Η μοναδική αξία των υγροτόπων της Κρήτης και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν και από την ανθρώπινη δραστηριότητα, αναδείχθηκαν σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και ο δήμος Αποκορώνου στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στους Αγίους Πάντες στα Χανιά.
Στην ημερίδα με θέμα «Η αξία των υγροτόπων της Κρήτης-προστασία από την καταστροφή και την υποβάθμιση τους» όπου είχαν προσκληθεί εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες, παρουσιάστηκε η κατάσταση των υγροτόπων της Κρήτης, που αποτελούν ένα από τα πιο ευαίσθητα και σημαντικά στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, και προστατεύονται από την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Μάλιστα στην πρόσφατη απογραφή των νησιωτικών υγροτόπων, που έγινε από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, καταγράφηκαν στην Κρήτη 108 φυσικοί υγρότοποι και 86 τεχνητοί. Εξήντα εννέα (69) από τους μικρότερους υγροτόπους της Κρήτης, με έκταση έως 80 στρέμματα, έχουν τεθεί σε αυστηρό καθεστώς προστασίας από το Προεδρικό Διάταγμα του 2012 για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας (Φ.Ε.Κ. 229, Τεύχος Α.Α.Π., 19 Ιουνίου 2012).
Τα δεδομένα για τους υγροτόπους της Κρήτης δείχνουν τις πολλαπλές λειτουργίες τους και καταδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη για αποτελεσματική προστασία και σωστή διαχείρισή τους. Πιο συγκεκριμένα, οι υγρότοποι παρέχουν νερό άρδευσης και ύδρευσης, εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφορέα ή εκφορτίζουν τα υπόγεια νερά, ελέγχουν τα φαινόμενα των πλημμυρών, προστατεύουν από τις καταιγίδες, σταθεροποιούν την ακτογραμμή, χαρακτηρίζονται από μεγάλη βιολογική ποικιλία και είναι σημαντικοί γιατί συγκεντρώνουν πλήθος άγριων ζώων και φυτών. Ακόμη, έχουν σπουδαία πολιτιστική και αναψυχική αξία και αποτελούν σημαντικό πόρο για τον τουρισμό και για την ανάπτυξη του φυσιολατρικού τουρισμού.
Όμως, οι περισσότεροι υγρότοποι της Κρήτης κινδυνεύουν σήμερα από παράνομες επεμβάσεις που τους υποβαθμίζουν, όπως είναι οι επιχωματώσεις, η ανεξέλεγκτη απόθεση μπαζών και απορριμμάτων, η ρύπανση από λύματα, οι εκχερσώσεις, η αυθαίρετη δόμηση και οι διανοίξεις δρόμων, η διευθέτηση της κοίτης των ρεμάτων, η κίνηση και η στάθμευση τροχοφόρων, οι αντλήσεις και η αποστράγγιση, η φύτευση ξενικών φυτικών ειδών, η κίνηση και η στάθμευση τροχοφόρων, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων και παράνομων αθλητικών υποδομών, δραστηριοτήτων.
Οι Υπηρεσίες και οι Φορείς, με τη παρουσία του Αντιπεριφερειάχη Κρήτης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νίκου Καλογερή, και του δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη, συζήτησαν τις ενέργειες που ενδείκνυνται για την αποτελεσματικότερη προστασία των υγροτόπων και την ανάδειξή τους ως σπουδαίο στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης. Επισημάνθηκε επίσης και η ευθύνη των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να προστατεύουν οι ίδιοι τους υγροτόπους, όποτε προβαίνουν σε δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτούς.
Αναλυτικά στοιχεία και χαρτογραφική αποτύπωση των υγροτόπων της Κρήτης, αλλά και των υπόλοιπων ελληνικών νησιών, υπάρχουν στην ιστοσελίδα «Υγροτόπιο νήσων», της WWF Ελλάς (http://www.oikoskopio.gr/ygrotopio/). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία για την προστασία των υγροτόπων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και στις συναρμόδιες για το θέμα Υπηρεσίες.