Του Γιάννη Χαραμίδη
Η είδηση πως η Κυβέρνηση της Σουηδίας «βγάζει» στους δρόμους της χώρας το στρατό για να περιορίσει την ένοπλη βία και τις σπείρες που σκορπούν τρόμο και θάνατο κάθε άλλο παρά ακριβής είναι.
Η Κυβέρνηση της Σουηδίας όντως έχει απευθυνθεί στο στράτευμα της χώρας και η συνάντηση του Ουλφ Κρίστερσον με τον αρχηγό του στρατού είχε ως θέμα τον τρόπο με τον οποίο όλοι οι κρατικοί φορείς θα μπορέσουν από την μία να περιορίσουν την εγκληματικότητα και την ανασφάλεια που νοιώθουν οι Σουηδοί και από την άλλη δεν θα αφήσουν χωρίς φύλαξη κρίσιμες υποδομές της χώρας.
Ο στρατός, προς το παρόν, προορίζεται με βάση το σχέδιο της Σουηδικής Κυβέρνησης να απαλλάξει από το έργο της φύλαξης τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας και να διαθέσει χιλιάδες αστυνομικούς στην δύναμη των αστυνομικών τμημάτων των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες πάταξης της εγκληματικότητας.
Το σοβαρό πρόβλημα της εγκληματικότητας
Πώς όμως από χώρα με μηδενική εγκληματικότητα η Σουηδία έχει μετατραπεί σε παράδειγμα προς αποφυγή;
Μέχρι το 2010 η Σουηδία ήταν με διαφορά η χώρα με τους λιγότερους θανάτους από όπλο σε εγκληματική ενέργεια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα 13 χρόνια μετά είναι με διαφορά στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι και το γεγονός πως οι σχετικοί δείκτες σε όλη της Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν είτε σταθεροί είτε βαίνουν σταθερά μειούμενοι. Ενδεικτικό του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Σουηδία με την ένοπλη βία και την εγκληματικότητα είναι και το γεγονός πως μόνο τον μήνα που διανύουμε 12 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους είτε από ένοπλη επίθεση είτε από βομβιστική. Ο Σεπτέμβριος του 2023 είναι με διαφορά ο χειρότερος μήνας για τα εγκληματολογικά χρονικά της χώρας από τον Δεκέμβριο του 2019. Μόνο μέσα σε 9 μήνες επίσης στην Σουηδία έχουν γίνει επίσης 125 βομβιστικές επιθέσεις σε σπίτια και αυτοκίνητα. Το 2022 62 αθώοι πολίτες σκοτώθηκαν από πυρά εγκληματιών ή βόμβες. Η εγκληματικότητα σήμερα στην χώρα αλλά και οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτήν είναι 10 φορές μεγαλύτερη από ότι ολόκληρη την δεκαετία του 1990.
Τι είναι όμως αυτό που έχει φέρει την Σουηδία σε αυτή την κατάσταση
Το ακροδεξιό κόμμα της χώρας υποστηρίζει πως οι πολιτικές ανοιχτών συνόρων στο μεταναστευτικό τα τελευταία 30 χρόνια έχουν φέρει στην χώρα χιλιάδες ανένταχτα κακοποιά στοιχεία.
Η κυβέρνηση αλλά και η αριστερή αντιπολίτευση φαίνεται να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στον τομέα της παιδείας αλλά και των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων που τα τελευταία 15 χρόνια αυξάνουν τις πιέσεις προς τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Τα στοιχεία των αστυνομικών αρχών δείχνουν πως το ακροδεξιό αφήγημα δεν έχει βάση. Η Σουηδία μία χώρα 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει το 20% του πληθυσμού της να είναι γεννημένο σε χώρα εκτός των συνόρων της. Αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση «παραγωγή» ακραίων στοιχείων καθώς η Σουηδία μαζί με την Γερμανία εφαρμόζουν ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο για την χορήγηση ασύλου και την χορήγηση υπηκοότητας αλλά οι Γερμανοί δεν έχουν τους δείκτες εγκληματικότητας της Σουηδίας.
Έρευνες τα τελευταία χρόνια δείχνουν πως μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου αλλά και αυτή που έχει τους περισσότερους εκατομμυριούχους ανά 100.000 κατοίκους αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο – δομικό για κάποιους- θέμα παιδείας. Το 40 των σχολείων στην χώρα είναι ιδιωτικά και οι ιδιώτες έχουν την δυνατότητα να επενδύσουν στο εκπαιδευτικό σύστημα της Σουηδίας εκμεταλλευόμενοι κονδύλια που προέρχονται από τους Σουηδούς φορολογούμενους… Το υπόλοιπο 60% των σχολείων όλων των βαθμίδων στην χώρα παραμένουν μεν δημόσια αλλά ο ανταγωνισμός με τον ιδιωτικό τομέα είναι άνισος. Οι πολύ καλύτεροι μισθοί που προσφέρουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια έχουν προσελκύσει τους καλύτερους καθηγητές και έχουν αφήσει με δασκάλους ακόμη και χωρίς πτυχίο Πανεπιστημίου το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα…
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι τα παιδιά φτωχότερων οικογενειών να μετέχουν σε ένα σύστημα χαμηλότερου επιπέδου από ότι στο παρελθόν να μην λαμβάνουν τα εφόδια που χρειάζονται και να παρατούν το σχολείο σε ποσοστό που ξεπερνά το 20% μόλις φτάνουν στο Λύκειο. Σε όλα τα παραπάνω εάν προστεθεί το γεγονός πως τα ποσοστά ανεργίας τα τελευταία χρόνια στην χώρα αυξάνονται ραγδαία ειδικά στις ηλικίες 18-25 και συγκεκριμένα στις ομάδες νέων χωρίς απολυτήριο λυκείου φτιάχνουν ένα μείγμα ιδανικό για την δημιουργία εγκληματικών ομάδων που απαρτίζονται κυρίως από παιδιά… Είναι αυτές οι ομάδες σε συνδυασμό με την παράλληλη εισαγωγή εγκληματιών από το εξωτερικό και κυρίως τα Βαλκάνια που έχουν φέρει όπλα, ναρκωτικά και θάνατο στους δρόμους της Στοκχόλμης και του Μάλμε.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια στη Σουηδία αναπτύσσεται μία νέα οικονομική και κοινωνική τάξη, αυτή των νεόπτωχων. Το γεγονός πως το φορολογικό σύστημα της Σουηδίας είναι άκρως ευνοϊκό για τους επενδυτές και οι φόροι είναι από μικροί έως και μηδενικοί για τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια έχουν μετακυλήσει το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος στους μισθωτούς και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Σήμερα περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και για την διατροφή τους και τα κοινωνικά παντοπωλεία αλλά και τα συσσίτια του Δήμου Στοκχόλμης έχουν διπλάσιου εγγεγραμμένους από ότι το 2022.