14.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

«Προσοχή, ο Πούτιν δεν μπλοφάρει»: Oι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προειδοποιούν για το «πράσινο φως» από Μπάιντεν

Ημερομηνία:

Σε μια απρόσμενη κίνηση, δεδομένου της μέχρι τώρα στάσης του, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα εγκαταλείψει την ηγεσία των ΗΠΑ για να τον διαδεχτεί ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα εντός ρωσικούς εδάφους.

Πρόκειται για μια κίνηση και μάλιστα απερχόμενης κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση του πολέμου, όπως έχει διαμηνύσει σε όλους του τόνους η Μόσχα, αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες σε έκθεσή τους έχουν προειδοποιήσει πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν μπλοφάρει».

Μέχρι σήμερα η Ουάσιγκτον απέρριπτε τα πολλαπλά αιτήματα του Ζελένσκι για επιθέσεις με χρήση τέτοιων πυραύλων υπό το φόβο της ρωσικής αντίδρασης. Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν καταστήσει σαφές στον Ουκρανό Πρόεδρο, αλλά και στους υπόλοιπους δυτικούς συμμάχους που τάσσονταν υπέρ της σχετικής άδειας στο Κίεβο (Γαλλία, Βρετανία), πως μια τέτοια κίνηση ενέχει σοβαρούς κινδύνους και θα μπορούσε να φέρει τις ΗΠΑ, αλλά και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με την πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία. Ωστόσο η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο, φαίνεται πλέον να αδιαφορεί για τις συνέπειες.

Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν και από το γεγονός πως αυτή η απόφαση είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τους σχεδιασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει πως επιδίωξή του είναι τερματίσει άμεσα τον πόλεμο με την ανάληψη της προεδρίας τον Ιανουάριο του 2025. Σημειώνεται πως η απόφαση έρχεται και λίγα 24ωρα μετά το τηλεφώνημα του Όλαφ Σολτς στον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά το οποίο ο καγκελάριος της Γερμανίας προέτρεψε τον Ρώσο Πρόεδρο να προετοιμαστεί για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι – έστω και ανεπίσημα – αναγνωρίζουν πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κάνοντας κάποιες παραχωρήσεις. Ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος μάλιστα δημόσια παραδέχτηκε πως το τέλος του πολέμου θα είναι «διπλωματικό», σημειώνοντας πως η Ουκρανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμβεί αυτό το 2025, εγκαταλείποντας τα περί «σχεδίου νίκης».

Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης Μπάιντεν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην πρώτη του αντίδραση ανέφερε: «Τα χτυπήματα δεν γίνονται με λόγια. Τέτοια πράγματα δεν ανακοινώνονται. Οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανόν τα πρώτα χτυπήματα να πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων ημερών. Οι διαρροές για την απόφαση του Τζο Μπάιντεν αναφέρουν πως η «ιδέα» πίσω από την έγκριση των επιθέσεων με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς είναι να ενισχυθεί η θέση του Ουκρανού Προέδρου ενόψει της ανάληψης της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ και την ενδεχόμενη έναρξη διαπραγματεύσεων. Ορισμένες πηγές τη συνδέουν επίσης με την παρουσία δυνάμεων της Βόρειας Κορέας στο Κουρσκ.

Ωστόσο ακόμη και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά και πλήθος στρατιωτικών αναλυτών και think tank με επιρροή στην αμερικανική κυβέρνηση, έχουν υπογραμμίσει πως πρόκειται για μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη κίνηση και με επίσης εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα. Ακόμη και τα «γεράκια» των Δημοκρατικών, που υποστήριζαν αναφανδόν την ενίσχυση του Κιέβου, ακόμη και τα χτυπήματα στη Ρωσία, επικρίνουν σήμερα τον Μπάιντεν πως η απόφαση του είναι πρακτικά άνευ ουσίας, καθώς έρχεται πολύ καθηστεριμένα και δεν μπορεί πλέον να αλλάξει τα δεδομένα του πολέμου. Όπως εκτιμούν πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές, οι Ρώσοι έχουν προετοιμαστεί για αυτή την εξέλιξη βελτιώνοντας την αμεράμυνά τους, και ταυτόχρονα έχουν καταφέρει το τελευταίο διάστημα σημαντικές εδαφικές επιτυχίες στα πεδία των μαχών.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται απλώς για ένα «παιχνίδι με τη φωτιά» που μπορεί να τους κάψει όλους…

