Συνάντηση με τον υπεύθυνο του πολυδύναμου Κέντρου Χανίων του ΚΕΘΕΑ, καθώς και με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών ΚΕΘΕΑ και του τοπικού Παραρτήματος στα Χανιά είχε κλιμάκιο της Τ.Ε Χανίων του Κ.Κ.Ε. με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν, επίσης, στελέχη της Τ.Ε. Χανίων και οι εκλεγμένοι με την ΛΑΣΥ, Περιφερειακός Σύμβουλος, Αλέκος Μαρινάκης και ο, Δημοτικός Σύμβουλος Πλατανιά, Δημήτρης Ανθούσης.
Στο πλαίσιο της συνάντησης οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις, από την 1η Νοεμβρίου για το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα για την ίδρυση του Ε.Ο.Π.Α.Ε. (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων). Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν με αυτό το σχέδιο νόμου, πλήττεται ολόκληρο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα μας. Η διοικητική και λογιστική συνένωση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και δημοσίων προγραμμάτων σε έναν οργανισμό, μόνο δυσλειτουργίες και χρόνια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους. Την ίδια ώρα τα ναρκωτικά και οι εξαρτήσεις γενικότερα διεισδύουν όλο και περισσότερο στην κοινωνία, σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, μέσα στα σχολεία!
Από τη μεριά του ο Μανώλης Συντυχάκης δήλωσε ότι το ΚΕΘΕΑ, παρόλο που με ευθύνη όλων, διαχρονικά, των κυβερνήσεων είναι ένας υποστελεχωμένος και υποχρηματοδοτούμενος φορέας στεγνών προγραμμάτων, έχει συμβάλλει καθοριστικά από τις αρχές της δεκαετίας του 80 στη χώρα μας στην αλλαγή της αντίληψης που θεωρούσε τότε τον τοξικοεξαρτημένο ως ψυχικά ασθενή και φορέα μολυσματικής ασθένειας, ανοίγοντας ένα παράθυρο ελπίδα για να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχθούν λειτουργικά στην κοινωνική ζωή και δράση χιλιάδες νέοι. Ως εκ τούτου η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, όπως και το σύνολο παρόμοιων Μονάδων συμβάλλουν τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Επισήμανε, επίσης, ότι το ΚΚΕ στηρίζει την ενίσχυση της στεγνής θεραπείας, κυρίως γι αυτό που στοχεύει ως θεραπευτική φιλοσοφία, την αλλαγή του ανθρώπου. Ενώ, σημείωσε, ότι το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, είναι αντίθετο με τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε σκληρά και μαλακά.
Ολοκληρώνοντας ο Μανώλης Συντυχάκης αναφέρθηκε στο επικείμενο νομοσχέδιο λέγοντας ότι: Το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που θα συνοδευτεί, με μπαράζ συγχωνεύσεων όλων των προγραμμάτων ανεξαρτήτου θεραπευτικής προσέγγισης, κάτω από την ομπρέλα ενός ΝΠΙΔ με την επωνυμία ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Εξάρτησης) αποτελεί απόδειξη ότι στόχος δεν είναι ούτε η ανάπτυξη της πρόληψης, ούτε η θεραπεία, ούτε η ουσιαστική κοινωνική επανένταξη.
Στόχος δεν είναι ούτε ο ίδιος ο χρήστης, ούτε η οικογένεια του αλλά η προώθηση της πολιτικής κόστος-όφελος και είναι κομμάτι της αντιναρκωτικής πολιτικής της ΕΕ και πάει πακέτο με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης και των Θεραπευτικών Προγραμμάτων. Θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους του χώρου (εργασιακά δικαιώματα, εργασιακές σχέσεις, επιστημονική εξέλιξη πάνω στο πεδίο των εξαρτήσεων, κ.ά.). Θα δώσει χώρο στις ΜΚΟ, οδηγώντας στο χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης, με το ΝΠΙΔ να βασίζεται όχι μόνο στην κρατική χρηματοδότηση αλλά όλο και περισσότερο σε προγράμματα με ημερομηνία λήξης (πχ ΕΣΠΑ), σε χορηγίες και προοπτικά ακόμα και σε νοσήλιο από τους ίδιους τους αποδέκτες, όπως δείχνει και η πείρα από χώρες της ΕΕ. Το ΚΚΕ, δίνει μάχη, μέσα και έξω από τη βουλή, μαζί με την ΚΝΕ, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, για να να διαφυλαχτεί ο δημόσιος, δωρεάν χαρακτήρας των προγραμμάτων που υπάρχουν στη χώρα μας και η φυσιογνωμία τους, για την στελέχωση όλων των δομών με επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για νέες δομές που έχει ανάγκη η χώρα σε όλη την επικράτεια, για πλήρης, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση των προγραμμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.