18.3 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

“Σας μιλάμε εμείς, τα παιδιά σας, οι πλέον σκληρά εργαζόμενοι”: Πανελλαδικό κίνημα καταλήψεων – 77 σχολεία υπό κατάληψη στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Οι μαθητικές καταλήψεις επέστρεψαν και περιμένουμε να δούμε πως θα διαχειριστούν την αλυσιδωτή αντίδραση οι μαθητές. Από στιγμή σε στιγμή αυξάνεται ο αριθμός των σχολείων υπό κατάληψη ενώ διοργανώνονται πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Στην Κρήτη τώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, 30 είναι  τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη στο Ν. Ηρακλείου, μεταξύ των οποίων και το Γυμνάσιο Αλικαρνασσού. Σε ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει και μαθητές στα Χανιά όπου συνολικά υπο κατάληψη βρίσκονται 19 σχολεία ενώ 13 σχολεία είναι υπο κατάληψη στο Ρέθυμνο και 15 στο Λασίθι.Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι και η ανακοίνωση του Συντονιστικού των Μαθητών των Χανίων

“Σε μια κοινωνία με μισθούς πείνας, χωρίς κοινωνικές δαπάνες, με καμία δημόσια επένδυση και με την ανεργία σε απρόσμενα ποσοστά έρχεται να προστεθεί η επίθεση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με καταλήψεις στα σχολεία λόγω του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο. Οι καταλήψεις αυτές καταστάλθηκαν από δυνάμεις της  αστυνομίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα  αποτέλεσαν οι εισβολές με δυνάμεις των ΟΠΚΕ σε σχολικές καταλήψεις, όπως στην Λαμία και στην Καστοριά, οι κρατήσεις μαθητών σε τοπικά ΑΤ και η καταδίκη 3 μαθητών στην Λαμία, όπως και η επίθεση με πυροβολισμούς εναντίων μαθητών φέτος στην Καισαριανή .

Το νέο λύκειο όμως, δεν είναι τόσο «νέο». Παρόμοιο νομοσχέδιο επιχειρήθηκε να περάσει το ’98  επί Αρσένη αλλά με συλλογικούς αγώνες, συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, καταλήψεις διαρκείας πάγωσε ως σήμερα.

Σε μια συγκυρία όπου, από την ολομέτωπη επίθεση του κράτους και την οικονομική εξαθλίωση που έχουν επιφέρει τα μνημόνια μαζί με την καταστολή κάθε μορφής αντίστασης, παρατηρείται μια καθίζηση των κοινωνικών κινημάτων το κράτος το βρίσκει γόνιμο να περάσει το αντιπαιδαγωγικό αυτό νομοσχέδιο.

Πέρυσι τρείς μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων , το υπουργείο παιδείας αποφάσισε να ανοίξει την τράπεζα θεμάτων ώστε να εκγυμναστόυν τα παιδιά με εκατοντάδες δύσκολα θέματα. Κατά την διάρκεια των εξετάσεων οι μαθητές είχαν να αντιμετωπίσουν θέματα εκτός ύλης, με πρόχειρες και ανερμάτιστες εκφωνήσεις , ασκήσεις με μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Το εκπαιδευτικό σύστημα με το νέο λύκειο γίνεται πιο ταξικό από ποτέ. Όσοι μαθητές δεν έχουν οικογένειες με οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για φροντιστήρια και να αγοράζουν γνώση, αποκλείονται από τη δημόσια παιδεία.

Παρόλο που το ποσοστό των μαθητών στα Χανιά που δεν πέρασαν την τάξη δεν ήταν μεγάλο, σε σχολεία άλλων περιοχών περίπου το 50% των μαθητών δεν καταφερε να προβιβαστεί . Η αποτύχια του νέου συστήματος  καλυφθηκε με μεταρρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής. Την ίδια στιγμή καταργούνται ειδικότητες από τα ΕΠΑ.Λ , και απολύονται καθηγητές. Το ντόμινο συνεχίζεται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ετσι και φέτος λοιπόν ξεκινάμε με καταλήψεις στα σχολεία και κινητοποιήσεις πανελλαδικού χαρακτήρα με σκοπό την ανατροπή του «νέου» συστήματος.

