Πως να φτιάξετε σφολιάτα
(πολύ εύκολη)
Δύο φλυτζάνες τσαγιού με νερό χλιαρό, αλεύρι σκληρό ή για πίτες περίπου πέντε φλυτζάνες, ένα βιτάμ, τρεις κουταλιές σούπας λάδι, ένα κουταλάκι ξύδι, ένα κουταλάκι αλάτι, ένα κουταλάκι ζάχαρη, ένα φακελάκι μαγιά ξηρή.
Βάζομε το νερό, το λάδι, το ξύδι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύομε να διαλυθεί η μαγιά. Ρίχνομε το αλεύρι από λίγο κνισαρίζοντας το και το αλάτι. Το αλάτι δεν μπαίνει μαζί με τη μαγιά γιατί διαφοροποιεί την ενεργοποίησή της. Η ζάχαρη μπαίνει μαζί με τη μαγιά. Ζυμώνομε καλά και το αφήνομε σκεπασμένο σαράντα λεπτά.
Μαλακώνομε το βιτάμ, δεν το λιώνομε. Ζυμώνομε ξανά τη ζύμη, και την χωρίζομε σε δώδεκα ίσες μπαλίτσες. τις σκεπάζομε. Παίρνομε ένα μεγάλο πιάτο περίπου 25εκ. Πιάνομε την άκρη του ρολού της μεμβράνης και καλύπτομε το πιάτο. Βάζομε νισεστέ στον πάγκο και στον πλάστη ή κορνφλάουρ. Παίρνομε το ένα μπαλάκι, το ανοίγομε σε φύλλο που να καλύπτει το πιάτο. Παίρνομε το μαλακωμένο βιτάμ και με το χέρι μας αλείφομε όλο το φύλλο. Επαναλαμβάνομε το ίδιο και με τις έξι μπαλίτσες βάζοντας το ένα φύλλο πάνω στο άλλο αλειμμένα με μαργαρίνη όλα τα φύλλα εκτός του έκτου φύλλου. Τα καλύπτομε πολύ καλά με τη μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο. Το ίδιο κάνομε σε άλλο πιάτο με τις άλλες έξι μπαλίτσες ζύμης. Βάζομε και το δεύτερο πιάτο στο ψυγείο και τα αφήνομε δύο ώρες και παραπάνω αν έχομε χρόνο.
Ρίχνομε στον πάγκο νισεστέ. Βγάζομε το πρώτο πιάτο και ρίχνομε λίγο νισεστέ πάνω στο φύλλο. Ανοίγομε με τον πλάστη. Τραβάμε και με το χέρι μας. Ανοίγει πολύ εύκολα, γλιστρά. Άμα γίνει λεπτό και αρκετά μεγάλο καλύπτομε ένα ταψί.
Το ίδιο κάνομε και ανοίγομε και το πάνω φύλλο που σκεπάζει την πίτα. Ό,τι φύλλο περισσεύει το κόβομε, το ζυμώνομε και το φυλάμε σε σακουλίτσα τροφίμων στο ψυγείο. Μπορούμε να κάνομε την άλλη μέρα τυρόψωμο. Λιώνομε φέτα, μυζήθρα, ρίχνομε ένα αυγό και λίγο αλεύρι, ανοίγομε σε πιτούλα στρογγυλή το φύλλο, το γεμίζομε, το κλείνομε, το πιέζομε με τα χέρια μας να λεπτύνει το ζυμάρι και να μεγαλώσει το πιτάκι. Σε ταψάκι μικρό που αγοράζομε τα σιροπιαστά, πασπαλίζομε μόνο αλεύρι, βάζομε το πιτάκι μέσα και το ψήνομε στην χαμηλή θέση φούρνου. Πολύ ωραίο
Ντοματοπελτές λιαστός
Πλένομε τις ντομάτες και τις κόβομε και τις βάζομε σε μια μεγάλη λεκάνη. Όχι πλαστική. Να είναι γυάλινη ή ξύλινη ή πήλινη. Ρίχνομε πάνω στις ντομάτες μια χούφτα θαλασσινό αλάτι. Τις σκεπάζομε και τις αφήνομε μέσα στο σπίτι. Την άλλη μέρα τις ζυμώνομε. Όταν είναι πολύ μαλακιά και φύγει η φλούδα είναι έτοιμη να σουρωθεί. Βάζομε μια λεκάνη από πάνω το σουρωτό και την στύβομε. Το ζουμί το βάζομε για δυο μέρες σε πανί (όχι τουλπάνι γιατί θα φύγει όλο) Στο πανί θα μείνει δυο μέρες έξω από το σπίτι να σουρώσει. Μετά θα τη βάλομε σε πυρέξ ή πήλινο και θα δοκιμάσομε αυτόν τον πελτέ να γίνει αλμυρός. Τον βάζομε στον ήλιο και ανακατεύομε δύο τρεις φορές την μέρα σκεπασμένος μ’ ένα τούλι. Δύο μέρες όσο να δέσει. Τον τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο. Ένα δάχτυλο κάτω πιέζοντας καλά. Πάνω – κάτω ένα δάχτυλο λάδι. Πρέπει πάντα να τον σκεπάζει το λάδι γιατί διαφορετικά θα μουχλιάσει
Σάλτσα ντομάτας
Τρίβομε τη ντομάτα στον ξύστη ή στο μίξερ. Την βάζομε σε κατσαρόλα αλάτι και λίγο λάδι. Βράζομε περίπου μισή ώρα. Όπως είναι καυτή τη βάζω σε βάζα αποστειρωμένα (βρασμένα) με καπάκι μεταλλικό και σφίγγω καλά το καπάκι. Πριν το σφραγίσω την καλύπτω με λίγο λάδι. Γυρνώ το βάζο μέσα σε μια λεκάνη ανάποδα για 24 ώρες και την φυλάμε σε σκοτεινό μέρος. Κρατά χρόνια. Αν αλλοιωθεί λίγο, πετά τη μούχλα και την ξαναβράζεις.