Χείρα βοηθείας προς τους συνανθρώπους μας που έχουν αυξημένες ανάγκες τούτη τη δύσκολη περίοδο, τείνει η αντιδημαρχία Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου.
Στην γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης (2813-409-990), που λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ήρθε να προστεθεί κι άλλη μία: Δημότες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να καλούν στον αριθμό 2813-409-999 και να καταθέτουν τα αιτήματά τους, για ζητήματα όπως αγορά φαρμάκων, προμηθειών, ειδών πρώτης ανάγκης κ.λπ. και εν συνεχεία, οι υπηρεσίες του Δήμου να τα αξιολογούν και να τα ικανοποιούν, στο μέτρο του εφικτού.
Η δημοτική αρχή μεριμνά και για τους άστεγους, προσπαθώντας να μεταπείσουν εκείνους που συνειδητά ζουν στο δρόμο να μεταφερθούν στο ειδικό Κέντρο που βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού.
“Η Κοινωνική Λειτουργός μας τους γνωρίζει με τα μικρά τους ονόματα. Έχουμε μία σαφή εικόνα. Δεν είναι πολλοί άνθρωποι. Τα στοιχεία τους θα καταγραφούν και θα σταλούν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων” σημείωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων του Δήμου Ηρακλείου κ. Ρένα Παπαδάκη.
Όπως ανέφερε υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να μείνουν στο Κέντρο Αστέγων, “αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις”, με κυριότερη το ότι αρνούνται να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα.
Όσο για τους (σταθερά και συνειδητά) απρόθυμους, “θα επιχειρήσουμε ξανά, θα κάνουμε προσπάθεια να τους μεταπείσουμε, να τους φέρουμε στο Κέντρο Αστέγων”, είπε η κ. Παπαδάκη.
Σε διαφορετική περίπτωση, μαζί με τα γεύματα που θα τους διανέμονται, θα τους παρέχεται προφορική και έντυπη ενημέρωση από εργαζόμενους του Δήμου (που θα φορούν τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας), διότι πάνω από όλα “θέλουμε να προφυλάξουμε την υγεία τη δική τους και του κοινωνικού συνόλου” επισήμανε η αρμόδια αντιδήμαρχος.
Στο Κέντρο Αστέγων, αυτή τη στιγμή, δεν φιλοξενείται κόσμος.
Οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί καθώς είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία”, έχουν μεταφερθεί σε σπίτια, κι εν συνεχεία θα γίνει προσπάθεια να βρουν κι εργασία. Στο Κέντρο Αστέγων πηγαίνουν μόνο για να πλύνουν τα ρούχα τους και να κάνουν κάποιο μπάνιο.
“Ο στόχος είναι να φιλοξενηθούν σε μία δύσκολη περίοδο, αλλά στη συνέχεια να σταθούν στα πόδια τους” είπε η αρμόδια αντιδήμαρχος.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηρακλείου βρίσκεται ξανά στην υπηρεσία των άπορων οικογενειών, ενώ το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” ενισχύθηκε το τελευταίο διάστημα από προσωπικό του Δήμου, το οποίο μετακινήθηκε από άλλες Υπηρεσίες οι οποίες δεν δουλεύουν.
Η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης στελεχώνεται από ψυχολόγους του Δήμου, οι οποίοι από το πρωί μέχρι το βράδυ παρέχουν συμβουλές στους δημότες που το έχουν ανάγκη.
Ένα παραπάνω αυτή την εποχή. Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει στην κ. Παπαδάκη οι ψυχολόγοι του Δήμου, στην γραμμή απευθύνονται κυρίως άτομα από 55-75 ετών με ή χωρίς χρόνια προβλήματα, που ανησυχούν για τους εαυτούς τους αλλά και για συγγενικά τους πρόσωπα.
“Τους κυριεύει το άγχος της διαχείρισης των δραματικών αλλαγών, της διαχείρισης των προσωπικών τους δυσκολιών, κατά την προσαρμογή τους σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Κάποιοι αισθάνονται έντονα το αίσθημα της αποξένωσης από συγγενείς και φίλους” παρατήρησε η κ. Παπαδάκη, που έδωσε κι ένα πολύ τρανταχτό και συγκινητικό παράδειγμα: “Ορισμένοι παίρνουν τηλέφωνο, μόνο και μόνο για να ακούσουν μία φωνή. Πρόκειται για ηλικιωμένους που είναι μόνοι αυτή την περίοδο, μακριά από τα παιδιά τους. Δεν θέλουν τίποτε άλλο”.
Ο εθελοντισμός ανθεί (και πρέπει να ανθεί) στις κρίσιμες και επίπονες κοινωνικά περιόδους, κάτι που συμβαίνει και τώρα. Πολύς κόσμος επικοινωνεί καθημερινά με την αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών, εκδηλώνοντας την επιθυμία του να συνεισφέρει υπέρ του κοινωνικού συνόλου. “Είναι σπουδαίο που αναπτύσσεται ξανά η αλληλεγγύη. Αυτή άλλωστε είναι η έννοια μας, να αναπτυχθεί ξανά η αλληλεγγύη, να έχουμε στο νου μας, ποιοι συνάνθρωποί μας χρειάζονται βοήθεια” σχολίασε καταληκτικά η κ. Παπαδάκη.