Τη στιγμή που αποκαλύπτεται με αναλυτικά στοιχεία ότι η Fraport δεν έχει λεφτά και δε μπορεί να ανταποκριθεί στο αντίτιμο που πρέπει να δώσει για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ίδια ημέρα ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, σε εκδήλωσή στο ΚΑΜ στα Χανιά μιλά για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης οδικών έργων για το αεροδρόμιο Χανίων εν’ω εκφράζει την πεποίθηση ότι η γερμανική κρατική εταιρεία Fraport θα καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή, να επεκτείνει την τουριστική σαιζόν.
Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, πυκνώνουν οι επισκέψεις στελεχών της Περιφέρειας στη Γερμανία, για συναντήσεις με φορείς κρατικούς αλλά και επιχειρηματικούς, και στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης την οποία εκατοντάδες αυτοδιοικητικοί έχουν καταγγείλει. Μεταξύ αυτών και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης που ζήτησε από γερμανική τράπεζα να φτιάξει υποκατάστημα στα Χανιά. Άραγε, έχοντας ταχθεί ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων, όπως και το σύνολο των δημάρχων του νομού, πώς θα σχολίαζε τη θέση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη.
Όμως ο κ. Βουλγαράκης δεν ήταν ο μόνος που επισκέφθηκε τη Γερμανία. Εκεί ήταν και ηΑντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα κ. Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη η οποία μάλιστα συναντήθηκε με τον κ. Χανς Γιοακίμ Φούχτελ. Ναι, τον γνωστό κ. Φούχτελ για τον οποίο τα περασμένα χρόνια υπήρχαν σειρά αντιδράσεων μέχρι και διαδηλώσεις ενάντια στην παρουσία του στην Ελλάδα.
Πυκνώνουν λοιπόν οι επισκέψεις στελεχών της Περιφέρειας Κρήτης στη Γερμανία.
Μάλιστα, τα γραφεία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη εξέδωσαν και ανακοίνωση, περίπου θριαμβολογώντας για την επίσκεψη.
Στο κείμενο αναφέρεται σε αποστολή από την Κρήτη που επισκέφθηκε την Επαρχία Ρύγκεν-Δυτική Πομερανία του ομόσπονδου κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας και συγκεκριμένα το μεγαλύτερο νησί της Γερμανίας στο βορειοανατολικό της άκρο στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ). Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, και ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Ιωάννης Μαστοράκης, τους οποίους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Μπιντζ, Κάρστεν Σνάϊντερ.
Αναφέρει το δελτίο τύπου:
Η πρώτη συνάντηση μεταξύ δημάρχων Χερσονήσου και Μπίντζ πέρασε από το… στομάχι, καθώς διοργανώθηκε τραπέζι με αυθεντικές κρητικές λιχουδιές στο βόρειο άκρο της Γερμανίας. Για το σκοπό αυτό, την αποστολή πλαισίωσαν ο σεφ και καθηγητής μαγειρικής, καθώς και δύο μαθητές κι ένας βοηθός σεφ της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων ΚΑΠΠΑ του Ηρακλείου, οι οποίοι μάλιστα έφεραν τα υλικά μαζί τους!
Η προστασία της βιόσφαιρας σύμφωνα με τα πρότυπα της Unesco, η προώθηση των τοπικών προϊόντων και η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, καθώς και η ενίσχυση του τουρισμού ήταν μερικοί ακόμα από τους τομείς συνεργασίας των δύο δήμων. Η εμπειρία των Γερμανών στην προστασία της βιόσφαιρας στην περιοχή Südost-Rügen αποτελεί ένα διδακτικό παράδειγμα για την προστασία της περιοχής γύρω από τα Αστερούσια Όρη της Κρήτης. Την προσπάθεια αυτή επικροτεί και ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης του ομόσπονδου κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, κ. Dr. Till Backhaus, με τον οποίον συναντήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης και ο Δήμαρχος Χερσονήσου στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης «Πράσινη Εβδομάδα» στο Βερολίνο. Ο Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσέφερε την υποστήριξη του υπουργείου του, αλλά και ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εφόσον προχωρήσει η δημιουργία βιόσφαιρας, να επισκεφθεί την Κρήτη. Επίσης, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας από την ανάπτυξη της αγοράς τοπικών προϊόντων στην ίδια περιοχή της Γερμανίας έδωσε νέες ιδέες στην κρητική αποστολή.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης έγινε επίσης συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Ροστόκ, Matthias Ogilvie, με τον πρόεδρο του τμήματος εξαγωγών του αντίστοιχου επιμελητηρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, Γιώργο Μανουσάκη.
Λίγες μέρες νωρίτερα, στο πλαίσιο της ΕΓΣ, είχε πραγματοποιηθεί επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στο Αννόβερο με στόχο την ενημέρωση και την μεταφορά τεχνογνωσίας για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό οδοφωτισμό. Την αποστολή συνόδευσε ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Β. Τσολακίδης, ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κ. Βαρλαμίτης, ο Δήμαρχος Θάσου & εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ Κ. Χατζηεμμανουήλ, ο υπεύθυνος του τμήματος Βιομηχανίας & Μετρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας του ΚΑΠΕ Γ. Καναβάκης και ο Δρ Π. Αλληλόμης.
Το σίγουρο είναι ότι εν μέσω βαθιάς κρίσης οι ελληνογερμανικές σχέσεις αν και φαινομενικά μονάχα αντιμετωπίζουν κρίση, συσφίγγονται διαρκώς.
Να υπενθυμίσουμε ότι μόλις πριν μερικούς μήνες και πιο συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2016 υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις από εκατοντάδες αυτοδιοικητικούς σχετικά με την πραγματοποίηση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Ναύπλιο.
Σε σχετικό κείμενο μεταξύ άλλων σημείωναν:
Ως αιρετοί είμαστε υπέρ της ανάπτυξης ισότιμων σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς και όλους τους οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης,και όλου του κόσμου.
Όμως η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» όπως και το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και το «Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας» δεν διαπνέονται από τις αρχές της ισότιμης φιλίας και συνεργασίας.
Είναι τρεις θεσμοί οι οποίοι προέρχονται από το «Σύμφωνο Ελληνογερμανικής Συνεργασίας» (ή Ελληνογερμανική Εταιρική Σχέση), που υπέγραψαν ο Γιώργος Παπανδρέου και η Ανγκελα Μέρκελ, τον Μάιο του 2010,την εποχή της ένταξής της χώρας μας στο φαύλο κύκλο των καταστροφικών μνημονίων.
Είναι μια συμφωνία “νεοαποικιακού τύπου”, χωρίς θεσμικό προηγούμενο.
Στόχος του «Συμφώνου της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας» είναι:
1. Να ελέγξει η Γερμανική κυβέρνηση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας (ενέργεια, υποδομές, πολιτιστικοί θησαυροί, διαχείριση απορριμμάτων κλπ). Είναι χαρακτηριστική η προκλητική ενέργεια του κ. Φούχτελ να αποστείλει απ’ το Σεπτέμβρη του 2014, οκτασέλιδο ερωτηματολόγιο εκ μέρους της «Ελληνογερμανικής Συμμαχίας» σε Δήμους και Περιφέρειες, ζητώντας να μάθει την ακριβή σύνθεση του πληθυσμού και τα περιουσιακά στοιχεία των ΟΤΑ
2. Να αποδυναμωθεί η ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού και να εξουδετερωθεί τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Γι’ αυτό εμείς συντασσόμαστε με όλες τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην επιχείρηση εκμετάλλευσης και λεηλασίας της χώρας μας.