Κίνδυνο να πέσουν στα χέρια distress funds αντιμετωπίζουν 250.000 ακίνητα εάν τελικά η κυβέρνηση στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης τον Φεβρουάριο δεν καταφέρει να συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών σε μια ομπρέλα προστασίας για την πρώτη κατοικία.
Ανοιχτό παραμένει επίσης το θέμα των καταναλωτικών δανείων όπως και εκείνων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με υποθήκη ακίνητα, τα οποία προς το παρόν εξαιρέθηκαν από το πολυνομοσχέδιο που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή και επιτρέπει την πώληση δανείων σε distress funds.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας αυτή τη στιγμή στο «κόκκινο» βρίσκονται 150.000 δάνεια νοικοκυριών και 50.000 επιχειρηματικά με εγγυήσεις ακίνητα ενώ στον «αέρα» βρίσκονται ήδη 30.000-50.000 εξοχικά καθώς ο νέος νόμος δεν προβλέπει προστασία για δευτερεύουσα κατοικία.
Η κυβέρνηση πάντως δια στόματος του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη τονίζει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαιρέσει από την πρωτογενή αγορά τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στον επόμενο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Για να μη χαθούν οι κατοικίες των δανειοληπτών, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), ζητά από την κυβέρνηση να γίνει επανεκτίμηση των «κόκκινων» δανείων από ειδικούς ανεξάρτητους εκτιμητές.
Όπως εκτιμά η ΟΜΑΣΕ, αν η πρόταση αυτή δεν υλοποιηθεί άμεσα, σε δύο χρόνια από σήμερα, τα μη εξυπηρετούμενα (κόκκινα) δάνεια, θα ανέλθουν από το 40% που είναι σήμερα στο 65% του συνόλου των δανειοδοτήσεων.