Στην Κρήτη θα παρουσιαστεί επίσημα, για πρώτη φορά, το μεγαλύτερο τμήμα του αρχειακού υλικού της Βέρμαχτ, που αφορά την κατοχή της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται ήδη στη φάση της τελικής επεξεργασίας από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού. Το παραπάνω αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος μιλώντας χθες βράδυ στην εκπομπή «Αντιθέσεις» της «ΚΡΗΤΗ ΤV». Η παρουσίαση θα γίνει στα Χανιά το Μάιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης.
Ιδού το απόσπασμα της συνέντευξης του υπουργού:
Σήμερα βρεθήκατε στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, όπου είχατε την ευκαιρία να δείτε τα σημαντικά αρχεία του «Μέριλαντ». Καταρχήν, σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτός ο ιστορικός θησαυρός και κατά δεύτερον πότε θα καταστεί δυνατό να δοθούν σε κοινή χρήση;
«Είναι πάνω από 316 μικροφίλμ, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 400.000 έγγραφα για την κατοχή την περίοδο ’41-’45 για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Είναι μια διαδικασία που θέλει ένα χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν τοποθετηθεί πέντε γερμανομαθείς νεοσύλλεκτοι άριστοι γνώστες της γλώσσας για τις μεταφράσεις. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι είναι έγγραφα αξιωματικών της Βέρμαχτ και των SS προς τους ανωτέρους τους στην καθαρεύουσα της εποχής. Είναι ημερολόγια με συγκεκριμένες αναφορές των αξιωματικών. Αυτό είναι πολύτιμο. Θα μάθουμε αθέατες πλευρές που σχετίζονται με κλοπές, λεηλασίες αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, αλλά και θηριωδίες σε μαρτυρικές πόλεις. Με αναφορές πλέον όχι μόνο από μάρτυρες ή επιζήσαντες αλλά από τα ίδια τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής».
Άρα θα έχουν και άλλη βαρύτητα για τις διεκδικήσεις…
«Ακριβώς. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Όλοι οι αρμόδιοι πρέπει να δώσουμε προσοχή στην αποκρυπτογράφηση αυτών των αρχείων, ιστορικά και νομικά, ώστε να αποτελέσουν ένα σημαντικό όπλα για τη χώρα μας στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών».
Κάποια από αυτά τα αρχεία αναφέρονται και στη Μάχη της Κρήτης. Άλλωστε είναι από μία σημαντική ιστορικά περίοδο του νησιού. Με αφορμή λοιπόν αυτό, ποια μηνύματα στέλνετε στους Κρητικούς;
«Ο κρητικός λαός ποτέ δεν ξέχασε την ηρωική του προσφορά ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Πρέπει να σας πω ότι στην επέτειο της Μάχης της Κρήτης θα προσπαθήσουμε τουλάχιστον μέχρι τότε να έχουμε μεταφράσει και αποκωδικοποιήσει όλα τα στοιχεία τα ιστορικά που αναφέρονται στη μάχη και ιδιαίτερα από την μεταφορά των Ευέλπιδων από την τότε Σχολή Ευελπίδων στην Κρήτη, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς θυσιάστηκαν για τη λευτεριά μαζί με τον κρητικό λαό. Σίγουρα θα είμαστε στην Κρήτη να παρουσιάσουμε αυτά τα σπάνια αρχεία που αναφέρονται στη Μάχη της Κρήτης».
Ενημέρωση στα σχολεία
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις γερμανικές οφειλές, στο πλαίσιο σχεδιασμού για «την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και αντιναζιστικής-αντιφασιστικής θωράκισης της νέας γενιάς τόσο στα σχολεία όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
«Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που θα προωθήσει και θα στηρίξει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, περιλαμβάνονται πολύμορφες εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν υποστεί τις ναζιστικές θηριωδίες αλλά και σε τόπους όπου έδρασε Εθνική Αντίσταση, συνεχίζοντας την ηρωική αντίσταση του Ελληνικού Στρατού απέναντι στα ιταλικά και τα γερμανικά στρατεύματα εισβολής.
Η όλη προώθηση του στόχου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα συνδέεται άμεσα και με μια παράλληλη εκστρατεία αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης και αντιναζιστικής-αντιφασιστικής θωράκισης της νέας γενιάς, τόσο στα σχολεία όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ως πρώτο βήμα για αυτό το σκοπό εξετάζεται η έκδοση και διανομή σε σχολεία και στρατόπεδα ειδικού εντύπου».
