13.8 C
Chania
Tuesday, November 5, 2024

ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ: Ψηλά με τιμή κι ευγνωμοσύνη

Ημερομηνία:

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου
Θεολόγος, τ. Λυκειάρχης

 

Μάιος: Ανάμεσα στις εορτές και η εορτή της Μάνας.
Εορτή της Μάνας μεγάλη εορτή. Μεγάλο το χρέος προς αυτήν την. Αυτό το ανεξάντλητο χρέος κινεί το χέρι μου και την καρδιά μου και γράφω τις γραμμές αυτές. Τακτικά πρέπει να θυμόμαστε το χρέος στην μεγάλη καρδιά της μάνας. Και, γράφοντας σήμερα γι’ αυτήν επικοινωνώ με όλες τις μανάδες του κόσμου και ξεχωριστά στις μανάδες τις πατρίδας μας.

Κανένας ποιητής και κανένας ζωγράφος ή λογοτέχνης δεν μπόρεσε, και δεν θα μπορέσει να περιγράψει το βάθος και το μεγαλείο της μητρικής αγάπης. Άλλωστε, τα μεγάλα συναισθήματα και οι μεγάλοι συγκλονισμοί δεν περιγράφονται.

Ποιος θα μπορούσε να εκφράσει την χαρά της μάνας που το πρωτοπιάνει στα χέρια της, που ακούει το πρώτο κελάδημά του μέσα από τ’ αγγελικά δάκρυά του.

Που αγκαλιάζει την ίδια τη ζωή που βγήκε μέσα απ’ τα σπλάχνα της όλη την πλάση. Αχ, και τι να πουν τόσα ορφανά που την στερήθηκαν πριν ακόμα χορτάσουν την αγκαλιά της και τα φιλιά της! Ένα κενό, που τίποτε δεν αντικαθιστά. Η μάνα είναι μοναδική και δυνατή κατάσταση.

Κάθε φορά που αντικρίζομαι την μάνα είναι σαν να αγκαλιάζομε την ολοκληρωμένη αγάπη, την δροσερή στοργή. Την τροφοδότρα της ζωής. Το μοίρασμα και την αγωνία. Την προσδοκία και την ελπίδα. Το δάκρυ και το γέλιο. Την κούραση και την ανάπαυση. Το ξενύχτι και το χτυποκάρδι, συναισθήματα με τα οποία τραφήκαμε από τις μανάδες μας και με τα οποία ξεκινήσαμε τα βήματά μας στην γη. Κάποιο, της μάνας μας, χέρι μας βοήθησε, να στρατουλίζομε, να ορθοπατούμε και να πορευόμαστε. Η μάνα της ήταν η πρώτη δασκάλα μας, το πρώτο σχολείο της ζωής μας, της ζωής όλου του κόσμου.

Η μάνα μας ήταν ο θείος σπορέας, που στο παρθένο περιβόλι της παιδικής ψυχής μας έσπειρε ό,τι όμορφο και αληθινό. Αργότερα όσο μεγαλώναμε, μπαίνανε σ’ αυτό το περβόλι άλλα αφεντικά για να δαφεντεύσουν το ανεκτίμητο θησαυρό της μητρικής σποράς. Πολλές φορές την πικράναμε, εκείνην που πάντα σκυφτή πάνω στον παιδικό αγρό όργωνε μέσα ιερό εργαστήρι, το ίδιο το χωράφι του Θεού, την άμπελον την αληθινή, με το να αφήσομε αν το κουρσέψουν εχθροί και άρπαγες. Δεν είναι λίγες οι φορές που την αντικαταστήσαμε με άλλα σκιρτήματα, με άλλα αφεντικά, τις περισσότερες φορές ζημιογόνα.

