12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Έφτασε το καλοκαιράκι και ελαφριά φαγητά

Χόρτα και λαχανικά

Βλίτα βραστά
Καθαρίζομε και πλένομε καλά τα βλίτα. Παίρνομε μισό κιλό φασόλες πλατιές ή μαυρομάτικα ή αποστολάκια. Τα καθαρίζομε και πλένομε και αυτά. Τα κόβομε, τους κόβομε απ’ τα πλάγια τις ίνες. Πλένομε κολοκυθάκια όσα θέλομε και καθαρίζομε μερικές πατάτες που τις κόβομε στη μέση, αν είναι μεγάλες. Βράζομε νερό σε μεγάλο τσικάλι μέχρι τη μέση. Όταν θα χοχλάζει τα ρίχνομε όλα μαζί. Βλίτα, φασόλες, κολοκύθια, πατάτες.
Όταν οι πατάτες και τα κολοκύθια τα τρυπάμε με το πιρούνι και αν είναι ψημένα κατεβάζομε απ’ τη φωτιά. Τραβάμε με τρυπητή κουτάλα και ρίχνομε άφθονο ελαιόλαδο, αλάτι και πολύ – πολύ λεμόνι.
Πολύ – πολύ νόστιμα. Συνοδεύονται με ψάρι τηγανητό ή ψητό ή με αβγά βραστά ή με φρέσκες πατάτες τηγανητές ή και με τα τρία μαζί.

Βλίτα τσιγαριστά
Βάζομε όλα τα παραπάνω σε τσικάλι (βλίτα, πατάτες, φασόλια, κολοκύθια). Αν έχουνε βγει τα καλαμπόκια και καλαμπόκια που τα καθαρίζομε και τα κόβομε στη μέση. Ρίχνομε μια μεγάλη φλυτζάνα λάδι, ψιλοκόβομε σκόρδο και δύο κρεμμύδια ξερά. Τσιγαρίζομε έως να πάρει χρώμα το κρεμμύδι. Έχομε βάλει αλάτι και αρκετό πιπέρι. Αν έχομε χοχλιούς, το φαγητό γίνεται ακόμα καλλίτερο. Καθαρίζομε πρώτα τους χοχλιούς από τη μεμβράνη. Τους, βάζομε σε κρύο νερό να βγάλουν τις μύτες τους. Αυτοί που είναι ζωντανοί τους ρίχνομε σε νερό που βράζει (σιγά μη μας ακούσουν οι ζωόφιλοι. Θα μας μηνήσουν για βασανισμό των χοχλιών. Αυτοί θα ψήσουν τους ψόφιους. Αστείο. Μην παρεξηγηθείτε).
Τους βράζομε να βγάλουν τα σάλια τους. Τους τραβάμε. Τους ρίχνομε στο τσικάλι. Μια διπλοχουφτιά περίπου να είναι. Ψιλοκόβομε 3-4 ντομάτες πού ώριμες. Αφήνομε να βγάλουν τα ζουμιά τους και να μαραθούν. Κατόπιν διαλύομε σε νερό μια μεγάλη κουταλιά ντοματοπελτέ και την ρίχνομε μέσα. Χοντροκόβομε μισό μάτσο μαϊντανό ή και παραπάνω και ψήνομε το φαγητό. Αυτό βγάζει υγρά γι’ αυτό το νερό που θα ρίξομε από λίγο να είναι. Να ψηθεί το φαγητό χωρίς να είναι νερουλό γιατί δεν θα είναι νόστιμο. Και είναι υπέροχο σε γεύση. Βλέπετε φίλες μου, εγώ τέτοια τρώγω γι’ αυτό δεν μ’ αρέσει το κρέας. Όχι και καθόλου, αλλά δεν τρελαίνομαι. Που με ρώταγε μια φίλη μου που της αρέσει το κρέας:
– Καλά βρε Άννα, εσύ τι τρως;
– Τέτοια που σας γράφω σήμερα γι’ αυτό δεν έχω χοληστερίνη ούτε τριγλυκερίδια.

