόνια δεν έχει ζήσει ξανά τόσο σφοδρούς βομβαρδισμούς

«Έντονοι βομβαρδισμοί, πολύ πολύ έντονοι βομβαρδισμοί … Αεροπορικές επιδρομές, ρουκέτες, βομβαρδισμοί πυροβολικού, βομβαρδισμοί από τανκς, μη επανδρωμένα αεροσκάφη – όλα μας πυροβολούν!», ανέφερε αρχικά,

«Ποτέ στη ζωή μου -είμαι 69 ετών- δεν έχω δει ποτέ τέτοιο βομβαρδισμό, και έχω γίνει μάρτυρας πολλών πολέμων. Δεν έχω δει ποτέ έναν πόλεμο σαν αυτόν. Και ήθελα πραγματικά να φύγω, να εκκενώσω, αλλά δεν μπορούσα. Ο λόγος ήταν ότι βρήκα αυτόν τον τραυματισμένο νεαρό άνδρα. Τον διασώσαμε, αλλά ολόκληρη η περιοχή έχει καταστραφεί εντελώς και ολοκληρωτικά», προσέθεσε.

in.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