Ανακοίνωση Ομίλου για τον Πολιτισμό και την Πολιτική στα Χανιά:
Α. Η «επιπέδωση» της καμπύλης.
Η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας σήμερα είναι ελεγχόμενη, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής επιτροπής που έχει αναλάβει το γενικό πρόσταγμα στην ανατιμετώπιση της πανδημίας.
Σύμφωνα όμως με την μελέτη του Πανεπιστημίου του Χαρβαρντ από τον καθηγητή Marc Lipsitz που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, η λοίμωξη αυτή είναι πολύ πιθανό να αναζωπυρωθεί τους επόμενους δύο χειμώνες, με νέες εξάρσεις της πανδημίας και προφανώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή ξανά περιοριστικών μέτρων από τις κυβερνήσεις και εν οψει αυτού του ενδεχόμενου κινδύνου, συνιστά αύξηση του αριθμού των κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία, καθώς και εξετάσεις του πληθυσμού με την διενέργεια διαγνωστικών τεστ.
Ο διακεκριμένος καθηγητής λοιμωξιολογίας Ιωαννίδης στο Πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνια, που ως περιοχή της Αμερικής αντιμετωπίζει με επιτυχία το πρόβλημα της πανδημίας συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα, προτείνει τον έλεγχο μέσω διαγνωστικών τεστ τυχαίου αντιπροσωπευτικού δείγματος του πληθυσμού, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός διασποράς της λοίμωξης και έτσι να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων τα οποία λαμβάνονται, διαφορετικά βαδίζουμε στα τυφλά. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την διασπορά του ιού μέσα στην κοινότητα μέσω των τεστ, γιατί έτσι η αντιμετώπιση του θα είναι διαφορετική αφού είναι προφανώς διαφορετικό εάν έχει μολυνθεί το 0,1% το 5% ή το 20% του πληθυσμού. Αυτό θα βοηθά αποτελεσματικά να καθορίζεται η κλιμάκωση ή η αποκλιμάκωση των μέτρων πρόληψης και οι τρόποι αντιμετώπισης της πανδημίας.
Παρατηρούμε ότι στην χώρα μας, ανάλογα με την προετοιμασία και τον βαθμό επάρκειας της κάθε περιοχής σε υλικοτεχνική υποδομή υγείας αλλά και σε ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχουμε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα, τόσο στα ποσοστά θνητότητας, όσο και στην επιτυχή αποδέσμευση των νοσούντων από τις ΜΕΘ.
Β. Η χώρα είναι θωρακισμένη απέναντι στην επιδημία?
Προφανώς στην χώρα μας, μετά την μεθοδευμένη και ομολογημένη πλέον συστηματική υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και από τους λογής- λογής πολιτικούς εκφραστές του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στην υγεία, κι επομένως η αναδιάρθρωση της και στις τρείς βαθμίδες περίθαλψης θεωρείται επιβεβλημένη.
Η Κρήτη κατά τους θερινούς μήνες εκτός από τόπος υποδοχής ομογενών από χώρες με την πανδημία σε έξαρση σήμερα, είναι και μια σημαντική τουριστική πύλη εισόδου, που συμμετέχει με μεγάλο μερίδιο στο ΑΕΠ της χώρας. Τίθεται κατά συνέπεια επιτακτικά το ερώτημα εάν διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές για να εξασφαλίζεται η υγεία των κατοίκων της συνυπολογίζοντας σε αυτούς και το αναμενόμενο τουριστικό ανθρώπινο κύμα.
Είναι εύλογο ότι μετά και από το διεθνώς προβεβλημένο γεγονός ότι η Κρήτη είχε ελάχιστα κρούσματα COVIT 19, παρουσιάζεται από την κυβέρνηση σαν ασφαλής ως free zone από την πανδημία περιοχή και άρα κατάλληλη για διακοπές. Αλλά η πώληση ενός τέτοιου σπάνιου και μοναδικού «προϊόντος» απαιτεί και τις ανάλογες υποδομές υγείας. Το νησί έχει δύο Νοσοκομεία αναφοράς ένα στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά. Αυτό το Χανίων εξυπηρετεί κατά μείζονα λόγο και το Ρέθυμνο. Το Ηράκλειο έχοντας πανεπιστημιακή υποδομή είναι κατανοητό ότι θα έχει,πιθανότατα, ικανοποιητική επάρκεια σε υποδομή και σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Συμβαίνει όμως το ίδιο και στα Χανιά?
Γ. Προβληματισμοί
ΟΛΟΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
ΑΝ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ
ΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ
(Σοφοκλής)
Ο όμιλός μας δραστηριοποιούμενος στην περιοχή των Χανίων, επιθυμώντας να συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο που γίνεται στην κοινωνία, προβληματίζεται και προσπαθεί να εντοπίσει τις αδυναμίες του Νοσοκομείου μας .
Πιστευει οτι θα πρεπει να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η πανδημία και να καλυφθούν άμεσα οι αναγκες ,ενόψει και της θερινής τουριστικής περιόδου, η κάλυψή τους δε,θα πρέπει να προσλάβει μόνιμο χαρακτήρα ,τέτοιο ,ωστε να μπορεί στο μέλλον να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών του Νομού με περισσόρερη ασφάλεια.
Συμπερασματικά, για τις ανάγκες της Ελλάδας ,γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίες 3.500 Κλίνες ΜΕΘ βάσει της κατεύθυνσης του Π.Ο.Υ, άρα λόγω πληθυσμού στα Χανιά αντιστοιχούν τουλάχιστον 35.
