H σταθερή χειροτέρευση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας ιδίως στα μεγαλύτερα αστικά κέντα, όπως της Αττικής, της Θεσσαλονίκης αλλά και της Πάτρας, και οι διαρκείς δημόσιες επισημάνσεις των λοιμωξιολόγων και των άλλων επιστημόνων για νέα ακόμα σκληρότερα περιοριστικά μέτρα, έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό που αναζητά τις βέλτιστες λύσεις σε ένα δύσκολο γρίφο.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι οι Αλκιβιάδης Βατόπουλος, Νίκος Σύψας και Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκαναν λόγο για καθολικό lockdown καθώς όπως ανέφεραν «τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα».
Το κρίσιμο για την κυβέρνηση είναι κατά πόσο το νέο ακόμα πιο σκληρό πακέτο μέτρων θα προκαλέσει και νέες αντιδράσεις στην κοινωνία, απόρροια της ελλειμματικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές. Ή θα «λανσαριστεί» ως “αναγκαίο κακό” με τις λιγότερο οδυνηρές συνέπειες κοινωνικά και οικονομικά.
Σε τρία μεγάλα ζητήματα φαίνεται πως εντοπίζονται οι διχογνωμίες για το τι πρέπει να εφαρμοσθεί και τι περιορισμοί πρέπει να υπάρξουν, μετά την απόφαση της υποεπιτροπής των ειδικών λοιμωξιολόγων να ενταχθούν στις κόκκινες περιοχές τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και ολόκληρη η Αχαΐα (μέχρι σήμερα ήταν μόνο ο Δήμος Πατρέων).
Λιανεμπόριο χωρίς click inside;
Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης φαίνεται πως δεν συμφωνεί να διακοπεί το click inside στις κόκκινες περιοχές. Οι πιέσεις που δέχεται ο Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και το… αυτογκόλ στην κυβέρνηση για τα κλειδιά των επιχειρήσεων εστίασης, έχουν δημιουργήσει μια διόλου «ευχάριστη ατμόσφαιρα» ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο- ειδικά τους μικρομεσαίους- και την κυβέρνηση.
Επίσης το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρεί ότι από μόνο του το click away δεν βοηθά την αγορά. Γι αυτό και επιχειρεί με κάθε τρόπο να μην κλείσει το click in shop. Αλλά διαφάινετια όλο και πιο απίθανο να παραμείνει το click in shop με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αγορά
Ανοιχτά ή κλειστά σχολεία;
Από την άλλη διαφωνίες υπάρχουν και για το θέμα των σχολείων. Πολλοί ειδικοί θεωρούν πως θα πρέπει να επιστρέψουν τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τηλεκπαίδευση, παρότι δεν έχει φανεί ακόμη εάν η δια ζώσης μάθηση έχει επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα.
Όμως υπάρχουν και εκείνοι οι επιστήμονες που δεν θέλουν να βάλουν την υπογραφή τους σε άλλο ένα κλείσιμο της εκπαίδευσης αφού θεωρούν ότι τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται σε σχολικό περιβάλλον.
Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχουν αποφασίσει να μην καταθέσουν βαθμούς αλλά εκθέσεις αξιολόγησης, αφού ουσιαστικά δεν υφίσταται εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης παρά «βουβές συνδέσεις», φαινόμενο που χρήζει σοβαρής μελέτης που δεν «ξεπετιέται» με τις εύκολες ερμηνείες περί «τεμπελιάς» ή «ύπνου» των μαθητών.
Από τη μεριά της η Νίκη Κεραμέως επιδιώκει με κάθε τρόπο να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία. Αλλά χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο ασφάλειας. Καθώς με δογματική εμμονή το υπουργείο δεν προσλαμβάνει νέους εκπαιδευτικούς, ούτε καθαριστές, ούτε ανοίγει κλειστά σχολεία για να μοιραστούν οι μαθητές σε λιγότερα τμήματα.
Μετακινήσεις μη ή χωρίς «6»;
Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις το σενάριο που κερδίζει έδαφος για τον περιορισμό της κινητικότητας είναι να μπουν νέοι περιορισμοί στον κωδικό 6 του sms στο 13033. Να μην επιτρέπεται δηλαδή η αλλαγή περιοχής για άθληση. Άλλωστε η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι ο συγκεκριμένος κωδικός έχει συνεχώς αυξητικές τάσεις και οι πολίτες τον αξιοποιούν για να αλλάζουν περιοχές και να πηγαίνουν σε παραλίες, πάρκα κλπ που βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους.
Βέβαια το λάθος μήνυμα εδώ το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τη βόλτα του στην… Πάρνηθα!
Επιπλέον αυτό το σαββατοκύριακο όπου ο καιρός θα είναι σχεδόν ανοιξιάτικος εντείνονται οι φόβοι για νέους συνωστισμούς σε εξωτερικούς και εσωτερικοήύς χώρους.
Όμως εάν «απαγορευτεί» και η βόλτα τότε τι άλλα θα μείνει στους πολίτες; Άλλο ένα δύσκολο ερώτημα για την κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά στην Αττική πάντως και την απαγόρευση κυκλοφορίας, θεωρείται κάτι παραπάνω από πιθανό να περιορισθούν οι ώρες από τις 18:00 έως τις 5:00 το πρωί αλλά μόνο για τα Σαββατοκύριακα.