Ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα ότι «τα καλώδια του “Ορούτς Ρέις” δεν πρέπει να ακουμπήσουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα» στέλνουν αρμόδιες στρατιωτικές πηγές. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να καταστεί σαφές πως αν αυτό συμβεί, η Τουρκία θα φέρει «ακέραιη και κατ’ αποκλειστικότητα» την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η έκδοση NAVTEX για διενέργεια υποθαλάσσιων ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έγινε σε ένα διάστημα φορτισμένο συναισθηματικά μεταξύ των θλιβερών επετείων του Αττίλα Ι και του Αττίλα ΙΙ, ουσιαστικά υποσκάπτοντας το κλίμα καλής γειτονίας που η Αθήνα επιθυμεί να εδραιώσει.
Η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη, καθώς αναμένονται οι επόμενες τουρκικές κινήσεις.
Παράλληλα από το πρωί εντείνονται οι προετοιμασίες και η έλευση κόσμου για την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία, που πλέον λειτουργεί ως τζαμί.
Ιστορική και θλιβερή χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Τόνισε ότι ο Ερντογάν φέρνει την Τουρκία στα δικά του μέτρα και σταθμά και της έχει προσδώσει μια ταυτότητα μουσουλμανική.
Στήριξη προς την Αθήνα και τη Λευκωσία προσφέρει και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τάσσεται υπέρ κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Aνατολική Μεσόγειο. Το Καστελλόριζο έχει δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, είπε από την Αλεξανδρούπολη ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ.
Ενώ την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε χθες και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο.