10.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης η Ελλάδα στην αύξηση κρουσμάτων

Ημερομηνία:

Ανάμεσα σε 47 περιοχές/χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα έρχεται στην 4 θέση στην εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων, σύμφωνα με την πρόσφατη μέτρηση του worldometers. Ενώ το ποσοστό αύξησης του ευρωπαϊκού μέσου όρου είναι 43%, η Ελλάδα βρίσκεται στο 183%. Την χώρα μας ξεπερνάνε μόνο οι Φερόες Νήσοι, το κράτος του Λουξεμβούργου, η νήσος Μαν και η Ανδόρα. Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα «ανεβαίνει» θέση και έρχεται δεύτερη.

Η ανακοίνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας επιβεβαίωσε τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Μάλιστα συγκριτικά με την Πέμπτη, 1 Ιουλίου, τα κρούσματα είναι σχεδόν τριπλάσια. Ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στις ηλικίες μεταξύ 15 έως 24 ετών, ενώ το 75% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άτομα νεότερα από την ηλικία των 34 ετών.

Πού αποδίδει την αύξηση των κρουσμάτων η Παπαευαγγέλου

Οι επιστήμονες, τις τελευταίες μέρες εξηγούν αυτή την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της Ελλάδας, αναφέροντας μια σειρά παραγόντων. Πάντως, όπως παραδέχτηκε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου η διεξαγωγή περισσότερων τεστ συνέβαλλε στην καταγραφή των νέων κρουσμάτων. «Ο αυξημένος αριθμός τεστ συνέβαλε και στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ενώ οι περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο, ο δείκτης θετικότητας είναι υψηλότερος», τόνισε η χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε πως στην αύξηση συνέβαλε και η μετάλλαξη Δέλτα, η χαλάρωση των μέτρων, όπως επίσης και ο συνωστισμός στη διασκέδαση.

Οι αρχές αποδίδουν την έξαρση, ειδικά στους νέους, στη διασκέδαση (μπαρ, καφετέριες), με αποτέλεσμα τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 2000. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικόλαο Τζανάκη, η μετάλλαξη Δέλτα έχει καταφέρει να «ξεκλειδώσει» το ανοσοποιητικό σύστημα νέων ατόμων και παιδιών με συνέπεια να προσβάλει τις πολύ νεαρές ηλικίες.

Σύμφωνα με το μοντέλο που χρησιμοποιεί ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης προβλέπεται ότι μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, η διασπορά του κορονοϊού θα φτάσει τα 2.600 ημερήσια κρούσματα. Αν τώρα υποθετικά είχαμε φτάσει σε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, αντί του 40% που πετύχαμε μέχρι σήμερα, τότε το μοντέλο του καθηγητή Σαρηγιάννη θα έδειχνε ότι θα βελτιωνόταν η κατάσταση καθώς θα είχαμε πιο ήπια και λιγότερα κρούσματα.

Τείχος ανοσίας και 4ο κύμα

«Αν αφεθούν τα πράγματα έτσι όπως είναι, τα κρούσματα θα διπλασιάζονται σχεδόν κάθε εβδομάδα», σημείωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, υπογραμμίζοντας το χαμηλό τείχος ανοσίας στην Ελλάδα, με τους πλήρως εμβολιασμένους να ανέρχονται περίπου στο 40% του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του World In Data, μόνο το 10% των Ελλήνων έχει κάνει την μία δόση του εμβολίου, γεγονός που αποτελεί ένδειξης μικρής δυναμικής της καμπάνιας εμβολιασμού στην Ελλάδα. H μία δόση όμως είναι εντελώς ανίσχυρη έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαρηγιάννης επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε ήδη στο τέταρτο κύμα από την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας το πρόβλημα της χάλαρωσης των μέτρων και της κακής εφαρμογής των υπολειπόμενων. Τα ημερήσια κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2.600 ίσως και παραπάνω σε ημερήσια βάση, έως το τέλος του μήνα, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως στις αρχές Αυγούστου θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση στα περίπου 3.500. Ξεκαθάρισε, δε, πως οι μετακινήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διασπορά του ιού και κυρίως της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε πως ο μέσος όρος των κρουσμάτων κορονοϊού τον Αύγουστο θα ξεπεράσει τα 3.400, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, για να γλιτώσουμε από τα χειρότερα και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιεί, «θα πρέπει μέσα στον Αύγουστο το ποσοστό των εμβολιασμένων στον ενήλικο πληθυσμό, να φτάσει στο 83%». Ωστόσο, σύμφωνα με τους σημερινούς ρυθμούς εμβολιασμών, κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο.

O καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, προειδοποίησε ότι τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα COVID ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο». «Η πιο σωστή ίσως πρόβλεψη, αυτό που τελικώς θα γίνει είναι η δεύτερη προς τα πάνω διακεκομμένη γραμμή, η οποία θα προσεγγίσει τα 4.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος προς τις αρχές Αυγούστου και βεβαίως θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα περίπου στις 20 με 22 Ιουλίου», πρόσθεσε.

Επιπτώσεις στο ΕΣΥ

Πάντως, η κυρία Παπαευαγγέλου εμφανίστηκε αισιόδοξη για τις επιπτώσεις του τέταρτου κυματος εκτιμώντας πως, δεν θα πιέσει στον ίδιο βαθμό το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς υπάρχουν πλέον αρκετοί εμβολιασμένοι. Τόνισε ότι το νέο κύμα θα είναι διαφορετικό, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος νόσησης θα είναι μεγαλύτερος στις περιοχές που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Όπως είπε, «υπάρχει μία πιθανότητα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη να δούμε μία μετακύλιση των κρουσμάτων σε πιο μεγάλες ηλικίες δηλαδή σε ανθρώπους άνω των 50 ετών και κατ’ επέκταση αύξηση των νοσηλευόμενων σε αυτές τις ηλικίες».

Προς επίρρωση αυτών, ο κ. Τζανάκης επισημαίνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να είναι απειλητική, αλλά δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει. «Όπως τη βρετανική μετάλλαξη, έτσι κι αυτή θα την αντιμετωπίσουμε» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