Η τραγωδία στο Τέμπη όχι απλώς «έκαψε» την ημερομηνία που ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει για τις εκλογές, την 9η Απριλίου, αλλά και αφήνει όλα ανοιχτά για το χρόνο διεξαγωγής τους.
Αυτή τη στιγμή, εγκαταλείποντας τη θεωρία που δημοσίως ανέπτυξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος («όποιον μιλάει για εκλογές ο πρωθυπουργός τον περνά έξω από τις συσκέψεις»!), το Μαξίμου διαρρέει ως νέο χρόνο των εκλογών τις 14 ή τις 21 ή τις 28 Μαΐου, θυμίζοντας το ανέκδοτο με την κυρία που μαδάει τη μαργαρίτα: «Μ΄ αγαπάει, δεν μ΄ αγαπάει, μ΄αγαπάει δεν μ΄ αγαπάει, και… περισσεύει και ένα»!
Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός, διαρρέοντας ημερομηνίες για τον μήνα Μάιο επιδιώκει να περιορίσει την εσωστρέφεια, ίσως και τις αντιδράσεις, στο εσωτερικό της παράταξής του, ακόμα και εντός της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, αν κρίνουμε και από τις τοποθετήσεις για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Κώστα Αχ. Καραμανλή για την επόμενη Βουλή.
Γνωρίζει, άλλωστε, και ο ίδιος πως ο χρόνος έως τότε δεν αρκεί για μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος, έστω και αν πλέον είναι κοινή η πεποίθηση πως η κατάσταση είναι μη ανατάξιμη!
Το δίλημμα εξάλλου που θα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός είναι αν «θα παραδώσει τα όπλα» με εκλογές τον Μάιο ή θα επιχειρήσει να τα παίξει «όλα για όλα», πηγαίνοντας στο τέλος της τετραετίας, διακινδυνεύοντας πλέον μια καθαρή εκλογική ήττα! Είναι, επίσης, σαφές πως σχετική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί –και δεν μπορεί να ληφθεί πριν αποκρυσταλλωθούν κάποια συμπεράσματα.
Στο τραπέζι πλέον ωστόσο μπαίνει και το σενάριο εξάντλησης της τετραετίας, ακόμα και –όπως αποκάλυψε το Σάββατο στο iEidiseis ο Δήμος Βερύκιος- η εφαρμογή της παράτασης του ενός μηνός από τη λήξη της τετραετίας που προβλέπει το Σύνταγμα! Το σενάριο έβαλε στο τραπέζι ο Γρηγόρης Ψαριανός, που προφανώς κάπου το άκουσε- μην ξεχνούμε πως κατέχει του συμβούλου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου!
Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει την εξάντληση της τετραετίας είναι σαφές πως θα έχει ως στόχο όχι μόνο την αποφυγή μιας καθαρής εκλογικής ήττας, όσο την επίτευξη διευθετήσεων, όπως είναι η τοποθέτηση από τον ίδιο της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και τη μοιρασιά των πόρων, πρωτίστως αυτών από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επιπλέον, εκλογές το καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο θα σημαίνουν ίσως λιγότεροι νέοι στις κάλπες, κάτι που ασφαλώς επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς είναι καθαρά δεύτερη δύναμη στις ηλικίες 17-24 ετών, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.