Σε αναβρασμό η ιατρική κοινότητα, αλλά και εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που κλήθηκαν κυριολεκτικά εν μία νυκτί να δηλώσουν τον προσωπικό γιατρό τους, ο οποίος θα κληθεί να τους περιθάλψει και να αποφασίζει για την πορεία της υγείας τους.
Μάλιστα, σε περίπτωση που κάποιος δεν δηλώσει μέσω του gov.gr τον προσωπικό γιατρό του, κινδυνεύει με ποινές, δηλαδή μεγαλύτερη συμμετοχή σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια, αλλά και να μην έχει προτεραιότητα στα ραντεβού των δημόσιων νοσοκομείων.
Επιχειρώντας να σκιαγραφήσουμε τα προβλήματα του νέου θεσμού, to pontiki.gr απευθύνθηκε στους γιατρούς.
Αποκαλυπτικός για τα προβλήματα του νέου θεσμού ήταν ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας Ευάγγελος Τούλης, που περιέγραψε με σαφήνεια τις δυσκολίες και τις αστοχίες του προσωπικού γιατρού.
Εξελίσσεται σε φιάσκο ο προσωπικός γιατρός;
Ο κ. Τούλης εκτίμησε ότι έτσι όπως έχει σχεδιασθεί από το υπουργείο ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, θα εξελιχθεί σε φιάσκο και αυτό προκύπτει από την προχειρότητα με την οποία υλοποιήθηκε, δεδομένου ότι πίεζαν οι προθεσμίες από την ΕΕ.
«Ο νόμος ψηφίστηκε 30 Ιουνίου επειδή αυτό ήταν το deadline της μνημονιακής υποχρέωσης, έφτασε ο κόμπος στο χτένι να σας το πω έτσι, έπρεπε μέχρι 31 Ιουλίου να ενταχθούν όλοι σε έναν γιατρό και έδινε και ένα περιθώριο έως 30 Σεπτεμβρίου ώστε από 1η Οκτωβρίου να αρχίσουν να ισχύουν οι ποινές προς όλους τους ασθενείς.
Ήταν πολύ μικρά τα περιθώρια και μάλιστα σε μια τηλεδιάσκεψη στο τέλος Ιουνίου μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είχαμε ζητήσει από τον υπουργό να δώσει μια παράταση δύο μηνών για να μπορέσουν οι γιατροί να δουν σε τι πάνε να μπούνε, το αρνήθηκε τότε στους συλλόγους , έδωσε πέντε ημέρες για την Θεσσαλονίκη και έναν μήνα για την Αθήνα» αναφέρει ο κ. Τούλης.
Ο πρόεδρος της ένωσης των Παθολόγων τόνισε ότι εξαρχής δεν εντάχθηκε ικανός αριθμός γιατρών: «Ο σχεδιασμός ήταν να είναι από την αρχή και όλοι οι γιατροί των ΚΥ μέσα, οι γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι βέβαια, πρόκειται για περίπου 2200 γιατρούς μαζί με τους γιατρούς των ΤΟΜΥ βέβαια, και οι πρώην οικογενειακοί γιατροί, οι οποίοι θεωρήθηκε ότι επειδή ήταν στον προηγούμενο θεσμό θα ενταχθούν και στον νέο χωρίς πολλές διαδικασίες.
Και εντάχθηκαν και περίπου 1000 ιδιώτες γιατροί, ενώ αυτή τη στιγμή έχουν ενταχθεί 3.200 γιατροί περίπου».
Ενδεικτικά, στην Αττική, έξι στους 10 πολίτες, πάνω δηλαδή από τους μισούς, δεν μπορούν να βρουν προσωπικό γιατρό.
Ο κ. Τούλης στρέφει τα βέλη του στο υπουργείο Υγείας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τους ενδιαφέρουν τα νούμερα, αλλά δεν βγαίνουν, οπότε αποφάσισαν να εντάξουν κι άλλες ειδικότητες, υποειδικότητες της παθολογίας , περίπου 10 ειδικότητες.
