Σχεδόν ένα 24ωρο μετά τις πρωτοφανείς καταγγελίες, που εκτόξευσε ο φαρμακοβιομήχανος Δημήτρης Γιαννακόπουλος εναντίον της Ειρήνης Αγαπηδάκη, με τον αναπληρώτρια υπουργό Υγείας να μην έχει απαντήσει καν.
Εντύπωση δε προκαλεί και το γεγονός ότι μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία το υπουργείο Υγείας έσπευσε να αλλάξει εν μέρει την εγκύκλιο που είχε εκδώσει χθες η κυρία Αγαπηδάκη και η οποία προέβλεπε ότι για κάθε είδους αντιγριπικό εμβόλιο θα έπρεπε να υπάρχει συνταγογράφηση από γιατρό.
Ο επιχειρηματίας επέκρινε την κυρία Αγαπηδάκη για την εγκύκλιο αυτή, με αποτέλεσμα σήμερα το πρωί να «διορθωθεί» η οδηγία του υπουργείου και να διευκρινιστεί ότι συνταγή θα χρειάζονται μόνο τα δύο νέου τύπου εμβόλια και όχι τα «παλαιά» συμβατικά – για τα τελευταία η απαλλαγή θα ισχύσει από Νοέμβριο.
Ωστόσο το ερώτημα γιατί η κυρία Αγαπηδάκη δεν έχει απαντήσει ακόμα στις βαριές κατηγορίες του κ. Γιαννακόπουλου έχει ρίξει σκιές πάνω από τον τομέα ευθύνης της και για τους χειρισμούς που κάνει στο χώρο της αρμοδιότητάς της. Οι καταγγελίες μάλιστα αφορούσαν μέχρι και χρηματισμό ή «δουλειές» του περιβάλλοντος της αναπληρώτριας υπουργού.
Αφορμή για την σκληρή επίθεση στο πρόσωπο της από τον φαρμακοβιομήχανο, ήταν η απόφαση της αναπληρώτριας φέτος να συνταγογραφούνται τα αντιγριπικά εμβόλια.
Πέρυσι τα άτομα στις ομάδες υψηλού κινδύνου (60 ετών και άνω, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις π.χ σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπαθείς κλπ) έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς ιατρική συνταγή, λόγω της πανδημίας.
Με την απόφαση που περιλαμβάνεται στη χθεσινή εγκύκλιο για τα εμβόλια της γρίπης και του Covid-19 που υπογράφει η Αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πολίτης θα πρέπει να έχει ιατρική συνταγή, για να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό του, ώστε αυτός να του συνταγογραφήσει το αντιγριπικό εμβόλιο, πληρώνοντας την επίσκεψη και μετά να πάει στο φαρμακείο να κάνει το εμβόλιο.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει και την αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου(ΠΦΣ) .
Ειδικότερα οι φαρμακοποιοί αναρωτιούνται γιατί αναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογισθεί, η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία, η οικονομική τους επιβάρυνση, ο συνωστισμός και ο αυξημένος φόρτος εργασίας στις κρατικές δομές υγείας.
Συγκεκριμένα σε επιστολή του ΠΦΣ αναφέρει μεταξύ άλλων : «Η κ.Αγαπηδάκη, αποφάσισε να καταργήσει για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο τη διαδικασία της διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακοποιό, με ταυτόχρονη καταχώρηση στο εθνικό μητρώο αντιγριπικού εμβολιασμού, όπως ακριβώς πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη χρονιά και υλοποιείται εδώ και χρόνια σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Μια διαδικασία που συντέλεσε καθοριστικά εν μέσω πανδημίας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων προσβασιμότητας των πολιτών στην διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ραντεβού, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν εκατομμύρια έλληνες πολίτες», επισημαίνει ο ΠΦΣ.
Τι απαντά το Υπουργείο για τα αντιγριπικά εμβόλια
Μόνο την περσινή χρονιά εφαρμόστηκε προσωρινά το μέτρο της μη συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων εξαιτίας της οξείας φάσης της πανδημίας και από Νοέμβριο το ένα από τα δυο αντιγριπικά εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας, θα είναι χωρίς συνταγή.
Αυτή είναι η απάντηση του υπουργείου Υγείας μετά τη σκληρή επίθεση που δέχτηκε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΒΙΑΝΕΞ Δημήτρη Γιαννακόπουλο.
Συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας στην ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι φέτος για πρώτη φορά φέτος έχουμε δύο τύπους εμβολίων: Τα συμβατικά που είχαμε πάντα, και τα νέου τύπου εμβόλια που είναι πιο ακριβά. Μάλιστα διευκρινίζει ότι: « δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή, από τον Νοέμβριο.»
Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Το Υπουργείου Υγείας έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει.
Σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ισχύουν τα εξής:
Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.
Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.
Υπογραμμίζουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή» τονίζει στην ανακοίνωση του το υπουργείο και συνεχίζει: «Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.
Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση».
Καταλήγοντας η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας τονίζει ότι: «Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το Υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δε θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την Υγεία τους».