Η τοποθέτηση του βουλευτη Χανιων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλου Πολάκη στη συζήτηση του νομοσχεδίου: «Οικονομική αποκατάσταση παραχωρησιούχων αεροδρομίων λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 για το έτος 2020»
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Π. Πολάκης έκανε αναφορά στο βαρύ φορτίο της σημερινής ημέρας καθώς σαν σήμερα χάθηκε ο Α. Παπανδρέου και ο Μ. Αναγνωστάκης.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής Χανίων απαντώντας στον κ Σταικούρα ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η σημερινή σύμβαση με τη Fraport είναι μια σύμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρηματολόγησε και παρουσίασε στοιχεία καταδεικνύοντας ότι η σύμβαση είναι δημιούργημα των Σαμαρά/Βενιζέλου, την οποία διαπραγματεύτηκε μέχρι τέλους ο κ. Σταθάκης και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πετυχαίνοντας μέχρι την τελευταία στιγμή ευνοϊκότερους όρους και υποκύπτοντας τελικά στον εκβιασμό της τρόικας.
Σήμερα, όμως, κατά τον Π. Πολάκη παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να τροποποιηθεί η σύμβαση αυτή. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον κ. Σταικούρα:
«Εμείς τι θα κάναμε στη θέση σας; Θα επαναδιαπραγματευόμασταν τη συμφωνία, είναι μια μεγάλη ευκαιρία». Να αναγνωρίσουμε δηλαδή ότι η πανδημία πραγματικά έπληξε την εταιρεία, να δώσουμε τα 170 εκατομμύρια ευρώ, αλλά να ζητήσουμε για αντάλλαγμα δυο αεροδρόμια πίσω και συγκεκριμένα αυτά των Χανίων και της Θεσσαλονίκης.
Ο Π. Πολάκης για μια ακόμη φορά ζήτησε από τον κ. Σταικούρα τα στοιχεία για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: Σας έχω ζητήσει και εσάς προσωπικά αλλά και από την ΑΑΔΕ να μου πείτε πόσοι από αυτούς που πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή έκαναν συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις για το 2019 και απάντηση δεν έχω πάρει. Γιατί; Τι έχετε να κρύψετε; Μήπως το ότι έχετε δώσει τεράστια ποσά σε συγκεκριμένες οικογένειες και συγκεκριμένους επιχειρηματίες ανά την Ελλάδα οι οποίοι σε συνεργασία με λογιστικά γραφεία «έφτιαξαν» ψεύτικα έσοδα για την προηγούμενη χρονιά;
Τελειώνοντας, Ο Π. Πολάκης αναρωτήθηκε αν ο κ. Σταικούρας γνωρίζει ότι στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση της σύμβασης με το Νιάρχος, αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας της επιτροπής αξιολόγησης φαρμάκων και καθορισμού τιμής αποζημίωσης τους και επανέρχεται στο 2009. Δηλαδή είναι μια επιτροπή η οποία εισηγείται στον υπουργό και αυτός μπορεί να αποφασίζει ανεξάρτητα από την εισήγηση της επιτροπής. Με τον τρόπο αυτό στρώνετε το έδαφος της κονόμας όπως πριν το 2010 κατέληξε ο Π. Πολάκης.