Ο βουλευτής Χανίων και υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Σταθάκης, ανέπτυξε ως Εισηγητής τις θέσεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας και άλλες διατάξεις».Κατά την ομιλία του, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν προσφέρει τις προϋποθέσεις στην υπό ίδρυση «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», η οποία αντικαθιστά τους καταργούμενους «Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών» και «Invest in Greece», να εξελιχθεί σε έναν δυναμικό φορέα στήριξης των εξαγωγών και προσέλκυσης επενδύσεων. Αντίθετα, πρόκειται για έναν ακόμα θεσμό, ανάμεσα σε πολλούς άλλους που έχουν ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια με συναφές αντικείμενο (Ενιαία Αρχή Αδειοδότησης Υπουργείου Ανάπτυξης, Ελληνικό Ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο, Fast Track, Εμπορικοί Ακόλουθοι Πρεσβειών, αρμόδιες Υπηρεσίες σχεδόν σε όλα τα Υπουργεία κ.ά.), ο οποίος επίσης θα μετατραπεί πολύ γρήγορα σε γραφειοκρατικό οργανισμό χωρίς στόχους, περιεχόμενο και δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η σύσταση και διαδικασία διορισμού αποκλειστικά από τον Υπουργό του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας, χωρίς καν μειοψηφική συμμετοχή εκπροσώπων συναφών με το αντικείμενο φορέων, η αδιαφάνεια στον τρόπο πρόσληψης νέου προσωπικού χωρίς προσδιορισμένα αξιοκρατικά κριτήρια, η ασάφεια στην αξιολόγηση και το μέλλον των εργαζόμενων του καταργούμενου «Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών» και η αδυναμία ακριβή προσδιορισμού των στόχων του νέου θεσμού, μαρτυρούν τη βιασύνη και την προχειρότητα συγκρότησής του. Άλλωστε είναι ενδεικτικό, ότι και οι συγχωνευόμενοι φορείς ουσιαστικά υπολειτουργούν.
Καταλήγοντας ο κ. Σταθάκης τόνισε, πως η απαραίτητη θεσμική στήριξη της προσπάθειας για εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, που επιδιώκεται μέσα από τον υπό σύσταση φορέα, θα ήταν αποτελεσματική αν είχε αυστηρά οριοθετημένους στόχους και σαφή προγραμματισμό. Πάνω από όλα όμως, η στροφή προς την εξωστρέφεια δεν μπορεί να τελεσφορήσει στις συνθήκες της σημερινής καταστροφικής ύφεσης και παρατεταμένης λιτότητας, που δημιουργούν «ασφυξία» στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.