17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ημερομηνία:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας δια βίου μάθησης και απασχόλησης Κρήτης, Παναγιώτη Σημανδηράκη, ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίαση του την Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και των Κέντρων Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔΙΚ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, που αφορά στο ερευνητικό και επιμορφωτικό Έργο «Διακυβέρνηση, Βιωσιμότητα και Περιφερειακή Καινοτομία», εστιασμένο ειδικά στο νησί μας. Το έργο διετούς διάρκειας, περιλαμβάνει 8 Ενότητες-Εργασίες με 31 Παραδοτέα και θα υλοποιηθεί από 18μελή Ομάδα Έργου σε συνεργασία με ερευνητές από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ.

Αντικείμενο του Έργου αποτελεί η διερεύνηση της πολύ-επίπεδης σχέσης διακυβέρνησης και βιώσιμης ανάπτυξης (με έμφαση σε ζητήματα περιφερειακής καινοτομίας), σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης.

Βασική στόχευση αποτελεί η διάγνωση αναγκών (μέσω ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας μεγάλης κλίμακος), η ανάπτυξη μελέτης σκοπιμότητας ενός προγράμματος μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, ο πλήρης σχεδιασμός και η υλοποίηση διακριτού επιμορφωτικού προγράμματος στελεχών (αιρετών και υπηρεσιακών) και η συγκρότηση ερευνητικά εδραιωμένων προτάσεων πολιτικής (στη μορφή σεναρίων πολιτικής και με απόληξη οδικό χάρτη παρέμβασης) με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας, της χρηστής διακυβέρνησης και της περιφερειακής καινοτομίας και με απώτερο σκοπό την αποτελεσματική διακυβέρνηση και την συνολική ανάπτυξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Το έργο έχει μεταξύ άλλων ως στόχο τόσο την προώθηση της ήδη υπάρχουσας γνώσης όσο και την παραγωγή και διάχυση νέας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διακυβέρνηση μέσα από την έρευνα, τον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής δραστηριότητας σε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης, τον σχεδιασμό και υλοποίηση διευρυμένης επιμορφωτικής δραστηριότητας με βάση τα αποτελέσματα της διάγνωσης αναγκών και την παράλληλη ανάπτυξη προτάσεων πολιτικής, εστιάζοντας σε επτά βασικούς πυλώνες:

–   Πολιτική Σταθερότητα και Ποιότητα των Ρυθμιστικών Μηχανισμών

–   Αποτελεσματικότητα της Διακυβέρνησης

–   Βιώσιμη Ανάπτυξη και Προστασία του Περιβάλλοντος

–   Κοινωνική Πολιτική και Βελτιωμένα Συστήματα Ασφάλισης

–   Προσδιοριστικοί Παράγοντες της Βιωσιμότητας

–   Βιώσιμη Ανάπτυξη, Αγροτικά Προϊόντα και Δημόσια Υγεία.

–   Τουριστικό Προϊόν και Ανάπτυξη στην Κρήτη

Η Ομάδα έργου απαρτίζεται από 18 επιστήμονες, που προέρχονται από 4 Τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης) και από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου είναι ο Καθηγητής Κώστας Λάβδας (Πανεπιστήμιο Κρήτης & Tufts University, USA), ενώ συμμετέχουν άλλοι 8 Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης (Κώστας Στεφανίδης, Δημήτρης Κοτρόγιαννος, Νίκος Παπαδάκης, Βαγγέλης Τζουβελέκας, Πέλλα Καλογιανννάκη, Βασίλης Δαφέρμος, Δημήτρης Ξενάκης, Κώστας Μανασάκης), 6 Ερευνητές (Διδάκτορες και Υποψήφιοι Διδάκτορες) του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ, 2 τεχνικοί του ΙΤΕ και 1 διεθνής εμπειρογνώμονας σε θέματα διακυβέρνησης και διοικητικής μεταρρύθμισης.

Με αυτόν τον τρόπο η Περιφέρεια εγκαινιάζει μια νέα συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με πολλές προοπτικές.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