10.8 C
Chania
Wednesday, January 15, 2025

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Θετικό κλίμα με… αγκάθια και συμφωνία φιλίας και καλής γειτονίας

Ημερομηνία:

Με μια σημαντική εξέλιξη – την υπογραφή διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας  μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – και ένα γενικά καλό κλίμα, ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης η τετ α τετ συνάντηση και οι κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Από τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φυσικά, δεν έλειψαν και κάποια «αγκάθια» με κύριο εξ αυτών το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αλλά και η πιο έντονη τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, ήταν προφανές ότι το, ας πούμε, «σενάριο» που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων τηρήθηκε σχεδόν κατά γράμμα, κάτι που ικανοποιεί την Αθήνα.

Πού υπήρξαν διαφοροποιήσεις; Ο Ερντογάν έκανε εκ νέου λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρεμβαίνει ευγενικά και να υπενθυμίζει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης την χαρακτηρίζει ως «μουσουλμανική» και να τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται νυχθημερόν για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της μειονότητας αυτής, κάνοντας λόγο για υπόδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη.

Επίσης, όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε σε λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επανεκκίνηση του διαλόγου, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του περί μόνιμης και βιώσιμης λύσης που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στο νησί (η θέση της Τουρκίας είναι για δύο ανεξάρτητα κράτη, κάτι που Ελλάδα και Κύπρος απορρίπτουν).

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε έντονη γλώσσα για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττονται στη Λωρίδα της Γάζας και για «μαζική τιμωρία» των Παλαιστινίων, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας για την ειρήνευση στην περιοχή και κάνοντας λόγο για ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ερντογάν δεν έκανε καμία αναφορά στη Χαμάς.

Όσον αφορά στο αμιγώς πολιτικό μέρος της συνάντησης, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε προσεκτικά στον πολιτικό διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο δεν απέκλεισε, «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», να ανοίξει η συζήτηση και για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί «ιστορικό χρέος να φέρουμε τα κράτη δίπλα-δίπλα, όπως είναι τα σύνορά μας» και κάνοντας λόγο για ένα «αύριο ειρήνης και συνεργασίας».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για την Ελλάδα και την Τουρκία χρησιμοποιώντας τον όρο «αδέλφια» (τα οποία, βέβαια, όπως είπε, μπορούν να έχουν μεγάλες διαφορές), ζητώντας το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, και υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί με διάλογο και καλή πίστη. Επίσης, μίλησε για ωφέλιμες συζητήσεις, βήματα για ανάπτυξη συνεργασίας και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και πρότεινε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να συνεδριάζει κάθε χρόνο.

Μητσοτάκης και Ερντογάν μίλησαν για βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, με έμφαση στο εμπόριο, αναφέροντας ότι ο στόχος είναι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να ανέβει από τα 5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 10 δισ. μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε δημόσια την ικανοποίησή του για το κλείσιμο του κουρδικού καταυλισμού στο Λαύριο, τον οποίο η Άγκυρα θεωρούσε ως «πυρήνα» του ΡΚΚ.

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις κοινές προσπάθειες για έλεγχο του μεταναστευτικού, σημειώνοντας ότι έχει υπάρξει σημαντική μείωση των ροών από θαλάσσης και ξηράς, κάτι που απέδωσε στην συστηματική φύλαξη των συνόρων και την καλύτερη συνεργασία της αστυνομίας, της Ακτοφυλακής και του Λιμενικού των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να βελτιωθεί.

Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι σε συμφωνία με την Κομισιόν, πλέον θα επιτρέπεται σε Τούρκους πολίτες και τις οικογένειες τους να επισκέπτονται για διάστημα μιας εβδομάδας δέκα ελληνικά νησιά χωρίς βίζα, ενώ ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα μέσα στην άνοιξη.

