Καθολικό lockdown σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αττική φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και τα νοσοκομεία στην Αττική βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας με τις κενές ΜΕΘ covid σε όλο το λεκανοπέδιο να περιορίζονται σε μονοψήφιο αριθμό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η επιβολή ενός καθολικού σκληρού lockdown, όπως του περασμένου Μαρτίου με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα. Στόχος είναι αυτό να επιβληθεί έως την 15η Μαρτίου, καθώς τα οικονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί και φαίνεται πως το άνοιγμα τουλάχιστον του λιανεμπορίου – ενδεχομένως και των σχολείων – αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας επιτροπής ειδικών που θα προτείνουν «έξυπνες λύσεις» για μέτρα, ώστε να καταστεί δυνατό το άνοιγμα των δραστηριοτήτων μετά την Καθαρά Δευτέρα. Ένα από τα μέτρα που έχουν προταθεί είναι η δημιουργία ενός νέου κωδικού για αγορές από καταστήματα, που θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια τριών ωρών και δεν θα επιτρέπεται η αποστολή δεύτερου ίδιου sms.
Το καθολικό σκληρό lockdown εξετάζεται σε συνδυασμό και με την αυστηροποίηση στις μετακινήσεις των πολιτών και συγκεκριμένα στη χρήση των κωδικών «6» (βόλτα κατοικίδιου, σωματική άσκηση κλπ) και «4» (παροχή βοήθειας σε πρόσωπο). Ειδικότερα το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει τη χρήση του κωδικού 6 αποκλειστικά για μετακινήσεις με τα πόδια, χωρίς αυτοκίνητο. Με άλλα λόγια δεν θα μπορεί κανείς να μετακινείται πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας του, και σίγουρα όχι διαδημοτικά. Σε ό,τι αφορά τον κωδικό 4 (βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη) εξετάζεται να διεξάγονται περισσότερες διασταυρώσεις στοιχείων κατά τους ελέγχους.
Υπενθυμίζεται πάντως πως το σενάριο για τερματισμό της μετακίνησης από δήμο σε δήμο με τον κωδικό «6» είχε εξεταστεί και πριν από λίγο καιρό ως πιθανό μέτρο, ωστόσο τότε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε δηλώσει πως αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Αττική, καθώς είναι δύσκολος ο έλεγχος και η εφαρμογή του, και επιπλέον θα είναι ταξικά άδικο.
«Όσον αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις για χρήση του sms με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, θέλω να τονίσω ότι αξιολογήθηκε ως μέτρο και τελικά δεν απαγορεύονται. Πρώτον διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και στον έλεγχό του και δεύτερον διότι αυτό θα ήταν μια ταξική επιλογή σε βάρος των συμπολιτών μας που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές χωρίς άμεση δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Είναι σημαντικό μέσα σε αυτούς τους περιορισμούς, που τίθενται στην καθημερινότητα όλων μας, να υπάρχει η δυνατότητα της αναψυχής τηρώντας όμως πάντα αυστηρά τους κανόνες αποστάσεων και ατομικής προστασίας».
Οι τελικές εισηγήσεις και αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη, ωστόσο οι επιδημιολόγοι διαμηνύουν ότι πλέον οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, είναι πολιτικές αφού η επιδημιολογική κατάσταση και η πίεση του ΕΣΥ, είναι δεδομένες. Παράλλη επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα στοιχεία της επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα συνεχίζουν να είναι ελλιπή, με αποτέλεσμα να ξεφεύγει για δεύτερη φορά -η πρώτη ήταν στα τέλη Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη- ο ιός από τον έλεγχο και να οδηγούμαστε στο ακραίο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει είναι και η δήλωση του καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του καθολικού σκληρού Lockdown, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερες από δυο εβδομάδες. «Ή θα το κάνουμε σοβαρά, ένα ολικό lockdown και θα το εφαρμόσουμε σοβαρά, ή πραγματικά θα πρέπει να ανοίξουμε και εκεί πια να λειτουργήσουμε με όσο δυνατόν καλύτερους τρόμους ασφάλειας μπορούμε» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:
«Θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό που η χώρα έβαλε ως στόχο από την αρχή και αρά και να πάμε σε ένα αυστηρότερο αλλά σοβαρότερο lockdown. Αν μιλάμε για άνοιγμα στις 16 λιανεμπορίου, σχολείων, για μια επαναφορά σε έναν βαθμό κανονικότητας, προφανώς τα πράγματα είναι δύσκολα. Προφανώς κάποια στιγμή θα υπάρξει η θετική επίπτωση των εμβολίων, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δύσκολη. Ήταν προβλέψιμα δύσκολη αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Για εμένα θα πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown αύριο για περισσότερο από δύο βδομάδες. Δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ικανοποιητικούς αριθμούς αποσυμπίεσης σε δύο βδομάδες. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η κατάσταση είναι δύσκολη».