13.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Στη Σαραγόσα ακόμα υπάρχει το μινωικό άθλημα με τους ταύρους | Φωτό+Βίντεο

Ημερομηνία:

Στη  Σαραγόσα (Θαραγόθa στα ισπανικά), πρωτεύουσα της αυτόνομης επαρχίας της Αραγωνίας,  έχουν υιοθετήσει την αρχαία Κρητική/Μινωική αναίμακτη αθλητική επίδειξη των TAΥΡΟΚΑΘΑΨΙΩΝ (Ταυροκαθαψίων). Το ίδιο συμβαίνει και σε αρκετές περιοχές της Γαλλίας

Τα ταυροκαθάψια ήταν άθλημα της μινωικής εποχής, στο οποίο ο αθλητής εκτελούσε άλματα πάνω από τον ταύρο. Έχουν βρεθεί αρκετές παραστάσεις και στην Κρήτη (τοιχογραφίες, αγαλματίδια, σφραγίδες) αλλά και σε άλλα μέρη τηςΕλλάδας (Πύλος, Τίρυνθα) και στη Μικρά Ασία (Σμύρνη).

Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στο θεό Ποσειδώνα. Το άθλημα, αντίθετα με την ταυρομαχία, δεν απαιτούσε το φόνο των ταύρων. Ο σκοπός του ήταν να αναδείξει την τόλμη και την ευλυγισία των αθλητών.

Ταυροκαθάψια (τοιχογραφία), Παλάτι της Κνωσού, Κρήτη
Ταυροκαθάψια (τοιχογραφία), Παλάτι της Κνωσού, Κρήτη

Τέσσερις άνδρες και γυναίκες κρατούσαν ξύλινα ρόπαλα και, τριγυρίζοντας τον ταύρο, ένας από αυτούς προσπαθούσε να ανέβει στη ράχη του ζώου και κρατώντας τα κέρατα του εκτελούσε διάφορες ακροβατικές ασκήσεις.

Η ταχύτητα και η τόλμη του Juanito Apiñani  (1815-16). Έργο του Francisco de Goya.
Η ταχύτητα και η τόλμη του Juanito Apiñani (1815-16). Έργο του Francisco de Goya.

Η τοιχογραφία των ταυροκαθαψίων -παγκόσμια γνωστή αντιπρόσωπος της τέχνης του μινωικού πολιτισμού- τοποθετείται στη Μέση Μινωική ΙΙΙ – Ύστερη Μινωική ΙΒ (17ος-15ος Π.Κ.Ε. αι.) και βρέθηκε σε τοίχο της ανατολικής πλευράς του ανακτόρου της Κνωσού, στην αυλή του Λίθινου Στομίου.

Φιγούρα που εκτελεί ταυροκαθάψια, ένα αγαλματίδιο από το παλάτι της Κνωσσού
Φιγούρα που εκτελεί ταυροκαθάψια, ένα αγαλματίδιο από το παλάτι της Κνωσσού

Είναι ζωγραφική σε γυψοκονία (stucco και το ύψος της εικόνας μετά την αποκατάσταση φθάνει τα 78,2 εκ. Το θέμα του έργου είναι σκηνή ταυροπαιδιάς, στην οποία παίρνουν μέρος άνδρες και γυναίκες και περιβάλλεται από απεικονίσεις λίθων πιθανώς και αφηρημένα γραμμικά διακοσμητικά μοτίβα.

Φιγούρα που εκτελεί ταυροκαθάψια, Παλάτι της Κνωσού, Κρήτη
Φιγούρα που εκτελεί ταυροκαθάψια, Παλάτι της Κνωσού, Κρήτη

Το έργο στο σύνολό του είναι δισδιάστατο, εκτός από τις έντονες γραμμές στο στήθος, τις κνήμες και τους μηρούς των γυναικών, που προδίδουν την προσπάθεια του καλλιτέχνη να αποδώσει τον όγκο και το βάθος, στοιχείο σπάνιο για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Φωτό από Γαλλία το 2006
Φωτό από Γαλλία το 2006

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου Κρήτης και τα εικονιζόμενα  ευρήματα ανακαλύφθηκαν στο ανάκτορο της Κνωσού ενώ άλλες απεικονίσεις είναι πιο πρόσφατες, από γνωστούς ζωγράφους έως και φωτογραφίες από σήμερα.

Δείτε και το βίντεο:

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=lSRsPmrzjfc”]

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