17.8 C
Chania
Friday, November 15, 2024

Προς μια νέα εποχή; Ο Τραμπ υπέγραψε την έναρξη του εμπορικού πολέμου με την Ευρώπη

Ημερομηνία:

Ο Τραμπ υπέγραψε το έγγραφο για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο.

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή «εντός 15 ημερών», με το Μεξικό και τον Καναδά να απαλλάσσονται «προς το παρόν» από το μέτρο, ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι θα επιτραπεί σε άλλες χώρες να συζητήσουν με την κυβέρνηση «εναλλακτικούς τρόπους» για την αντιμετώπιση της απειλής στην εθνική ασφάλεια που προκαλείται από τις εξαγωγές τους σε χάλυβα και αλουμίνιο στις ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι οι απαλλαγές για το Μεξικό και τον Καναδά θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την NAFTA.

Σύμφωνα με το Associated Press, όλες οι χώρες που επηρεάζονται από τους αμερικανικούς δασμούς, έχουν προσκληθεί να διαπραγματευτούν εξαιρέσεις από τα μέτρα.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος δήλωσε ότι οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και εμπορίου είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση της μεταφόρτωσης προϊόντων που προβαίνει η Κίνα μέσα από τρίτες χώρες.

Με συνέντευξή του στο CNBC έπειτα από τις ανακοινώσεις του Τραμπ για την επιβολή δασμών 2, ο Ρος τόνισε: «Η Κίνα έχει συμπεριφερθεί πολύ έξυπνα στην μεταφόρτωση προϊόντων μέσω τρίτων χωρών και αποσπώντας την εσωτερική ζήτηση σε άλλες χώρες, που οδηγεί τους παραγωγούς τους να προχωρούν σε πρακτικές ντάπινγκ σε εμάς».

«Οπότε η αιτία που χρειάζεται να συνεχίσουμε σε μια ευρύτερη βάση είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της μεταφόρτωσης και τα προβλήματα της μετατόπισης», συμπλήρωσε.

Πρώτη αντίδραση από το εσωτερικό των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν αποδοκίμασε με ανακοίνωσή του την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο.

«Διαφωνώ με αυτή την απόφαση και φοβάμαι τις απρόβλεπτες συνέπειες», τόνισε ο Ράιαν, καλωσορίζοντας την απαλλαγή του Καναδά και του Μεξικού από την επιβολή του μέτρου.

Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να παροτρύνει τον Λευκό Οίκο να περιορίσει την πολιτική επιβολής δασμών ώστε αυτές να επικεντρώνονται «μόνο σε εκείνες τις χώρες και τις πρακτικές που παραβιάζουν το εμπορικό δίκαιο».

Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές για αντίποινα

Η απόφαση Τραμπ πυροδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο σφοδρές αντιδράσεις, αλλά και απειλές για αντίποινα.

Λαγκάρντ: «Σκανδάλη» για αντίποινα

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως φοβάται ότι θα υπάρξουν αντίποινα και αυτά θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι διαβλέπει κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις.

Τοποθετούμενη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η Washington Post, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν είναι τόσο οι άμεσες οικονομικές συνέπειες των συγκεκριμένων δασμών αυτές που την ανησυχούν, όσο ο ρόλος των μέτρων αυτών ως «σκανδάλης» για την επιβολή αντιποίνων από μέρους των εταίρων των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα.

«Είναι αυτή η κλιμάκωση που είναι καθαυτό, ή αφ’ εαυτής, επικίνδυνη -εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για όλες αυτές τις οικονομίες, κι επιπλέον εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για την εμπιστοσύνη», διευκρίνισε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως το εμπόριο ήταν η μηχανή της ανάπτυξης που οδήγησε στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τους τελευταίους μήνες.

«Η εμπιστοσύνη είναι υπερπολύτιμο αγαθό, το οποίο παίρνει καιρό να αποκτηθεί, και μπορεί να καταστραφεί εν ριπή οφθαλμού», προειδοποίησε η Γαλλίδα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Αν οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο το εκλάβουν αυτό ως ένδειξη αβεβαιότητας, (ως ένδειξη) του ότι δεν ξέρεις ποτέ πού θα πάνε οι δασμοί, πόσο υψηλοί ή πόσο χαμηλοί θα είναι, σε βάρος τίνος (…), τότε θα κάνουν ένα βήμα πίσω και δεν θα επενδύσουν, θα περιμένουν, και οι συνέπειες που θα έχει αυτό για την εμπιστοσύνη μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές».

Ε.Ε.: Είμαστε σύμμαχοι, οφείλει να μας εξαιρέσει

Με ένα μήνυμα στο λογαριασμό της στο Twitter, κατά τις συνήθειες του Αμερικανού προέδρου, απάντηση η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλμστρεμ. «Η Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξαιρεθεί από αυτά τα μέτρα» έγραψε. «Θα επιδιώξω περισσότερη σαφήνεια για το ζήτημα αυτό τις ημέρες που έρχονται. Αδημονώ να συναντήσω τον Λάιτχαϊζερ στις Βρυξέλλες το Σάββατο για να συζητήσουμε» συμπλήρωσε, αναφερόμενη στον Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, αρμόδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για ζητήματα εξωτερικού εμπορίου.