Και στη Μόσχα
«Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που σχεδιάζονται είναι η πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο, εκθέσεων σε κεντρικούς σταθμούς των μετρό της Αθήνας, εκδήλωση στο ΥΠΕΘΑ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και εκδηλώσεις στις παραγωγικές σχολές (Ευελπίδων, Δοκίμων, Ικάρων). Επίσης θα υπάρχει συμμετοχή με περίπτερο προβολής των ελληνικών διεκδικήσεων, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Μόσχα στη μεγάλη γιορτή για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης, όπου θα παραστεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».
Η αλήθεια για την «ακύρωση» των κατασχέσεων
Καθώς πολύς λόγος γίνεται πλέον (μετά και τις επίμαχες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης) για τη δυνατότητα ή όχι κατάσχεσης γερμανικής δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα με σκοπό την αποζημίωση των συγγενών θυμάτων της σφαγής του Διστόμου (1943) η «Ν.Κ.» αποκαλύπτει σήμερα έγγραφο-ντοκουμέντο του «Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας Προς την Ελλάδα» (ΕΣΔΟΓΕ) και της «Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις». Σύμφωνα με αυτό (αποτελεί «εσωτερική ενημέρωση»), προκύπτει ξεκάθαρη νομική ερμηνεία στο «μύθο» περί ακύρωσης της σχετικής απόφασης (έγκρισης των κατασχέσεων) του Αρείου Πάγου από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Το έγγραφο έχει εξής:
«ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
Το «Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας Προς την Ελλάδα» (ΕΣΔΟΓΕ) και η «Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις» (ΠΕΔ) οφείλουν να ενημερώσουν τον Ελληνικό Λαό εν σχέσει με την άποψη που διακινείται ότι η απόφαση 6/2002 του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (υπόθεση Μαργέλος κ.ά., και αφορά στη σφαγή και ολοκαύτωση του μαρτυρικού Λιδωρικίου), που ερμήνευσε κατά το άρθρο ότι το διεθνές έθιμο της δικαστικής ασυλίας (State of Immunity) της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είναι απόλυτο και δεν υποχωρεί στην περίπτωση αγωγών που έχουν ως βάση εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καταλαμβάνει και την προγενέστερη περίπτωση του Διστόμου (απόφ. 137/1997 Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που επικυρώθηκε με την υπ” αριθ. 11/2000 αποφ. Ολομ. Αρείου Πάγου), παρατηρούμε ότι η άποψη αυτή είναι αμφιβόλου βασιμότητας.
Η απόφαση του 137/1997 Π. Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, είχε παύσει να είναι εκκρεμής, προ της εκδόσεως της αποφάσεως 6/2002 του ΑΕΔ, δηλ. από την έκδοση της αποφάσεως της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπ” αριθ. 11/2000, οπότε κατέστη αμετάκλητη, επομένως δεν εμπίπτει στο ρυθμιστικό πεδίο των διατάξεων 52 επόμ. Ν. 345/1976 «Κώδικας Ανωτάτου του κατά το άρθρο 100 του Συντάγματος Ειδικού Δικαστηρίου» (ΦΕΚ Α” 141/1976) και ρυθμίζει με δύναμη δεδικασμένου τις inter partes σχέσεις των διαδίκων Διστομιτών και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η οποία ουδέποτε έχει αμφισβητήσει κατά παραδεκτό νομικά τρόπο το κύρος της αποφ. 11/2000 Ολομ. Α.Π.
Υπό τα ως άνω περιστατικά η αμετάκλητη απόφαση 137/1997 Πολ. Πρωτ. Λιβαδειάς ήταν, είναι και παραμένει εκτελεστή».
Με απλά λόγια: Οποίος υποστηρίζει (εντός ή εκτός Ελλάδος) ότι η απόφαση που βγήκε το Σεπτ. 2002 από το ΑΕΔ επί άλλης υποθέσεως (Μάργελος, ζημιωθείς από το Λιδωρίκι) καταργεί την εκδοθείσα το Μάιο 2000 απόφαση του Διστόμου, δεν έχει παρά να προβάλει τον ισχυρισμό αυτόν σε αρμόδιο δικαστήριο (εθνικό ή διεθνές) και να περιμένει την απόφασή του.
neakriti.gr