Η επέκταση της συμφωνίας χρήσης της ναυτικής βάσης της Σούδας από τις ΗΠΑ από ένα σε 5 ή και 10 χρόνια θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Μάτις.
Ο υπουργός βρίσκεται στις ΗΠΑ για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Στη διάρκεια εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου στο Κογκρέσο, ο κ. Καμμένος είπε ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ για να συζητήσει «την επέκταση της συνεργασίας, όχι μόνο για ένα χρόνο, αλλά για τα επόμενα 5 ή 10 χρόνια».
Όπως παρατηρεί η Καθημερινή στο σχετικό ρεπορτάζ, η αποστροφή του υπουργού αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στη ναυτική βάση της Σούδας, η χρήση της οποίας από τον αμερικανικό στόλο ανανεώνεται ετησίως μέσω από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Πιο αναλυτικά, μιλώντας σε εκπροσώπους ομογενειακών φορέων της Ουάσινγκτον αλλά και ομοσπονδιακούς γερουσιαστές και βουλευτές που ανήκουν στο Hellenic caucus, την ομάδα δηλαδή που στηρίζει τα ελληνικά θέματα στο Καπιτώλιο, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την “έμπρακτη αλληλεγγύη” που παρέχει η Αμερική στην Ελλάδα.
«Θέλω να σας ευχαριστήσω όχι μόνο για την τυπική υποστήριξη σε αυτή την γιορτή, αλλά για το γεγονός ότι η Αμερική το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 ήταν η χώρα και η κυβέρνηση που έστειλε το μήνυμα στην ΕΕ ότι θα πρέπει να σταματήσει να πιέζει την Ελλάδα και να κάνει μια συμφωνία. Έχουμε συμφωνία λόγω της βοήθειας των ΗΠΑ. Και τώρα βρισκόμαστε στην πόρτα της εξόδου από την κρίση εξαιτίας της αμερικανικής βοήθειας στο ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά κ. Καμμένος.
Παράλληλα χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως έναν από τους πιο διαχρονικά σταθερούς συμμάχους της Ελλάδας, σημειώνοντας με νόημα πως η Αμερική δεν επιζητεί ανταλλάγματα όπως «τόκους» και «μνημόνια» για την στήριξη που προσφέρει.
Ο κ. Καμμένος, προφανώς, δε θεωρεί “τόκους” την αναβάθμιση του καθεστώτος της βάσης της Σούδας αφού “με τη συνεργασία του Ισραήλ και όλων εκείνων των χωρών που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά”:
«Η Ελλάδα μπορεί να υπάρξει το κέντρο σταθερότητας στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Μπορούμε μαζί να αποκαταστήσουμε την σταθερότητα σε αυτή την νευραλγικά ευαίσθητη περιοχή.
Για να καταλήξει, για τους πραγματικούς λόγους της επίσκεψής του στις ΗΠΑ:
“Είμαι, επίσης, εδώ για να συναντήσω το νέο υπουργό Άμυνας κ. Μάτις και να συζητήσουμε την επέκταση της αμυντικής μας συνεργασίας όχι μόνο για έναν χρόνο, αλλά για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια”.
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=dVoar_Iacg4″]
Newsroom ΔΟΛ, hellasforce.com