Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που οργάνωσε το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη σε συνεργασία σε την ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ σχετικά με τις Προτάσεις Διαχείρισης των Περιοχών Natura 2000 στην περιοχή του Ψηλορείτη.
Η συνάντηση διοργανώθηκε διαδικτυακά με σκοπό οι πολίτες και οι φορείς της περιοχής του γεωπάρκου και όχι μονο, να ενημερωθούν σχετικά με τα αποτελέσματα της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές Natura ανατολικής και κεντρικής Κρήτης που εκπόνησε η ΟΙΚΟΜ με τους συνεργάτες της, τις προτεινόμενες ζώνες προστασίας, τις επιτρεπόμενες δράσεις που προβλέπονται για κάθε μια από αυτές, καθώς και το σχέδιο διαχείρισής τους.
Οι μελετητές παρουσίασαν τη φιλοσοφία και τους στόχους του Σχεδίου Διαχείρισης στην Περιοχή Οικοανάπτυξης του Ψηλορείτη και εστίασαν σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην περιοχή όπως η προστασία σπάνιων και μοναδικών ειδών και οικοσυστημάτων, η ανάπτυξη οικοτουριστικών δράσεων, η προσαρμογή της κτηνοτροφίας στις συγκεκριμένες ζώνες καθώς και η σχέση των περιοχών με τα έργα εγκατάστασης ΑΠΕ.
Στην εκτενή συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα, δόθηκαν διευκρινήσεις και αναλύθηκαν επιμέρους ζητήματα που προέκυψαν. Η συνάντηση διοργανώθηκε στα πλαίσια της ανοικτής διαβούλευσης των σχετικών προτάσεων που έχει ξεκινήσει από το ΥΠΕΝ και είναι ανοικτή προς τους πολίτες και τους φορείς για να εκφράσουν γνώμη, μέχρι τις 31/1/2022. Ήταν η πρώτη από μια σειρά που πρέπει να λάβουν χώρα στην Κρήτη, με την επίσημη να σχεδιάζεται για τις 24/1/2022 και πάλι διαδικτυακά. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή της διαβούλευσης είναι η πρώτη που γίνεται στη χώρα μας για τις αντίστοιχες μελέτες και σχέδια διαχείρισης που αναμένονται για όλη την Ελλάδα.
Στη συζήτηση που μεταδόθηκε ζωντανά και φιλοξενείται για όποιον θέλει να την παρακολουθήσει, στη σελίδα του Γεωπάρκου στο Facebook (www.facebook.com/PsiloritisGeopark), συμμετείχαν συνολικά πάνω από 100 άτομα και από τις αντιδράσεις και τα σχόλια κρίνεται ως απόλυτα επιτυχημένη.
Το γεωπάρκο σκοπεύει και αυτό να καταθέσει τις προτάσεις του στο πλαίσιο της διαβούλευσης και καλεί όλους τους πολίτες και φορείς να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία καταθέτοντας και αυτοί τις δικές τους προτάσεις. Στη σελίδα του γεωπάρκου στο Facebook υπάρχει ο σχετικός απευθείας σύνδεσμος για την πρόσβαση στην ΕΠΜ και τις Προτάσεις Διαχείρισης καθώς και για την κατάθεση γνώμης και θέσεων.