Επιστολή στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ κ. Νικόλαο Παπαγιανόπουλο απέστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία αναλύοντας τις προτάσεις της για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Ν.4039/2012 για την προστασία των ζώων.
Η επιστολή αναλυτικά:
“Στις 16 Φεβρουαρίου 2013, η Ομοσπονδία μας μαζί με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διοργάνωσε, υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ημερίδα με θέμα «Τα Παρεμπίπτοντα Ζητήματα του Δικαιϊκού μας Συστήματος απέναντι στις Κοινοτικές Οδηγίες, την Εφαρμογή τους και την ευρύτερη Κοινωνική Αποδοχή: Προβλήματα που απορρέουν από την Εφαρμογή του Ν. 4039/2012».
Στην Ημερίδα, αναλύθηκαν όλα τα προβλήματα εφαρμογής του Ν.4039/2012 για την προστασία των ζώων, τόσο από τους Eισαγγελείς όσο και από Πανεπιστημιακούς, Συνταγματολόγους, Εγκληματολόγους κ.λπ. Εν γένει, τα προβλήματα εντοπίζονται στην εφαρμογή του Νόμου, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και κυρίως από την ΕΛ.ΑΣ.
Μετά την εμπειρία που είχαμε από αυτή την Ημερίδα με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, θα θέλαμε να θέσουμε τις παρακάτω προτάσεις υπόψη σας, που αφορούν τους ελέγχους καταγγελιών για κακοποιήσεις ζώων, με σκοπό την αποτελεσματική έκβασή τους:
1. Συμμετοχή κτηνιάτρων και φιλοζωικών σωματείων για ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη έρευνα της κάθε υπόθεσης.
2. Συμμετοχή κτηνιάτρου σε περιπτώσεις θανάτωσης ζώου για τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσοτέρων στοιχείων από τον τόπο του εγκλήματος, ενώ σε περιπτώσεις τραυματισμού ζώου να οδηγείται σε κτηνίατρο για εμπεριστατωμένη έκθεση.
3. Συλλογή των δολωμάτων και παραγγελία κτηνιατροδικαστικής εξέτασης σε περιπτώσεις δηλητηρίασης.
4. Διοργάνωση σεμιναρίων στις σχολές μετεκπαίδευσης ΕΛΑΣ.
5. Διαλέξεις στα ΤΔΑ της χώρας.
6. Ημερίδες για ενημέρωση των Δ/ΚΤΩΝ στις περιφέρειες της ΕΛΑΣ
7. Ένταξη σώματος Αστυνομίας ζώων στην ΕΛΑΣ ή την ένταξη της σε ήδη υπάρχον ειδικό σώμα. Στελέχωση κάθε αστυνομικού τμήματος με τουλάχιστον δύο αστυνομικούς που θα ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα κακοποίησης ζώων.
8. Συνεργασία με τμήματα κτηνιατρικής Πανεπιστημίων για τη διενέργεια νεκροτομών.
9. Διευκρίνηση προς τα ΑΤ της χώρας και την ένταξη της παθητικής κακοποίησης ζώου στο άρθρο 16 το Ν. 4039/2012.
Τέλος, θα παρακαλούσαμε για μία συνάντηση στελεχών της Ομοσπονδίας μας και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ώστε να συζητηθούν όλα τα παραπάνω εκτενέστερα. Υπενθυμίσουμε τη συνάντηση που είχαμε το 2012 με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, η οποία είχε θετική έκβαση, αλλά λόγω του ότι τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άλυτα, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συνάντηση.”