17.8 C
Chania
Saturday, November 16, 2024

Σε τι διαφέρει ο φράχτης του Έβρου της αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας από τον φράχτη της ακροδεξιάς Ουγγαρίας;

Ημερομηνία:

Τεχνικά ζητήματα επικαλέστηκε η αυτοαποκαλούμενη πια κυβέρνηση της αριστεράς για το γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες πνίγονται κάθε μέρα στο Αιγαίο και ματώνουν στο δρόμο προς την Ευρώπη συναντώντας φράχτες και κλειστά σύνορα σε αρκετές χώρες.

Και την ίδια ώρα που το κυβερνών κόμμα δηλώνει “παρών” στην πορεία του Σαββάτου στον Έβρο η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ στην περιοχή και κάνει λόγο για “τεχνικά ζητήματα”, χωρίς να δίνει εξηγήσεις, πόσο μάλλον πειστικές και ανάλογες με αυτά που κατήγγειλε επί χρόνια και όταν η κυβέρνηση Σαμαρά ύψωνε με περηφάνεια το τείχος της ντροπής.

Για μια “ντροπή” που ο πρωθυπουργός βγήκε να μιλήσει στη Βουλή ρίχνοντας την ευθύνη μόνο στους άλλους.

Τις τελευταίες ώρες, μετά και τη δυναμική κινητοποίηση του Σαββάτου που αμαυρώθηκε ωστόσο από την καταστολή της αριστερής κατά τ’ άλλα κυβέρνησης,  κυβερνητικά στελέχη επιδίδονται σε μια ρητορική περί τεχνικών δυσκολιών.

Μετά τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι «στην παρούσα συγκυρία δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε το γκρέμισμα του φράχτη να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα, ενώ αντιθέτως υπάρχει ο κίνδυνος να επιτείνει τα προβλήματα και για τους πρόσφυγες και για την Ελλάδα», θυμίζοντας ότι το πέρασμα στον Έβρο δεν ήταν αναίμακτο και ζητώντας λύση μέσω Τουρκίας αλλά και να σταματήσουν οι άλλες χώρες να κατασκευάζουν φράχτες και να ανοιγοκλείνουν τα σύνορά τους», σειρά είχε σήμερα άλλος υπουργός στο ίδιο μήκος κύματος.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα FΜ» είπε ότι: “Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το γκρέμισμα, αλλά δεν υπάρχει και κανένα ζήτημα. Ούτε εμποδίζει, στέλνει ο φράχτης τους πρόσφυγες στα νησιά. Είναι μια θεωρία που δεν στέκει κάτω από καμία λογική”.

Ο υπουργός βέβαια το προχώρησε ακόμα ένα βήμα λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο φράχτης του Έβρου δεν είναι απάνθρωπος και ότι όσοι κάνουν τη σύγκριση με ό,τι συμβαίνει σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης το κάνουν εκ του πονηρού.

“Ούτε μπορούμε να μπούμε στην εξίσωση ότι ο φράχτης των 12 χιλιομέτρων είναι ίδιος με τους απάνθρωπους φράχτες στην Κεντρική Ευρώπη. Γιατί αυτή η εξίσωση είναι και άδικη, όπως έχω δηλώσει και εκ του πονηρού”, ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση.

Ας μας εξηγήσει λοιπόν ο υπουργός και η κυβέρνηση σε τι ουσιαστικά διαφέρει ο φράχτης του Έβρου γιατί μόνο ως υποκριτική μπορεί αντίστοιχα κανείς να ερμηνεύσει μια άποψη σαν την παραπάνω.

Την ίδια ώρα η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει τον κίνδυνο να αυξηθούν τα ναυάγια και οι χαμένες ζωές προσφύγων στο Αιγαίο, όσο πλησιάζει ο χειμώνας, καταλογίζοντας αδράνεια στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα.

«Ενώ οι ηγέτες της Ε.Ε. και της Ελλάδας παραμένουν άπραγοι ή κλεισμένοι σε αναποτελεσματικά συμβούλια και συσκέψεις δεκάδες ζωές χάνονται καθημερινά στο Αιγαίο», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, υπενθυμίζοντας ότι τους πρώτους δέκα μήνες του 2015 εκτιμάται ότι περισσότεροι από 454 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε διαδοχικά ναυάγια στο Αιγαίο.

«Πόσους πνιγμένους πρόσφυγες και πόσα νεκρά παιδιά απαιτούνται ώστε να ενεργοποιηθούν οι ‘ευρωπαϊκές αξίες’;» διερωτάται ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γ. Κοσμόπουλος, σημειώνοντας ότι «τα ναυάγια αυτά, δεν είναι φυσικό φαινόμενο και πολλές ζωές μπορούν να σωθούν εάν υπάρξει η πολιτική βούληση».

enallaktikos.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