Πρόκειται για τις ειδικότητες της αιματολογίας, της γαστρεντερολογίας, της ενδοκρινολογίας- διαβητολογίας, της καρδιολογίας, της νευρολογίας, της νεφρολογίας, της ρευματολογίας, της παθολογικής ογκολογίας, της πνευμονολογίας – φυματιολογίας και της φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης. Η πλατφόρμα για τις νέες ειδικότητες άνοιξε στις 12 Οκτωβρίου.
Ο κ Τούλης εκφράζει τις ενστάσεις του για τις νέες ειδικότητες που μπήκαν στο σύστημα. «Αυτοί είναι γιατροί που έχουν κάνει δύο χρόνια παθολογίας, έχουν κάνει 3-4 χρόνια στην υποειδικότητά τους πχ ρευματολογία και ασχολούνται με την υποειδικότητα, όχι με την παθολογία.
Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα παρακολουθήσει και θα ρυθμίσει σωστά έναν διαβητικό ασθενή ένας γαστρεντερολόγος και είναι λογικό, γιατί δεν είναι το κύριο αντικείμενο ενασχόλησής του αυτό» τονίζει χαρακτηριστικά.
«Και ο εκβιασμός στην επιχείρηση πειθούς του υπουργείου»
Ο κ. Τούλης δεν μασάει τα λόγια του και για τις πρακτικές του υπουργείου Υγείας όταν διαπιστώθηκε η πολύ ισχνή απόκριση των γιατρών να ενταχθούν στο σύστημα. «Σε μια τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Ακαδημία των γενικών ιατρών , στην οποία συμμετείχε ο υπουργός, ο κ. Θεμιστοκλέους και άλλοι, ανάμεσά τους και ο γενικός γραμματέας της ένωσής μας ο κ. Αντωνιάδης, ειπώθηκε από τον γενικό γραμματέα ότι θα μπορούσε να κοπεί η συνταγογράφηση από τους παθολόγους και τους γενικούς γιατρούς που δεν θα μπουν στο σύστημα και θα μπορούσαν να την διατηρήσουν εάν έπαιρναν τουλάχιστον από 800 ασθενείς ο καθένας.
Η συνταγογράφηση, σαν κατάκτηση για όλους τους γιατρούς είναι αποτέλεσμα προσπαθειών που έγινε το 2011 όταν έγινε ο ΕΟΠΥΥ. Όσοι γιατροί μείναμε εκτός ΕΟΠΥΥ, μπορούσαμε να συνταγογραφούμε στους ασθενείς μας εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή . Μετά από 10 χρόνια, για μια κατάκτηση που χρειάστηκε δεκαετίες για να γίνει, έρχεται ο κ. Θεμιστοκλέους και την πιάνει στο στόμα του κάνοντας εκβιασμό» τονίζει ο κ. Τούλης.
Οι λόγοι που δεν ανταποκρίνονται οι γιατροί
«Δεν υπάρχει στον ιατρικό κόσμο καμία εμπιστοσύνη στο ελληνικό Δημόσιο» ξεκαθαρίζει ο κ. Τούλης παραθέτοντας την προσωπική του εμπειρία ως οικογενειακός γιατρός. «Ήμουν 15 χρόνια γιατρός σε ταμεία, τότε που ήταν ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού στο ΙΚΑ και στο ΤΕΒΕ.
Είχα περίπου 2500 ασθενείς δηλωμένους στο ΤΕΒΕ, η αποζημίωσή μου ήταν 800 ευρώ το μήνα, την τηρούσα τη σύμβασή μου, δεν πήρα ούτε ευρώ από ασθενή και το μόνο κακό ήταν να περιμένεις στην ουρά πότε θα πληρωθείς, αλλά υπήρχαν και ταμεία όπως του Δημοσίου, του ΟΤΕ που πλήρωναν κατά πράξη και περίπτωση. Και φτάνουμε στο μαγικό 2011 όπου έγινε ο ΕΟΠΥΥ εν μια νυκτί, εντάχθηκαν όλα τα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ και εγώ προσωπικά είχα ένα φέσι 80.-90.000 ευρώ από τα ταμεία. Τα τελευταία χρήματα από αυτά τα πήρα το 2019 , με την εφορία και τον ΕΦΚΑ να έχει απορροφήσει το 70%. Παραλίγο να καταστραφώ οικονομικά και επαγγελματικά τότε», τόνισε με ειλικρίνεια.
