Μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία έλαβε σήμερα σάρκα και οστά κατά τη συνεδρίαση που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης με όλους τους εμπλεκόμενους και αρμόδιους φορείς: ο πρώτος Κόμβος Καινοτομίας πρόκειται να δημιουργηθεί σύντομα στην Κρήτη.
Πρόκειται για μία οραματική ιδέα η οποία σχεδιάζεται εδώ και πέντε χρόνια από τον αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Αντώνη Παπαδεράκη και βρήκε θερμούς συμπαραστάτες το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΕΛΜΕΠΑ καθώς και το ΙΤΕ ενώ το έργο δρομολογείται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Ανάπτυξης.
Στόχος του φιλόδοξου project είναι η διασύνδεση των ερευνητικών και ακαδημαϊκών αποτελεσμάτων με την αγορά και την παραγωγή. Στόχος επίσης είναι να γίνει η Κρήτη ένας κόμβος όπου θα έρχεται κάποιος όχι μόνο για το τουριστικό προϊόν αλλά και για το εκπαιδευτικό, την καινοτομία. Το νόημα του Κόμβου Καινοτομίας θα είναι ότι όχι μόνο έχουμε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον αλλά κυρίως και το πώς το διαχειριζόμαστε.
Σε αυτή τη βάση συζητήθηκαν σήμερα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση του προγράμματος μέσα από το νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας που στόχο έχει να κάνει την Κρήτη μία ισχυρά καινοτόμο ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Όλα τα νέα δεδομένα για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, σε Ηράκλειο και Χανιά
Σημειώνεται ότι το ΙΤΕ ήδη λειτουργεί και Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΠΚ), στο Ηράκλειο. Σε στενή συνεργασία με το Πολυτεχνείο πρόκειται να γίνει και η επέκταση του στα Χανιά. Ήδη ανακαινίζεται η Γαλλική Σχολή στα Χανιά για να αποτελέσει Παράρτημα του ΕΤΠΚ.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται να κατασκευαστούν δύο νέα κτίρια, στα Χανιά, σε χώρο έκτασης 35 στρεμμάτων, που έχει παραχωρήσει το Πολυτεχνείο Κρήτης για την κατασκευή ενός ακόμη ΕΤΠΚ. Μία επένδυση 11,5 εκατομμυρίων ευρώ η οποία είναι ήδη στον αέρα ενώ τα τεύχη δημοπράτησης έχουν προκηρυχθεί. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το έργο θα έχει παραδοθεί μέσα στην επόμενη διετία.
Στο Ηράκλειο προβλέπεται η κατασκευή 4 κτιρίων προϋπολογισμού πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ, όπου κάποια από τα κτίρια θα αποτελέσουν επέκταση του ΕΤΠΚ για να καλυφθεί η ζήτηση που υπάρχει από εταιρίες και start ups για να στεγαστούν στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, δίπλα σε επιστημονικά εργαστήρια.
Σημαντική συνεργασία μεταξύ των φορέων
«Συζητήσαμε για την οραματική ιδέα που σχεδιάζεται και αφορά τον Κόμβο Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης. Είναι μία ιδέα, που το Υπουργείο Ανάπτυξης, έχει αγκαλιάσει από την αρχή γιατί συμβάλλει στον κυβερνητικό στόχο που δεν είναι άλλος από την διασύνδεση των ερευνητικών και ακαδημαϊκών αποτελεσμάτων με την αγορά και την παραγωγή. Η Κρήτη είναι ήδη πιλότος σε πάρα πολλά θέματα που αφορούν την έρευνα και την καινοτομία, ήδη έχουμε spin off και τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν διασύνδεση με την επιχειρηματική κοινότητα» ανέφερε ο Μάξιμος Σενετάκης, υπουργός Ανάπτυξης και Καινοτομίας.
«Το ΙΤΕ συμμετέχει στις προσπάθειες για τη δημιουργία του Κόμβου Καινοτομίας Κρήτης. Είμαστε αρωγοί, θα προσπαθήσουμε να συνεισφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις» δήλωσε από την πλευρά του ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, πρόεδρος του ΙΤΕ και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Ήταν μία σημαντική συνάντηση με όλα τα ιδρύματα της Κρήτης. Η καινοτομία που παράγεται στην περιφέρεια Κρήτης είναι εξαιρετικά σημαντική και έρχεται μετά την έρευνα η οποία γίνεται στα ιδρύματα και στο ΙΤΕ και το θέμα της καινοτομίας έγκειται στη διαχείριση της γνώσης που παράγεται και στο πώς αυτό θα περάσει στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτού συζητείται ο Κόμβος Καινοτομίας, ένα δίκτυο που έχει να κάνει με δίκτυο των πανεπιστημίων, των εταιριών και του ιδιωτικού τομέα για τη διάχυση και την αξιοποίηση της “περιουσίας” η οποία αποκτάται στα πανεπιστήμια» είπε ο Μιχάλης Ζερβάκης, Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ο Γιώργος Κοντάκης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης τόνισε ότι: «Μετά από αρκετές συζητήσεις έγινε η επίσημη απαρχή του Κόμβου Καινοτομίας με τη βοήθεια όλων των ιδρυμάτων της Κρήτης και της Περιφέρειας. Συμπορευόμαστε όλα τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού για την δημιουργία του Κόμβου Καινοτομίας Κρήτης».
«Έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επίτευξη του οράματος για τον Κόμβο Καινοτομίας Κρήτης. Το όραμα μας είναι μία Κρήτη ισχυρά καινοτόμος στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Με τον υπουργό συμφωνήθηκαν κάποια συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν από κυβερνητική πλευρά και θα συντονιστούν με τα βήματα της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας επιχειρήσεων, την ανάπτυξη των υπηρεσιών μέσα από την εταιρία που θα δημιουργηθεί και θα γίνει εταιρία του Τεχνολογικού Πάρκου όλης της Κρήτης. Σχεδιάστηκαν κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και τα επόμενα βήματα» ανέφερε ο Αντώνης Παπαδεράκης, Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας.
«Το βασικό πλεονέκτημα του project είναι ότι τα Πανεπιστήμια και το ΙΤΕ μπόρεσαν να έχουν ένα κοινό όραμα και μία κοινή προσπάθεια για να γίνει η Κρήτη το πρώτο κομμάτι της συνεργασίας για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία. Θα αποτελέσει πρότυπο και για τις άλλες περιφέρειες και σε αυτή την κατεύθυνση τέθηκαν σήμερα οι βασικοί πυλώνες για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση», είπε ο Αθανάσιος Κυριαζής, γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας.
«Είναι ένας οραματικός σχεδιασμός της Περιφέρειας που είχε ξεκινήσει πριν πέντε χρόνια με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων του νησιού για να γίνει ο Κόμβος Καινοτομίας στην Κρήτη. Θέλω να εκφράσω ευχαριστίες στους Πρυτάνεις και τον πρόεδρο του ΙΤΕ γιατί αυτή η συνέργεια και η συμπόρευση δίνει το αποτέλεσμα: ο πρώτος κόμβος καινοτομίας στη χώρα θα βρίσκεται στην Κρήτη. Διότι δεν είναι μόνο ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας, είναι και τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού που παρέχουν ανάπτυξη, συνεργασία, κοινωνική συνοχή σε όλα αυτά που η Περιφέρεια οραματίζεται για το νησί» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.