Μελιτζάνες ιμάμ – μπαϊλντί
Παίρνομε μακρουλέ μελιτζάνες. Τους κόβομε ένα καπάκι από πάνω και λίγο από κάτω να κάθονται. Τις χαράζομε αρκετές χαραματιές και τις αλατίζομε. Τις αφήνομε με το αλάτι 1 ώρα να στραγγίξουν. Τις πιέζομε με το χέρι μας. Τις τηγανίζομε. Έχομε ψήσει σάλτσα με σκόρδα, κρεμμύδια ξερά, μαϊντανό κα ξυσμένη ντομάτα και αλατοπίπερο. Ανοίγομε τις μελιτζάνες σπρώχνοντας με το πιρούνι, τις γεμίζομε με τη σάλτσα. Βάζομε σε κάθε μια ένα κομμάτι τυρί φέτα ή κασέρι και φουρνίζομε.

Μελιτζάνες ρολάκια
Αυτό εν είναι Κρητική διατροφή, άλλωστε και το ιμάμ είναι Μικρασιάτικο. Το ψήναμε, το μυρίστηκε ο Ιμάμης και μπαΐλντισε (λιποθύμησε) απ’ την μυρωδιά του. Λαίμαργος θα ‘ταν. Και διέταξε να του το μαγειρεύουν και οι δικοί του. Τέλος πάντων. Και οι δύο λαοί το μαγειρεύουν και ωραία μάλιστα.
Και τώρα στη συνταγή μας με τα πουράκια μελιτζάνας. Κόβομε τις μελιτζάνες μακρουλές. Αλατίζομε, αλευρώνομε, αβγώνομε και φρυγανιάζομε. Τηγανίζομε. Φτιάχνομε μια σάλτσα: κρεμμύδια ψιλοκομμένα, λίγο σκόρδο να τσιγαριστούν. Ρίχνομε ξυσμένες, ώριμες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, φύλλα βασιλικό. Δένομε τη σάλτσα. Παίρνομε μια – μία μελιτζάνα. Βάζομε πάνω μια φέτα μοτσαρέλα. Από πάνω μια φέτα προσούτο και στην άκρη ανθότυρο λιωμένο. Τυλάμε. Τυλάμε σε ρολό. Βάζομε σε πυρέξ απ’ την σάλτσα, πάνω της τα ρολάκια και τους ρίχνομε πάλι σάλτσα. Βάζομε σε πυρωμένο φούρνο 10 λεπτά.

Μελιτζάνες τηγανητές
Μεγάλες μελιτζάνες μακρουλές. Τις καθαρίζομε, βγάζοντας μια λωρίδα φλούδα και αφήνοντας μια και εναλλάξ. Τις χαράζομε σταυρωτά δίχως να τις χωρίσομε. Τις ζεματάμε σε καυτό νερό. Τις αλατοπιπερώνομε και τις αλευρώνομε. Μετά τις βουτάμε σε χτυπημένο αβγό και τις κυλάμε σε φρυγανιά. Δηλαδή τις πανάρομε. Τις τηγανίζομε και τις βάζομε τη μια δίπλα στην άλλη σε απορροφητικό χαρτί. Πολύ νόστιμες.

Πιπεριές τηγανητές με ντομάτα (τρέλα είναι)
Πιπεριές κέρατο. Τους κάνομε μια τρύπα και τις τηγανίζομε.
Σάλτσα: ντομάτες ξυσμένες πού ώριμες. Θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό και στο τέλος λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι και λιωμένο σκόρδο. Ψήνομε τη σάλτσα. Ρίχνομε μαϊντανό. Βάζομε λάδι σε τηγάνι και ροδέλες κρεμμύδια. Προσθέτομε μια κουταλιά ζάχαρη και μπούκοβο. Μόλις ψηθούν τα κρεμμύδια τα ρίχνομε στη σάλτσα. Ξεφλουδίζομε τις πιπεριές, τις ρίχνομε μέσα κι αυτές και ψήνομε όλα μαζί. Μόλις πάρουν βράση βάζομε τυρί φέτα και κατεβάζομε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