Γνωρίζουμε ότι κάθε κλίνη ΜΕΘ χρειάζεται τουλάχιστον 5 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.
Γνωρίζουμε ότι το Νοσοκομείο Χανίων- σαν Νοσοκομείο αναφοράς του ιού- θα πρέπει να διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης για την ασφάλεια των νοσηλευομένων και νοσηλευόντων.
Γνωρίζουμε ότι για κάθε κλίνη ΜΕΘ για την νοσηλία των ασθενών από τον ιό, χρειάζεται εξιδεικευμένου τύπου αναπνευστήρας.
Γνωρίζουμε ότι η ΜΚΟ FIND ORGANIZATION αφού μελετήσει διάφορους τύπους Τεστ και δόσει την σχετική έγκρισή της , στέλνει στις διάφορες χώρες τις Ευρώπης για χρήση.
Η Ελλάδα έχει παρει μετρα για να προμηθευτεί αμεσα τα τεστ αυτα;
Επιτέλους εγκρίθηκε η χορήγηση διαγνωστικού δειγματοληπτικού τεστ με στόχο τον εντοπισμό των «ορφανών» κρουσμάτων.
Δ. Προβήματα και ερωτήματα
Ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει άμεσα η Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων αλλά και οι βουλευτές του Νομού:
- Οι κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει σήμερα το Νοσοκομείο Χανίων επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του Νομού και πόσες είναι αυτές?
- Σήμερα πόσα άτομα νοσηλευτικού προσωπικού διαθέτει το Νοσοκομείο για την λειτουργεία των ΜΕΘ?
- Το Νοσοκομείο Χανίων διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης όπως οφείλει ως Νοσοκομείο αναφοράς για την πανδημία?
- Πόσοι από τους νεοπροσληφθέντες νοσηλευτές και γιατρούς προσλήφθηκαν για τις ανάγκες περίθαλψης ασθενών του COVIT 19?
- Αληθεύει ο ισχυρισμός που προβλήθηκε σε συνέντευξή στην ΕΡΤ στις 16 Απριλίου από τον αντιπρόσωπο εξαγωγών, από την Κίνα ιατρικών αναλωσίμων Πάρη Νίτσιο, ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες που προμηθεύουν τα Νοσοκομεία της Ελλάδας ζητούν φτηνά και κατά συνέπεια χαμηλής ποιότητας αναλώσιμα, και από ποιόν φορέα του Κράτους διενεργείται ο έλεγχος της ποιότητας των αναλωσίμων?
- Πόσους αναπνευστήρες διαθέτει το Νοσοκομείο μας σήμερα? Επαρκούν αυτοί?
- Υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό και τα ανάλογα μηχανήματα για την διενέργεια μοριακών τέστ, rapit test ?
- Αν υπάρξει έκτακτο περιστατικό ασθενούς από άλλη νόσο πλην του COVIT 19 θα μπορεί να νοσηλευτεί στις ίδιες ΜΕΘ που προορίζονται για την νοσηλεία των ασθενών από COVIT 19?
- Γνωρίζουμε ότι αν το Νοσοκομείο δεν έχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό σε μηχανήματα, στην περίπτωση που θα υπάρξει θάνατος από την νόσο, τόσο τα ασφαλιστικά Πόσους, αλλά και οι ασφαλιστικές Εταιρίες του εξωτερικού στις οποίες θα είναι ασφαλισμένοι οι επισκέπτες της χώρας μας, θα είναι υποχρεωμένα να πληρώσουν υψηλή αποζημίωση που θα βαρύνει το Κρατικό Ταμείο?
- Την περίοδο που διανύουμε τώρα, γίνεται περίθαλψη ασθενών άλλων νοσημάτων πλην του COVIT 19 και παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών , εξετάσεων κ.λ.π. ?
Είναι γεγονός ότι στον νομό Χανίων ,υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι δεν έχουμε και ούτε θα έχουμε στο μέλλον κρούσματα, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών.
Προφανώς από την επιθυμία μέχρι την πραγματικότητα υπάρχει απόσταση.
Αυτό που αποδείχθηκε χωρίς καμία αμφιβολία είναι το αναντικατάστατο αγαθό της δημόσιας υγείας ,μένει δε να αποδειχθεί κατά πόσο η κυβέρνηση θα μείνει στην λογική του βλέποντας και κάνοντας, η πραγματικά θα φροντίσει για την αναδημιουργία ενός δυνατού δημοσίου συστήματος υγειας όπως τόνισε επανειλημμένως ο πρωθυπουργός της χώρας με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, και επάρκεια μηχανημάτων και αναλώσιμων.
Ο Ομιλος μας πιστευει στην ανάγκη αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας .
Αναζητώντας σχετικά πληροφορίες και στοιχεία, διαβάσαμε στο JAMA Internal Medicine μελέτες των Πανεπιστημίων Stamford και Harvard, ότι με την αύξηση 10 γιατρών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε περιοχή με 100.000 κατοίκους το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά 52 ημέρες, ή με άλλα λόγια μειώνεται κατά 1% η θνησιμότητα από καρκίνο και κατά 1,4% από πνευμονικό οίδημα.
Βέβαια, τέτοια πράγματα συμβαίνουν μόνο σε ανεπτυγμένες (ιατρικά) χώρες, όπως π.χ. η Κούβα,αλλά δεν είναι κακό να βλέπουμε καμμια φορά και το καλύτερο!