Οι προειδοποιήσεις του Πούτιν

«Ο απερχόμενος πρόεδρος έλαβε μία από τις πιο προκλητικές, μη υπολογισμένες αποφάσεις της κυβέρνησής του, η οποία ενέχει τον κίνδυνο καταστροφικών συνεπειών», σχολίασε η ρωσική κυβερνητική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta. Το Κρεμλίνο υπογράμμισε πως εάν τελικά η έγκριση προχωρήσει τότε θα οδηγήσει σε αύξηση της έντασης και θα εμβαθύνει την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση. Η απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και επιδιώκει την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν πως αυτό θα σημαίνει πόλεμος του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. «Δεν μιλάμε απλώς για μια εξουσιοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου να πλήξει ρωσικό έδαφος. Αυτό το κάνει ήδη με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων μέσων. Όταν πρόκειται για χρήση δυτικής κατασκευής όπλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία».

Γιατί είναι μια «εντελώς διαφορετική ιστορία»; Τα εν λόγω χτυπήματα απαιτούν τη χρήση δεδομένων από δορυφόρους τους οποίους η Ουκρανία δεν διαθέτει. Πρόκειται για δορυφόρους είτε της ΕΕ, είτε των ΗΠΑ, δηλαδή νατοϊκούς δορυφόρους. Επιπλέον μόνο δυνάμεις του ΝΑΤΟ μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τέτοια πυραυλικά συστήματα. Οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Άρα δεν πρόκειται για «άδεια», όπως έχει υπογραμμίσει ο Πούτιν, αλλά για «μια ξεκάθαρη απόφαση των χωρών του ΝΑΤΟ να εμπλακούν άμεσα σε μια στρατιωτική σύγκρουση».

«Αυτή η απόφαση», είχε τονίσει, «δεν θα σημαίνει τίποτα άλλο από την άμεση συμμετοχή των χωρών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία». «Και αυτό φυσικά αλλάζει σημαντικά την ίδια την ουσία, την ίδια τη φύση της σύγκρουσης. Κοινώς θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Άρα και εμείς θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις με βάσει τις απειλές εναντίον της χώρας μας», τόνισε.

putin_3a81d.jpg

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία, με βάση τη συζήτηση που διεξάγονταν στη Δύση για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, προχώρησε και σε αλλαγή του πυρηνικού δόγματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο δόγμα που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει σε χρήση πυρηνικών όπλων ακόμη και στην περίπτωση που χτυπηθεί με συμβατικούς πυραύλους ή εάν δεχτεί οποιαδήποτε επίθεση υποστηριζόμενη από άλλη πυρηνική δύναμη.

Για την περίπτωση που υπήρχαν αμφιβολίες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έσπευσε να διευκρινίσει: «Οι αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα τις οποίες περιέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένα μήνυμα προς τις δυτικές χώρες ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν συμμετάσχουν σε επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας. Αυτό θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα σαφές μήνυμα. Είναι ένα μήνυμα που προειδοποιεί αυτές τις χώρες για τις συνέπειες εάν συμμετάσχουν σε μια επίθεση στη χώρα μας με διάφορα μέσα, και όχι απαραίτητα με πυρηνικά».

Η Μόσχα έχει επισημάνει πως τόσο το Κίεβο, όσο και οι σύμμαχοί του, κάνουν «ολέθριο λάθος» εάν πιστέψουν πως η ρωσική ηγεσία μπλοφάρει σχετικά με την αντίδρασή της. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές, δεν αποκλείουν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην παρούσα φάση, να αποφύγει μια σοβαρή κλιμάκωση, καθώς επίκειται η αλλαγή εξουσίας στις ΗΠΑ και από θέση ισχύος – στρατιωτικά και διπλωματικά – μπορεί να αναμένει τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Προσοχή! Ο Πούτιν δεν μπλοφάρει, πολύ επικίνδυνη η άδεια στο Κίεβο

