Συνεχίζεται η κόντρα Δικαιοσύνης – Πολάκη, εξαιτίας των δηλώσεων περί παραδικαστικών κυκλωμάτων, με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας να δέχεται τα πύρα σύσσωμων των δικαστικών ενώσεων αυτή τη φορά.
Οι πέντε ενώσεις, συστρατεύονται με τη θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και με σκληρή γλώσσα μιλούν για “θλιβερές και ανεπίτρεπτες δηλώσεις” που απαξιώνουν χωρίς καμία τεκμηρίωση τους δικαστικούς λειτουργούς. Καταλήγουν δε, λέγοντας: “Υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ της σοβαρής και υπεύθυνης με επιχειρήματα κριτικής από την μια πλευρά και της έλλειψης σεβασμού και μειωτικής χωρίς επιχειρήματα κριτικής που υπονομεύει την αξιοπιστία της δικαστικής λειτουργίας”.
Ολόκληρη η ανακοίνωση που υπογράφεται από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Επικρατείας, την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και την Ένωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναφέρει τα εξής:
“Θλιβερές, ανεπίτρεπτες και ασύμβατες με την συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών οι δηλώσεις του υπουργού κ. Πολάκη, ο οποίος όχι μόνο αγνοεί και παραγνωρίζει τον κατά το Σύνταγμα θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης και συνακόλουθα των λειτουργών της, αλλά προσβάλλει και απαξιώνει με εντυπωσιακή προχειρότητα , χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση και με ισοπεδωτικές γενικεύσεις τους δικαστικούς λειτουργούς, υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, απαραίτητη σ’ ένα κράτος Δικαίου, και υπονομεύει αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί, όταν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η εμπιστοσύνη στον θεσμό της δικαιοσύνης αποτελεί ύψιστη αναγκαιότητα και για την οικονομική ανάπτυξη και την λήψη επενδυτικών αποφάσεων στη χώρα μας.
Οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων της Πολιτείας, με ιδιαίτερα αυξημένο αίσθημα ευθύνης, εν όψει και των κρίσιμων περιστάσεων που βιώνει η Χώρα μας κάτω από ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες, με σύμμαχο μόνο την πραγματικότητα, η οποία πρέπει να διαβαστεί σωστά.
Οι δημόσιες δηλώσεις για την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της ιδίως από όργανα της πολιτικής εξουσίας, πρέπει, να λαμβάνουν υπόψη τον κεντρικό θεσμικό τους ρόλο για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και να υπολογίζουν τις κοινωνικές και ψυχολογικές παραμέτρους, απαραίτητες για την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό στους θεσμούς. Υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ της σοβαρής και υπεύθυνης με επιχειρήματα κριτικής από την μια πλευρά και της έλλειψης σεβασμού και μειωτικής χωρίς επιχειρήματα κριτικής που υπονομεύει την αξιοπιστία της δικαστικής λειτουργίας”.