Δυστυχώς, και είναι συνηθισμένο, μόλις «καταλάβομε» τον κόσμο και ότι κάτι ή κάποιοι είμαστε, αρνούμαστε την μάνα. Όμως, εκείνη περιμένει. Αυτή η ανταρσία μας, για να μη χρησιμοποιήσω άλλη λέξη, την πληγώνει. Σφουγγίζει τα, τις περισσότερες φορές αθέατα δάκρυά της, ενώ ο πόνος της αυλακώνει την καρδιά της. Τα χέρια της, αυτά που νανούρισαν και χάιδεψαν το παιδί της, που το ‘πλυναν και το φρόντισαν, τώρα τρέμουν από την λαίλαπα που την βρήκαν. Και ακόμη περιμένει…

Δεν στέρεψε η ελπίδα. Και θυμάται. Και μένει άγρυπνη στο κατώφλι της άγιας προσμονής. Περιμένει την Άνοιξη. Την ίδια την ζωή. Η μητρική αγάπη είναι η ζωή, κι όταν παύσει η αγάπη αυτή, παύει και η ζωή. Χωρίς το χώμα της γης δεν φυτρώνουν τα λουλούδια, και χωρίς την μητρική αγάπη κι αγκαλιά δεν υπάρχει άνθησις ζωής. Η μάνα δεν γεννά μονάχα ένα παιδί, γεννά την ίδια την ζωή. Γεννά την ανθρωπότητα.

Και δικαίως η ανθρωπότης, στην γιορτή της μητέρας, αποτίει φόρο τιμής. Θα θέλαμε όμως πέρα από τις φιλολογίες, την ποίηση, τα δώρα και τα τραγούδια για την μάνα, δίκαιη αφιέρωσις, να προχωρούσαμε πιο πέρα.

Δεν είναι επίτευγμα και κατόρθωμα(!) το ότι η γυναίκα χειραφετήθηκε. Το ότι βγήκε από το σπίτι της «την άγια λειτουργία του νοικοκυριού» (Ρ. Ρολλαίν).
Δεν είναι «πολιτισμός» και «εξέλιξις» στην μάνα που έγινε σκλάβα μιας παράλογης αποκτήσεως που θέλει την γυναίκα ανέστιη και ά – παιδη.

Μάνα της εποχής μας: Ο «πολιτισμός» και οι σύγχρονες «απαιτήσεις», τα σύγχρονα «ρεύματα» σιγά σιγά σου αφαιρούν τον στέφανον του μεγαλείου σου. Αγωνίσου να φυλαχθείς απ’ αυτά. Αγωνίσου να μείνεις η μάνα των αγίων μορφών της Εκκλησίας και του Έθνους μας. Η αιώνια γυναίκα. Η αιώνια τροφός της αγάπης και της ζωής. Κράτησε ψηλά την ιερότητα της γυναίκας. Της βρυσομάνας και ψυχοτρόφας στελεχών και μελών της κοινωνίας, μιας κοινωνίας, ιδίως σημερινής, που οι αξίες και οι ιερότητες, τα σύμβολα και τα ιερά ισοπεδώθηκαν, ειρωνεύτηκαν και μπήκαν στην απαξίωση. Η μεγαλύτερη τιμή, και τα δώρα, στην εορτή σου, είναι να σε κρατήσουν ψηλά με κάθε τιμή κι ευγνωμοσύνη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεσαρά – Λειψυδρία: Αγρότες σε απόγνωση – Το πρόβλημα γιγαντώνεται

Μαρτυρικές ώρες ζει η Μεσαρά λόγω της δραματικής έλλειψης νερού, που μέρα με τη...

Εξαφάνιση 75χρονης: “Με έχετε βάλει 100 μέτρα κάτω από τη γη” λέει ο ιερέας

"Είμαι αδικημένος, είμαι αθώος" επανέλαβε ο 73χρονος ιερέας στην υπόθεση -...

Φυλακές Αγιάς: Κρατούμενοι βοήθησαν ένα ανάπηρο αρνάκι να περπατήσει

«Όταν υπάρχει θέληση για ζωή, όλοι έχουν δικαίωμα στη...

Σε πεντάστερο ξενοδοχείο μετατρέπεται το πρώην Louis Creta Princess στα Χανιά

Σε πεντάστερη μονάδα μετατρέπεται το "Atlantica Ocean Beach Resort",...