Ο Λάιτχαϊζερ θα συναντηθεί όχι μόνο με την Ευρωπαία Επίτροπο, αλλά και με τον Ιάπωνα υπουργό Εμπορίου, Χιοσίγκε Σέκο, που θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες το Σάββατο. Η συνάντηση θα προσφέρει «μια καλή ευκαιρία ειλικρινούς και ανοικτού διαλόγου για τα μέτρα, που θα λάβουν οι Βρυξέλλες, εάν δεν εξαιρεθεί η κοινότητα» διεμήνυσε η Επίτροπος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου, Μπρουνό Λεμέρ, ο οποιός υπογράμμισε πως «ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους» και επανέλαβε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να απαντήσει άμεσα με τον «προσήκοντα τρόπο».

Πεκίνο: «Επίθεση» εναντίον του παγκόσμιου εμπορίου

Η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε σήμερα την «έντονη αντίθεσή» της στους δασμούς που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβληθούν στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ, μέτρο το οποίο για το Πεκίνο αποτελεί «επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου.

«Η κατάχρηση της ρήτρας περί εθνικής ασφάλειας από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί εσκεμμένη επίθεση εναντίον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του. «Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά» στο μέτρο αυτό, προστίθεται στο κείμενο.

Κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου ήδη απαιτούν το Πεκίνο να λάβει αντίμετρα.

Η Κίνα είναι η χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, αλλά η δική της παραγωγή δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό μέρος (2,7% των ποσοτήτων του χάλυβα, 9,7% του αλουμινίου) του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών, πολύ πίσω από την παραγωγή του Καναδά, της Βραζιλίας ή χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι διεμήνυσε νωρίτερα την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι το Πεκίνο «ασφαλώς» θα δώσει την «προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην έναρξη εμπορικού πολέμου.

Ενώ ανακοίνωνε τους δασμούς ο Τραμπ αποπειράθηκε να δείξει συμφιλιωτικό πρόσωπο έναντι της Κίνας, αναφερόμενος στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για να μειωθεί το αμερικανικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με το Πεκίνο.

Πυρά και από την Ιαπωνία

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε σε μία πρώτη αντίδραση η ιαπωνική κυβέρνηση, αλλά και η ένωση βιομηχανιών αλουμινίου της Ιαπωνίας. «Τα αμερικανικά μέτρα αντίκεινται στους διεθνείς κανόνες εμπορίου» ανέφερε η ένωση σε ανακοίνωσή της εκφράζοντας «βαθύτατη λύπη» για την αμερικανική πρωτοβουλία. Σημείωσε δε πως «οι εισαγωγές αλουμινίου από την Ιαπωνία, μία σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Τόκιο και Αργεντινή ζητούν εξαίρεση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα τόνισε σήμερα ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να ζητεί από τις ΗΠΑ οι ιαπωνικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου να εξαιρεθούν. Ο Σούγκα σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δεν εγείρουν απολύτως καμιά απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, τουναντίον έχουν συμβάλει σημαντικά στην απασχόληση και στη βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα αυτή.

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ, ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο προειδοποιώντας ότι είναι πολύ πιθανό να φέρει πλήγμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Ο Κόνο προέβλεψε ότι η κίνηση θα έχει «μεγάλη επίπτωση» στις διμερείς σχέσεις, προεξόφλησε ότι η απόφαση του Τραμπ θα πλήξει επίσης την παγκόσμια οικονομία, ενώ διεμήνυσε ότι το Τόκιο θα αντιδράσει με τον τρόπο που θα θεωρήσει το ίδιο κατάλληλο, αφού εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες για τις ιαπωνικές βιομηχανίες και ανατρέξει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Να εξαιρεθεί και αυτή από τους νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, θα επιδιώξει και η Αργεντινή.  «Η Αργεντινή δεν είναι η αιτία, ούτε συμβάλλει στις στρεβλώσεις που πλήττουν τις αγορές στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Η Aluar Aluminio Argentino, η μόνη βιομηχανία που παράγει αλουμίνιο στη χώρα, το 10% των μετοχών της οποίας ανήκει στο αργεντίνικο δημόσιο, ζήτησε πέρυσι από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να εξαιρεθεί από τα τυχόν μέτρα που θα λαμβάνονταν μετά την έρευνά του για τις συνέπειες των εισαγωγών του συγκεκριμένου μετάλλου στην αμερικανική εθνική ασφάλεια. Παράλληλα, κατέβαλε προσπάθεια να διαφοροποιήσει το πελατολόγιό της στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με επίσημα, κυβερνητικά στοιχεία, η Αργεντινή εξήγαγε το 2017 αλουμίνιο αξίας 763 εκατ. δολαρίων και χάλυβα αξίας 686 εκατ. δολαρίων, με το καθένα μέταλλο να αντιπροσωπεύει λίγο πάνω από το 1% των συνολικών εξαγωγών της. Οι αγορές της NAFTA ήταν ο βασικός προορισμός των αργεντίνικων εξαγωγών των δύο μετάλλων.

tvxs.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