9.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Συλλέγουν υπογραφές για ένσταση ενάντια στην πολεοδόμηση τμήματους του Στρατόπεδου Μαρκοπούλου

Ημερομηνία:

Πάγια θέση της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου ήταν και παραμένει, η παραχώρηση του στρατοπέδου εξ ολοκλήρου στην τοπική κοινωνία, χωρίς ανταλλάγματα, αλλά και να χαρακτηριστεί ολόκληρος ο χώρος ως αστικό πράσινο. Προς αυτή την κατεύθυνση, καλούνται όσοι πολίτες συμφωνούν με αυτή τη θέση να συνυπογράψουν κείμενο μαζικής ένστασης  κατά της πολεοδόμησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου

Το κείμενο υπάρχει για υπογραφή στον ξυλόφουρνο Δρανδάκη στην οδό Ελ. Βενιζέλου 25 και στην Terra Verde στον πεζόδρομο της Χατζημιχάλη Νταλιάνη.

Διαβάστε το κείμενο της ένστασης:

Οι παρακάτω υπογράφοντες πολίτες των Χανίων καταθέτουμε ένσταση στην Β΄ φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που αφορά το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Είναι σημαντικό για τους μελετητές πριν ολοκληρώσουν την πρότασή τους να μάθουν την ιστορία του τόπου και ποια ζητήματα μπορούν να προωθηθούν ή να ζημιωθούν μέσα από το Γ.Π.Σ.

Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου με την επέκταση της πόλης βρέθηκε ουσιαστικά εντός κατοικημένης περιοχής του πολεοδομικού ιστού. Για αυτό ακριβώς το λόγο είναι ουσιαστικά ανενεργό εδώ και αρκετά χρόνια. Οι πολίτες των Χανίων με τους αγώνες τους έχουν καταφέρει να υπάρξουν μέχρι σήμερα τέσσερις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, από τρεις διαφορετικές δημοτικές αρχές, με τις οποίες εκφράζεται το πάνδημο αίτημα να παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου το στρατόπεδο στο Δήμο Χανίων για τη δημιουργία χώρου πρασίνου που θα φιλοξενεί κοινωφελείς και κοινόχρηστες δραστηριότητες, ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα σχολείο. Με τον επιχειρούμενο σχεδιασμό, δηλ. πολεοδόμηση τμήματος του στρατοπέδου περίπου 10 στρέμματα, για τη δημιουργία πολεοδομικού κέντρου, ουσιαστικά αναιρείται ό,τι έχει αποφασιστεί μέχρι σήμερα ερήμην των πολιτών και της δημοτικής αρχής και προβλέπεται πράσινο μόνο στα 25 στρ. Από πουθενά δεν προκύπτει επιστημονικά η ανάγκη για δημιουργία οικοδομικών τετραγώνων σε αυτή την περιοχή. Το μόνο που αναφέρεται στην πρόταση είναι ότι σύμφωνα με το ισχύον ΓΠΣ (δηλ. το παλιό) το στρατόπεδο έχει προγραμματιστεί για στέγαση Δημοσίων Υπηρεσιών. Αυτή η επιλογή όμως ίσχυε εκείνη την εποχή. Από τότε πολλά έχουν γίνει στην πόλη με το σημαντικότερο την εξάπλωση της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά όχι στον αντίστοιχο βαθμό και του πρασίνου.

Το παράδοξο είναι ότι στη μελέτη διαπιστώνεται το σοβαρό έλλειμμα χώρων πρασίνου για την πόλη των Χανίων: Στον Πίνακα Π.3.7.2 αναφέρεται ότι οι ανάγκες σε πάρκα είναι 546 στρ., τα υφιστάμενα είναι 235 στρ. άρα η διαφορά (το έλλειμμα) είναι 311 στρ. (80 σε πάρκα από 5 μέχρι 15 στρ. και 231 στρ. σε πάρκα άνω των 15 στρ.) Αυτό το έλλειμμα υπάρχει με την παραδοχή ότι στο υφιστάμενο πράσινο υπολογίζεται το σύνολο των τάφρων της παλιάς πόλης (περίπου 100 στρ.), που γνωρίζουμε τη δυσκολία αυτής της επιλογής λόγω αρχαιολογίας. Και παρ’ όλο που υπάρχει αυτό το τεράστιο έλλειμμα, προτείνεται μόνο ένα τμήμα του στρατοπέδου να γίνει πάρκο. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα προτεινόμενα 25 στρ. δεν καλύπτουν ούτε τις ανάγκες του Αγίου Ιωάννη και των Δικαστηρίων.

