Κορυφαίο εθνικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας το Κυπριακό, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η όποια λύση θα πρέπει να περάσει μέσα από τη διενέργεια δυο ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι έγινε μια ενδελεχής συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσης και επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σημείωσε πως ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι βασική προϋπόθεση είναι η συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος.
«Από πλευράς μου να επαναλάβω ότι το κυπριακό είναι το κορυφαίο εθνικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος και θεμέλιος λίθος είναι η συνεχής διαβούλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία» υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς και αναφέρθηκε σε μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι ενδέχεται «σύντομα να καταλήξουμε σε αυτό το ανακοινωθέν» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου θα δημιουργήσει προοπτικές εθνικής συνεννόησης. «Το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί λύση αλλά θέτει τις βάσεις» ξεκαθάρησε.
Δούρου: Να είναι πραγματική η τήρηση του διεθνούς δικαίου
«Τούτες τις ώρες που το Κυπριακό βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης διπλωματικής κινητικότητας, ας μην ξεχνάει κανείς ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού σημαίνει να μπει τέλος στην τουρκική κατοχή και να δημιουργηθεί μια δικοινοτική – διζωνική ομοσπονδία με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένη στρατιωτική παρουσία» αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου.
Επίσης, τάσσεται κατά αποκλεισμών, επιλεκτικών συναντήσεων και επιλεκτικής ενημέρωσης, τονίζοντας ότι τέτοιοι χειρισμοί είναι «πέρα από θεσμικά απαράδεκτοι και εν τέλει εθνικά επικίνδυνοι». «Η δε τήρηση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ οφείλει να είναι πραγματική και να μην περιορίζεται σε αναφορές κι επικλήσεις σε σχετικά δελτία τύπου» καταλήγει η Ρένα Δούρου.
tvxs.gr