Μητσοτάκης: «Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν συνέχεια λύσεις»

Πιο αναλυτικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Σήμερα πράγματι είναι μια ημέρα ξεχωριστή καθώς μετά από 7 χρόνια συνέρχεται το ανωτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας καθώς σηματοδοτεί την πρόθεση των δυο χωρών να χαράξουν νέους δρόμους στις σχέσεις τους τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά την συνάντησή τους η οποία κράτησε περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου.»

«Βρισκόμαστε για τρίτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες. Κάναμε σήμερα αποτίμηση των κοινών προσπαθειών. Έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά σε πολλούς τομείς. Το διμερές εμπόριο έχει ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Μπορεί να φτάσει και τα 10», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Έχουμε πολύ καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό που πρέπει να βελτιωθεί. Η Ελλάδα στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγηση θεωρήσεων για να αναπτύσσουν οι Τούρκοι στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Γνωρίζω ότι υπάρχουν φωνές σε Ελλάδα και Τουρκία που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε κοντά τα δύο κράτη. Να χτίσουμε ένα αύριο ειρήνης, προόδου και συνεργασίας», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Αναφορικά με την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας η χώρα μας στηρίζει την χορήγηση θεωρήσεων έτσι ώστε να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να αναπτύξουν σχέσεις με την Ευρώπη.

Η Ελλάδα επίσης ζήτησε και πέτυχε Τούρκοι πολίτες να μπορούν να επισκέπτονται 10 νησιά μας είναι μια πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα φιλίας όπως και οι μειονότητες των δυο χωρών γιατί η ισονομία βοηθά στην αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό.»

Για την υπογραφή της Κοινής διακήρυξης Φιλίας και καλής γειτονίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «σήμερα 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης υπογράφεται συνθήκη διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας την οποία είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Υπογράψαμε την συνθήκη σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας και ορίζει τα ορόσημα του διαλόγου μας. Με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Θα διευρύνουμε την ατζέντα μας και τα ΜΟΕ.

Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί να έρθει η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας. Είναι η μόνη διαφορά που μπορεί να τεθεί ενώπιον διεθνούς διαιτησίας. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις επαφές μας και θα επισκεφθώ την Άνοιξη την Τουρκία. Η Γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά και υπάρχουν φωνές που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση αλλά αισθάνομαι χρέος να φέρουμε τα κράτη δίπλα δίπλα όπως είναι τα σύνορα μας.»

Στο τέλος της ομιλίας του τόνισε  «Θα επισκεφτώ την άνοιξη την Άγκυρα».

Στιγμιότυπα από τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ερντογάν: «Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί»

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε αρχικά «Επισκέφθηκα την Ελλάδα τελευταία φορά το 2017. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μητσοτάκη για την υποδοχή».

«Είχαμε ωφέλιμες συζητήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Με την διακήρυξη επιβεβαιώνεται η βούλησή μας για την ανάπτυξη των σχέσεων μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση. Με τον κ. Μητσοτάκη αποφασίσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Πρέπει η συνάντηση να πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο», είπε για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας τις τουριστικές. Ανταλλάξαμε απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Θα επιλύσουμε τα προβλήματα με κοινές προσπάθειες», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακόμη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Γάζα και στον πόλεμο εκεί. «Δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και μίλησε για σφαγή 17.000 αμάχων.

«Χρειάζεται η επίτευξη της μόνιμης εκεχειρίας και η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας», ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. «Να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Άγκυρα, όπου θα χαρεί να τον φιλοξενήσει.

Το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Θράκη

Μετά το τέλος των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξαναπήρε τον λόγο και σχολίασε για το ζήτημα της Θράκης ότι: «Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων.»

Στην συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθιερώνεται από τη συνθήκη της Λωζάννης. Διαβεβαιώνω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλεύουμε».

Δείτε εδώ τις κοινές δηλώσεις

in.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατίας για την τραγωδία στη Σούδα

Το Κίνημα Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την τραγωδία...

Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Ξεκάθαρες οι ευθύνες» αστυνομικών και συνοδηγού

O Χρήστος Μαρκογιαννάκης, δικηγόρος της οικογένειας του 22χρονου που έχασε...