Τα αιτήματά μας είναι τα εξής:

1)Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων

2)Διορισμός περισσότερων καθηγητών αφού πολλά σχολεία έχουν τεράστιες ελλείψεις

3)Λιγότερη ύλη καθώς οι συνθήκες λειτουργίας των σχολείων καθιστούν αδύνατο να βγει στον διαθέσιμο σχολικό χρόνο

4)Τα βιβλία να δίνονται στην ώρα τους και να μην καθυστερούν γιατί αυτό έχει αντίκτυπο και στην πορεία των μαθημάτων

5)Η ύλη να δίνεται εγκαίρως

Η αναγκαιότητα ενός εκπαιδευτικού μετώπου είναι πιο έντονη από ποτέ. Μέσα από μαζικές συνελεύσεις των μαθητικών συλλόγων για την διεκδίκηση της εκπαίδευσης και παιδείας που οραματιζόμαστε. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς μαζί στους δρόμους να διεκδικήσουμε αυτά που μας έκλεψαν, γιατί μόνο με τον ξεσηκωμό έρχεται η ανατροπή”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση από το το 15μελές Συμβούλιο του 3ου Λυκείου Άρτας:

Προς όλους.

Σας μιλάμε εμείς, τα παιδιά σας, οι πλέον σκληρά εργαζόμενοι.Δεν παραπονιόμαστε γι’ αυτό. Δεν μας κουράζει η εκπαίδευση.Την θέλουμε, την χρειαζόμαστε.Ζητάμε την μόρφωση για να γίνουμε πολίτες, χρήσιμοι στον εαυτό μας και στην κοινωνία.

Όμως, η πολιτεία αντί να μας βοηθήσει, βάζει εμπόδια και τρικλοποδιές. Ίσως να μην μας θέλει όλους μορφωμένους.Έρχεται το νέο σύστημα του λυκείου με την τράπεζα θεμάτων.Το σύστημα αυτό κάθε άλλο παρά αναπτύσσει την κριτική σκέψη μας, ο οποίος θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος του σχολείου.

Προωθεί τη βαθμοθηρία, δηλαδή οι μαθητές από την πρώτη λυκείου κιόλας προσπαθούμε σκληρά, για να φτάσουμε την καλύτερη απόδοση που θα μπορούσαμε να έχουμε σε όλα τα μαθήματα.Όλη αυτή όμως η προσπάθεια μας γίνεται με στόχο ένα «20» και όχι την ουσιαστική γνώση.Δεν μας αφήνονται περιθώρια να κοιτάξουμε πίσω από τις σελίδες των βιβλίων, και όποιος αποπειραθεί θεωρείται αλλόκοτος και ενοχλητικός.

Μαθητές και καθηγητές γίνονται πιόνια στα χέρια ενός αναλυτικού προγράμματος, εργαλεία προκαθορισμένων οδηγιών.ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΥΝΝΟΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ.

Χάνεται κάθε δικαίωμα διαχείρισης της «ύλης» από τον καθηγητή, ο οποίος δεν είναι πλέον σε θέση να την «μεταλλάξει» με βάση τις ιδιαιτερότητες των μαθητών.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να τρέχουν μαθητές και καθηγητές πίσω από ένα πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών, αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε φροντιστήρια επιβαρύνοντας την δύσκολη οικονομική κατάσταση των περισσότερων-δυστυχώς- ελληνικών οικογενειών με στόχο να ολοκληρώσουν αυτή την πολυπόθητη ύλη για να τα καταφέρουν στις εξετάσεις.

Στηρίζεται στη στυγνή μάθηση και στη χρησιμοθηρική εκπαίδευση.Η γνώση δεν είναι πια προσωπική και προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή, δεν είναι γνώση για μάθηση αλλά για επιδόσεις, τυποποιημένη, που μόνο όσοι καταφέρουν να πειθαρχήσουν και να παπαγαλίσουν θα μπορέσουν να βγουν στην «αγορά».