«Ο Πούτιν δεν μπλοφάρει». Αυτή ήταν η ξεκάθαρη προειδοποίηση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ προς τον Λευκό Οίκο σχετικά με τις απειλές του Ρώσου Προέδρου για ενδεχόμενο χτύπημα στο εσωτερικό της ρωσικής επικράτειας με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στους New York Times, οι μυστικές υπηρεσίες έχουν επισημάνει πως είναι πιθανό η Ρωσία να ανταποδώσει με θανατηφόρες επιθέσεις μεγαλύτερης ισχύος και μάλιστα εναντίον αμερικανικών και ευρωπαϊκών στόχων, εάν η δυτική συμμαχία ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του Κιέβου.

war_52314.jpg

Επίσης οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφορίων, σε έκθεσή τους στα τέλη Σεπτεμβρίου, υποβάθμιζαν και την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στην εξέλιξη της σύγκρουσης, επειδή οι Ουκρανοί έχουν περιορισμένο αριθμό και είναι αβέβαιο πόσους παραπάνω θα μπορούσε να προσφέρει η Δύση λόγω αποθεμάτων αλλά και υψηλού τους κόστους. Για παράδειγμα ένας γαλλοβρετανικός πύραυλος «Storm Shadow» κοστίζει περίπου 1 εκατ. δολάρια επομένως η χρήση τους πρέπει να είναι λελογισμένη. Ταυτόχρονα αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στους New York Times σχετικά με τους ATACMS πως ο στρατός των ΗΠΑ έχει περιορισμένη προμήθεια των εν λόγω υπερηχητικών βαλιστικών πυραύλων και πρέπει να διατηρεί αποθεματικό του για τις δικές του ανάγκες.

Σχετικά με τα πιθανά ρωσικά αντίποινα, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ σημειώνουν πως αυτά θα μπορούσαν να είναι από δολιοφθορές σε εγκαταστάσεις στην Ευρώπη έως και θανατηφόρες επιθέσεις σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές στρατιωτικές βάσεις. Η Μόσχα έχει επισημάνει πως εάν η Δύση πιστεύει πως μπορεί να προμηθεύει τέτοια όπλα σε εμπόλεμη ζώνη για να πληγεί ρωσικό έδαφος, τότε και η Ρωσία μπορεί να κάνει το ίδιο σε θερμά μέτωπα σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν ευαίσθητες εγκαταστάσεις δυτικών χωρών. «Τι θα συμβεί εάν η Ρωσία προμηθεύσει για παράδειγμα του Χούθι με πυραυλικό σύστημα σύστημα Bastion; Τι θα συμβεί αν χτυπηθεί ένα βρετανικό ή αμερικανικό αεροπλανοφόρο;», είχε αναφέρει με νόημα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Εν κατακλείδι, οι αμερικανικές υπηρεσίες, αξιολογώντας το ισοζύγιο οφέλους – κινδύνου, κατέληγαν στην διαπίστωση πως η ικανοποίηση του αιτήματος του Ζελένσκι είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου, με μεγάλο κίνδυνο και αβέβαιο όφελος.

«Ένα μεγάλο βήμα προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο με απόφαση ενός ηλικιωμένου που αποχωρεί»

«Υποθέτω πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στις ΗΠΑ που είτε δεν έχουν τίποτα να χάσουν (…) ή απλά δεν τους ενδιαφέρει», ανέφεραν στο Reuters Ρώσοι βουλευτές, υπογραμμίζοντας πως αυτή η κίνηση δεν πρόκειται να αλλάξει την πορεία που έχει πάρει ο πόλεμος. Υπογράμμισαν δε πως ο Ρώσος Πρόεδρος έχει «ήδη πει τι θα σήμαινε αυτό για τους Δυτικούς». «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναχαιτίσει πυραύλους ATACMS στις ακτές της Κριμαίας», δήλωσε στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στην εφημερίδα Izvestia, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι ο επερχόμενος πρόεδρος Τραμπ ενδέχεται να «αναθεωρήσει» την απόφαση Μπάιντεν.

«Δεν είμαστε απροετοίμαστοι. Είμαι σίγουρος για αυτό. Ωστόσο πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την έναρξη του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, και οι Αμερικανοί το κάνουν υπό την ώθηση ενός ηλικιωμένου που αποχωρεί, ο οποίος δεν θα είναι πια υπεύθυνος για τίποτα σε δύο μήνες», δήλωσε Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, μέλος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της κάτω Βουλής. Και τόνισε: «η απάντηση της Ρωσίας θα είναι άμεση».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