Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση για τις καταστροφές στον Κόσμο (World Disasters Report), για το 2020, το 77 % των φυσικών καταστροφών που καταγράφηκαν παγκοσμίως, είχαν σχέση με την κλιματική αλλαγή.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Έκθεση από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) , το 2019 καταγράφηκαν 308 φυσικές καταστροφές. Εκ των οποίων, σχεδόν 8 στις 10, είχαν άμεση συσχέτιση με την αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος.
Οι συνέπειες των καταστροφών αυτών, αφορούσαν περίπου 97.6 εκατομμύρια ανθρώπους, που επλήγησαν από καταιγίδες, καύσωνες, πλημμύρες, μεταξύ άλλων, με σχεδόν 25.000 εξ’ αυτών, να χάνουν τη ζωή τους.
«Μακροπρόθεσμα, η αλλαγή του κλίματος είναι μεγαλύτερη πρόκληση από την πανδημία του κορονοϊού. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει επειγόντως να δράσει για να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα είχαν ως συνέπεια περισσότερους από 410.000 νεκρούς, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων σε φτωχές χώρες. Ο αριθμός των ακραίων καιρικών φαινομένων αυξήθηκε κατά 35% από τη δεκαετία του 1990», ανέφερε ο Κρίστιαν Ρόιτερ (Christian Reuter), γενικός γραμματέας του γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, στην εφημερίδα του Βερολίνου «Tagesspiegel».
Τα παραπάνω , εάν συνδυαστούν με τις σημαντικές μεταβολές του παγκόσμιου κλίματος που λαμβάνουν χώρα σήμερα (αποκαλούμενες ως μεταβολές στα «tipping points» του κλίματος) , ενδεχομένως δείχνουν πως η δημοσιογράφος Kendra Pierre-Louis, είχε κάποιο δίκιο όταν έγραφε ότι: «Οι φυσικές καταστροφές δεν υπάρχουν, υπάρχουν μόνο καταστροφές με ευθύνη των ανθρώπων».