Ηκυβέρνηση Μπάιντεν επεξεργάζεται σχέδια για μια διαρκή στρατιωτική εκστρατεία με στόχο τους Χούθι στην Υεμένη, αφού δέκα ημέρες επιθέσεων απέτυχαν να σταματήσουν τις επιθέσεις των ανταρτών στο θαλάσσιο εμπόριο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ο Λευκός Οίκος συγκάλεσε ανώτερους αξιωματούχους την Τετάρτη για να συζητήσουν τις επιλογές για την περαιτέρω πορεία της εξελισσόμενης αντίδρασης της κυβέρνησης στο υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα, το οποίο έχει ορκιστεί να συνεχίσει να επιτίθεται σε πλοία ανοικτά της αραβικής χερσονήσου, παρά τις σχεδόν καθημερινές επιχειρήσεις για την καταστροφή των ραντάρ, των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Χούθι.
Το Σάββατο, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε το τελευταίο της πλήγμα με πύραυλο κατά πλοίων.
Οι Χούθι, ισχυρή ομάδα στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, έχουν πλαισιώσει την εκστρατεία τους, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 30 επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εμπορικά και ναυτικά πλοία από τον Νοέμβριο, ως μέσο πίεσης προς το Ισραήλ, ενισχύοντας το κύρος τους εν μέσω της ευρείας περιφερειακής αντίθεσης προς το εβραϊκό κράτος.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις, περιέγραψαν τη στρατηγική τους στην Υεμένη ως μια προσπάθεια να διαβρωθεί η στρατιωτική ικανότητα των Χούθι σε υψηλό βαθμό, αρκετό ώστε να περιοριστεί η ικανότητά τους να στοχεύουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν ή, τουλάχιστον, να υπάρξει επαρκής αποτρεπτικός παράγοντας ώστε οι ναυτιλιακές εταιρείες που αποφεύγουν τον κίνδυνο, να ξαναστείλουν πλοία μέσω των πλωτών οδών της περιοχής.
«Έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοι είναι οι Χούθι και για την κοσμοθεωρία τους», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος για την ομάδα, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα ως τρομοκρατική οργάνωση. «Επομένως, δεν είμαστε σίγουροι ότι θα σταματήσουν αμέσως, αλλά σίγουρα προσπαθούμε να τους υποβαθμίσουμε και να τους καταστρέψουμε».