Οι φτωχότερες οικογένειες που δεν έχουν, ούτε στο ελάχιστο, τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά στα φροντιστήρια είναι πλέον οι «άτυχοι» τους οποίους το νέο σύστημα πετάει έξω.Αυτή επομένως η κατάληψη, δεν γίνεται λόγω της τεμπελιάς των μαθητών.Γίνεται με στόχο την βελτίωση της εκπαίδευσης και όχι την διακοπή της.Πολλοί είναι αυτοί που θα πουν «δεν κατάφεραν άλλοι να τα αλλάξουν όλα αυτά, επειδή το είπατε εσείς θα αλλάξει;».

Σε αυτή τη θέση ένας είναι ο αντίλογος.Το πλέον γνωστό: ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΤΕ; ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΙΟΙ; Καθίστε και αναλογιστείτε το για λίγο.Πρέπει να παλεύει κανείς με νύχια και με δόντια για να διεκδικήσει τα δικαιώματα του, και όχι να γίνεται παθητικός δέκτης των παγιωμένων απόψεων αλλά και των δεδομένων περιστάσεων.Ζητάμε αλληλεγγύη από γονείς και καθηγητές, γιατί πρόκειται για μια οργανωμένη, με στόχο προσπάθεια και όχι μια επιπόλαια εφηβική έκρηξη.Με ελπίδα

 

Σύμφωνα με το συντονιστικό του facebook, τα σχολεία που έκλεισαν σήμερα – έστω και για μία ώρα – είναι:

ΓΕΛ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ,Ν.ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ!
ΓΕΛ ΑΝΔΡΟΥ
Γυμνασιο-λυκειο Παργας νόμου Πρεβέζης!!!
ΓΕΛ Καλαμπάκας στο νομό Τρικάλων.(Θεσσαλία)
7ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
1 Γυμνάσιο Σύρρου
ΓΕΛ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Γυμνάσιο και Λύκειο Δεμενικων,νομος Αχαϊας
ΓΕΛ νομός Λασιθίου/Σητεία Κρήτης
3 ΓΕΛ Νίκαιας
2,5 Γυμνάσιο Πετρούπολης
5 ΓΕΛ Ηράκλειο Κρήτης
Γυμνάσιο Ελασσόνας
2ο Γυμνάσιο Πάτρας
3o ΓΕΛ Ευοσμού Θεσσαλονίκης
4ο ΓΕΛ Αθηνών (Γκράβας)
1ο ΓΕΛ Ραφήνας
1 ΓΕΛ Αλεξάνδρειας
Γυμνάσιο Ελασσόνας
14o ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
ΓΕΛ Ωρωπου
7o και 4ο Γυμνάσιο Νίκαιας
1 Γυμνάσιο Αμαλίαδας
Γυμνάσιο,ΓΕΛ Αναβυσσου
3ο Γυμνάσιο Πτολεμαίδας
2ο Γυμνάσιο Μενιδίου Αττικής
Γενικό λύκειο Μακρύ Γιαλού (πολη Ιεράπετρα , Κρήτης.)
2ο ΓΕΛ κ” Γυμνάσιο Γρεβενών
1ο ΓΕΛ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης
6ο Γυμνάσιο Δράμας
2ο λύκειο Πετρούπολης(Αθήνα)
Καρδίτσα,νομό Θεσσαλίας 2,3,4,5,6 Γυμνάσια 2,3,4 Λύκεια.
8ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης
1 ΓΕΛ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκη
Γυμνάσιο Καρεα
5 ΓΕΛ Χαϊδάρι
1 ΓΕΛ Γλυκών Νερών
52 ΓΕΛ Αθηνών
1 ΓΕΛ Περαμάτος Μυλοποταμου (Ρέθυμνο Κρήτης)
1ο Γυμνάσιο και ΓΕΛ Γλυφάδας
2ο ΓΕΛ Λαμίας
2ο ΓΕΛ Αλεξάνδειας Ημαθίας
ΓΕΛ Ληξουρίου(Κεφαλονιά)
13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης
3ο Γυμνάσιο και 3ο ΓΕΛ Άρτας
Γυμνάσιο και ΓΕΛ Νεάπολης Κρητής Νομος Λασιθίου
1ο ΓΕΛ Αγ. Δημήτριου(Αθήνα)
Γυμνάσιο Καλλονής
ΓΕΛ ΚΑΜΙΝΙΩΝ
ΓΕΛ Νιγρίτας ΑΠΟΧΗ
Γυμνασιο -Λυκειο Αιγειρας (Πατρα)
ΓΕΛ Κρεμαστής, Ρόδου, Δωδεκάνησα
Γυμνασιο λυκειο αιδηψου.
1ο ΓΕΛ Αρτέμιδας(Αττικη)
2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδας(Πιθανότητα και το 1ο)
1ο Γυμνάσιο Σπάτων
3ο Γυμνάσιο Πετρούπολης
4ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού
9ο Γυμνάσιο Βόλου
ΓΕΛ Ρίου
ΕΠΑΛ Μαντουδίου Β. Εύβοιας
Γυμνάσιο λύκειο Αιδηψού
Γυμνάσιο Καρέα
3ο ΓΕΛ Χανιών
1,2 ΓΕΛ Αμαλιάδας
ΓΕΛ Αντισσας Λέσβου
4 ΓΕΛ Χανιών
1ο Γυμνάσιο κμουνουπιδιάνων(Χανιά)
1ο Γυμνάσιο Καρδίτσας
1ο Γυμνάσιο Σύρου
12ο ΓΕΛ Πάτρας
13,4ο Γυμνάσιο Χανιών και άλλα σχολεία στα Χανιά
3ο ΓΕΛ Πύργου
Γυμνάσιο Κρανιδίου
Λυκειο Σκοπελου
1 Λύκειο Πάρου και λύκειο Ναούσας Πάρου
1ο,2ο Γυμνάσιο Καισαριανής
1ο Γυμνάσιο Πτολεμαϊδας
1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου,1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου,2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου,Πειραματικό Λύκειο ρεθύμνου
1 Γυμνάσιο Αργους
1 Επάλ Νέας Ιωνίας
1 ΕΠΑΛ ΙΣΤΑΙΑΣ
2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου Χανιά κρητης
3ο ΓΕΛ Ηλιούπολης
1ο γυμνασιο Κρανιδιου
Γενικό Λύκειο Ασημίου (Ηράκλειο Κρήτης)
4ο γυμνάσιο δραμας
Γενικό Λύκειο Τυρνάβου
ΓΕΛ Σπάτων ΑΠΟΧΗ
Μουσικό γυμνάσιο – λύκειο Λευκάδας
2 ΕΠΑΛ Αχαρνών
6ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας
3ο Γυμνάσιο Γέρακα
1ο ΓΕΛ Σητείας
3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας
5ο Γυμνάσιο Άλμιου
ΓΕΛ Αρναίας Χαλκιδικής
1 Γυμνάσιο Χανιών
Γυμνάσιο κ Λύκειο Αυλώνα
ΕΠΑΛ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ(ΚΕΡΚΥΡΑ)
ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ
ΓΕΛ Κρεμαστής
ΓΕΛ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟ
3ο Γυμνάσιο Χαϊδάρι
Μουσικό σχολείο Ηρακλείου
1 ΓΕΛ Πρέβεζας
Γυμνάσιο Κομποτιου Άρτας
ΓΕΛ Λαυρίου
Γυμνάσιο Ελασσόνας
ΓΕΛ Κρανιδίου
Γυμνάσιο-Λύκειο Αργυράδων
3,4 ΓΕΛ Δράμας
ΓΕΛ Καρεα(Βύρωνας) και 5ο ΓΕΛ Βύρωνα
ΓΕΛ Λαυρίου
3 ΓΕΛ Χανιών
ΓΕΛ Ελ. Βενιζέλου(Χανία Κρήτης)
2 Γυμνάσιο Καματερου
1 ΓΕΛ Ζακύνθου
8ο Γυμνάσιο Ηρακλείου,13ο Γυμνάσιο Ηρακλειου (Κρήτη)
Γυμνάσιο Νεας Αλικαρανασσου
ΓΕΛ Σπηλίου
2ο ΓΕΛ Μίκρας
1,2 ΕΠΑΛ Πτολεμαίδας
2ο ΓΕΛ Νεας ιωνίας(ΒΟΛΟΥ)
1 ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων
1 ΓΕΛ Μαρκόπουλου
ΕΠΑΛ Αμυνταίου νομος φλωρινας
Μουσικό σχολείο Ηρακλείο
5 ΓΕΛ Αχαρνών
1 ΕΠΑΛ Νέας ιωνίας,1 ΓΕΛ,6 ΓΕΛ,3ο Γυμνάσιο Νεας ιωνιας
6ο Λύκειο Λάρισας
Γυμνάσιο Μυρινας Λημνου
4ο Γυμνάσιο Δράμας
2 ΓΕΛ Χανιών
6ο Γυμνάσιο Ευοσμού 3ο ΓΕΛ Ευοσμού Θεσσαλονίκης
8ο Γυμνάσιο ηράκλειο και 5ο
2 ΓΕΛ κ Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας
4ο Γυμνάσιο Βύρωνα
ΓΕΛ κ γυμνάσιο Σαμης Κεφαλωνιά
3ο γυμνάσιο πύργου
1 Λύκειο Δραμας
2ο ΓΕΛ Αλεξανδρείας νομος ημαθείας
ΓΕΛ Μύρινας Λήμνου,ΕΠΑΛ Μύρινας Λήμνου
2ο Λύκειο Καλλιθέας
Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πάτρων
13ο ΓΕΛ Ηράκλειου
3ο Γυμνάσιο Τρικάλων
4,5 ΓΕΛ Νέας Ιωνίας
3ο Γυμνάσιο Λάρισας
Γενικό Λύκειο Ασημίου (Ηράκλειο Κρήτης
4ο γυμνάσιο δραμας
6ο ΕΠΑΛ Αμπελόκηπων
7ο Γυμνάσιο Βόλου
1 ΕΠΑΛ Αλβεριου(Εύβοια)
1ο Γυμνάσιο Θερμης
2ο Γυμνάσιο Πτολεμαίδας
Μουσικό σχολείο-Γυμν-λύκειο Λευκάδας
1,2 Γυμνάσια Καισαριανής
2 ΓΕΛ Νεάπολης Θεσσαλονίκης
ΓΕΛ Αιτωλικού
1 Λύκειο Παργας (ΓΕΛ)
ΓΕΛ Αργυραδων
12 ΓΕΛ Λάρισας
21 Γυμνάσιο Γράβας
2Ο γυμνάσιο Πεύκης
1 Γυμνάσιο Χολαργού
1 ΓΕΛ,1 Γυμνάσιο,ΕΠΑΛ Αγίου Νικόλα Κρήτης
2 ΓΕΛ και 1 ΕΠΑΛ από Έδεσσα
ΓΕΛ Αμυνταιου(Φλωρινας)
ΓΕΛ Σχηματαραρίου
Γυμνάσιο Αμυνταιουθας
1Ο,2Ο ΓΕΛ ΚΙΛΚΙΣ
1 Γυμνάσιο Θέρμης(Θεσσαλονίκη)
Γυμνάσιο Νεου Πετριτσιου Σερρών
ΓΕΛ Μαντουδίου Εύβοιας,ΕΠΑΛ Μαντουδίου
1ο ΕΠΑΛ Άργους
2γυμνασιο διαπολητισμηκης εκπεδευσης αχαρνων!!!
1ο Γυμνασιο Δραπετσωνας!
2ο Γυμνάσιο Πεύκης
1ο ΕΠΑΛ Κορωπί
2ο λυκειο καλλιθεας
Όλα τα σχολεία στο Βόλο
Όλα τα Λύκεια στο Περιστέρι εκτώς από 1-2,και επίσης αρκετά Γυμνάσια από εκεί.
Όλα τα σχολεία στο Αγρίνιο(Υπολογίζονται 5-10)
Όλος ο νομός Σερρών(Υπολογίζονται 20+)
Όλα τα σχολεία στα Τρίκαλα (εκτός από 2-3) Υπολογίζονται στα 15 σχολεία
Όλα τα ΓΕΛ Κέρκυρας(Υπολογίζονται 5-10)
Όλα τα ΓΕΛ Ιωαννίνων

Τα στοιχεία των καταλήψεων προέρχονται από το event Πανελλήνια Κατάληψη στο facebook.com . Να σημειώσουμε ότι μέσα σε λίγες ώρες συγκέντρωση πάνω από 44.000 συμμετοχές και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται όπως και ο αριθμός των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη.

Με πληροφορίες από neolaia.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...