Επίσης διαπιστώνεται έλλειμμα σε χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων. Η μελέτη αναφέρει ότι η πόλη για χώρους άθλησης υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο 310 στρ. που σημαίνει ότι η πόλη έχει ανάγκη για νέες δεσμεύσεις χώρων με σωστή κατανομή ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις και να εξοπλιστούν οι ελλειμματικές περιοχές. Ακόμα και μετά την πρόταση για αθλητικές εγκαταστάσεις παραμένει έλλειμμα 90 στρ. που αναφέρεται ότι θα εξευρεθούν στο στάδιο των πολεοδομικών μελετών.

Στον πίνακα ΠΕ 8 Αγίου Ιωάννη αθροιστικά οι ανάγκες σε πάρκα μικρά και μεγάλα είναι 22,77 στρ. και καλύπτονται με 25 στρ. από το στρατόπεδο. Στην ΠΕ 9 Δικαστηρίων όμως διαπιστώνεται ότι το έλλειμμα των 11,85 στρ. καλύπτεται πάλι από το στρατόπεδο, αλλά και από το πράσινο της Νέας Πολεοδομικής Ενότητας στο σημερινό Πρεβεντόριο. Αν μάλιστα σε αυτό προσθέσουμε την ανάγκη των περιοχών Αγ. Ιωάννη και Δικαστηρίων σε αθλητικές εγκαταστάσεις (που δεν υπάρχουν) το έλλειμμα εκτοξεύεται στα 45 στρ.! Επίσης μας προκαλεί εντύπωση ότι στους πίνακες της μελέτης το στρατόπεδο παρουσιάζεται με συνολική έκταση ≈35 στρ. ενώ είναι ≈55 στρ. Τι γίνεται στα υπόλοιπα 20 στρέμματα;

Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί προβλέπεται οι απαιτούμενοι χώροι πρασίνου και αθλητισμού να καλύπτονται από εκτάσεις που είναι μακριά από τους χώρους κατοικίας και σήμερα ανήκουν σε ιδιώτες, άρα με απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων, ενώ έχουμε μια τεράστια δημόσια έκταση εντός της περιοχής; Η κάλυψη της ανάγκης σε χώρους αθλητισμού και πρασίνου π.χ. της περιοχής Αγ. Ιωάννη-Δικαστηρίων γίνεται στην Νέα ΠΕ 23, που δεν είναι όμως ολόκληρη δημόσια έκταση, αλλά έχει και ιδιωτικά τμήματα. Θυμίζουμε ότι ακόμα και στο παλιό σχέδιο υπάρχουν ιδιωτικές εκτάσεις «προς απαλλοτρίωση» για τη δημιουργία κοινωφελών και κοινόχρηστων χρήσεων, αλλά δεν απαλλοτριώνονται επειδή δεν διατίθενται τα ανάλογα κονδύλια.

Για μας τους πολίτες είναι πολύ σημαντικότερο από ένα ακόμα πολεοδομικό κέντρο, το πράσινο και η άθληση. Για το λόγο αυτό καταθέτουμε αυτή την ένσταση και ζητούμε από τους μελετητές να αλλάξει ο σχεδιασμός στο στρατόπεδο Μαρκόπουλου και αντί να προβλέπεται σε τμήμα του πολεοδομικό κέντρο, να σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου ως αστικό πράσινο που θα φιλοξενεί και ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ:

→ Ξυλόφουρνος Δρανδάκη Ελ. Βενιζέλου 25

→ Terra Verde Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσκεψη της Σέβης Βολουδάκη σε δομές στήριξης παιδιών, νέων και ΑμεΑ στα Χανιά

Δομές στήριξης παιδιών, νέων και ΑμεΑ στα Χανιά,  επισκέφθηκε...

Καταγγέλουν τριτοκοσμικές συνθήκες και δεν μπαίνουν στα κελιά τους στις φυλακές Χανίων

Έντονη αναταραχή επικρατεί στις φυλακές Χανίων, όπου οι κρατούμενοι...

Κρήτη: Παρέμβαση για τις καθυστερήσεις στα εποχικά επιδόματα από εργαζομένους και συνδικαλιστές

Παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)...

Ένας νέος εκσκαφέας-φορτωτής στον Δήμο Αποκορώνου

Ο Δήμος Αποκορώνου ανακοινώνει την προμήθεια ενός σύγχρονου μηχανήματος...