Εν τω μεταξύ, αν κάποιος δεχθεί 2000 ασθενείς θα πρέπει να απασχολείται 7,5 ώρες ημερησίως για τα ραντεβού αυτών των ασθενών, λέει ο διακεκριμένος παθολόγος
«Ήδη υπάρχουν μελέτες σε χώρες όπου εφαρμόζεται στο σύστημα, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο για να πούμε την αλήθεια, οι οποίες αναφέρουν ότι για να μπορεί ένας γιατρός να ανταπεξέλθει σωστά στις υποχρεώσεις του σε έναν ασθενή, πρέπει να έχει 1500 ασθενείς, πρόσφατα δε αυτός ο αριθμός κατέβηκε στους 1200 ασθενείς.
Εμείς μιλάμε για 2000, ενώ ακούστηκε και η προοπτική να γίνουν 2250 ώστε να εντάξουν κι άλλο πληθυσμό. Αυτό δεν είναι σχεδιασμός, είναι προχειρότητα» τονίζει ο κ. Τούλης.
«To gate keeping δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα»
Όσον αφορά στους σχεδιασμούς του υπουργείου να χρησιμοποιηθούν – σε δεύτερο χρόνο – οι προσωπικοί γιατροί για να αποφασίζουν πότε ο ασθενής θα πρέπει να πηγαίνει σε δημόσιο νοσοκομείο, ο πρόεδρος της Eπαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων είναι κατηγορηματικός: «Δεν συζητείται το gate keeping που ισχύει στην Αγγλία και είναι πολύ αυστηρό, γιατί η Ελλάδα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως πχ έχει πάρα πολλούς ειδικούς γιατρούς και αυτό είναι προίκα. Αν τους εκμεταλλευτεί σωστά κάποιος μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Αν και σε λίγο δεν θα πηγαίνουν παθολόγοι για ειδικότητα στα νοσοκομεία, δεν θα έχουμε παθολόγους και γενικούς ιατρούς. Αυτό θα το βρούμε μπροστά μας σε 10 χρόνια, δεν θα υπάρχουν γιατροί για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι παθολόγοι κάνουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πάνω από 60 χρόνια στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Τούλης κρούοντας το καμπανάκι κινδύνου.
Προσωπικός γιατρός και για τα παιδιά
Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει ξεκαθαρίσει πως ο σχεδιασμός είναι ο εξής:
Από 1/1/2023 να υπάρχει πλήρης εφαρμογή του θεσμού για τον ενήλικο πληθυσμό και το πρώτο εξάμηνο του 2023 να λειτουργήσει και για τον παιδικό πληθυσμό.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, σε 4-5 μήνες αναμένεται να ενταχθούν και οι παιδίατροι.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, από την ανάλυση των εγγραφών στον προσωπικό γιατρό υπάρχουν πολύ καλά στοιχεία στις ηλικιακές ομάδες που γίνεται χρήση των υπηρεσιών υγείας, όπως στα άτομα άνω των 65 ετών, όπου καταγράφεται ποσοστό άνω του 70% και στα άτομα 40 έως 64 ετών με ποσοστό γύρω στο 60%.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπάρχουν 3330 γιατροί ενταγμένοι στο σύστημα, με τη συμμετοχή των ιδιωτών να ξεπερνά τους 1100 γιατρούς.
Η κάλυψη με αυτό το δυναμικό φτάνει στο 70% του πληθυσμού, αλλά δεν καλύπτεται ομοιογενώς και όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αυτή τη στιγμή έχουμε 2 εκατ. κενές θέσεις στην επικράτεια.