19.8 C
Chania
Tuesday, November 19, 2024

Συνάντηση Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων με τον Δήμαρχο Χανίων για να κυρηχθεί ο Δήμος “ζώνη ελεύθερη από τις συμφωνίες TTIP και CETA”

Ημερομηνία:

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 17 Μαΐου 2016 με το Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα και τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Βλαχάκη. Η συνάντηση αυτή έγινε μετά από αίτημα της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων και παρόντες ήταν τέσσερα μέλη του ΔΣ της Οικολογικής Πρωτοβουλίας, η Κατερίνα Καλυβιανάκη, η Ρούλα Καστρινάκη, η Σοφία Γαροφαλάκη και ο Φώτης Ποντικάκης.

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η πρόταση (που συνοδεύτηκε και με σχετικό ενημερωτικό φάκελο) της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων να ενταχθεί ο Δήμος στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Δήμων που αντιτάσσονται στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία TTIP για το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται υπό άκρα μυστικότητα και από τις μέχρι στιγμής διαρροές εκτιμάται ότι, εφ’ όσον ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα παραδοθεί το εμπόριο, η υγεία των πολιτών, η προστασία του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των καταναλωτών και των εργαζομένων στα χέρια λίγων πολυεθνικών εταιρειών. Οι εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα να μηνύουν και να σέρνουν στα δικαστήρια κράτη και τοπικές αρχές όταν επιχειρούν να στηρίξουν τα τοπικά τους προϊόντα, γιατί θα προκαλούν ζημιά στα προσδοκώμενα κέρδη τους. Η παραμικρή νομοθετική ή άλλη ρύθμιση για την προστασία τοπικών προϊόντων, για στήριξη τοπικών αγροτικών προϊόντων, για προστασία των καταναλωτών και των εργαζομένων σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη ΕΕ και ΗΠΑ! Επιχειρείται να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το παράθυρο τα μεταλλαγμένα και προϊόντα που είναι ύποπτα για βλάβες στην ανθρώπινη υγεία, μιας κι εγκαταλείπεται με αυτή τη συμφωνία η αρχή της προφύλαξης, και επικίνδυνα προϊόντα θα κυκλοφορούν κανονικά μέχρι να αποδειχθεί τελεσίδικα ότι βλάπτουν! Η στάση του Δημάρχου και του αντιδημάρχου ήταν θετική για την ένταξη του Δήμου στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο κατά των συμφωνιών TTIP και CETA και προτάθηκε μάλιστα από πλευράς τους το θέμα των συμφωνιών να προβληθεί και στα πλαίσια του φετινού «Αγροτικού Αυγούστου».

Δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν η ένταξη του Δήμου στο Σύμφωνο των Δημάρχων για την Κλιματική Αλλαγή που έγινε με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προτάθηκε η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών για την επίτευξη των στόχων της μείωσης των εκπομπών CO2 του Δήμου κατά 20% μέχρι το 2020 και κατά 40% μέχρι το 2030. Στα πλαίσια αυτά θα μπορούσε να οργανωθεί με τη βοήθεια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου Τοπικό Δίκτυο Σχολείων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και να γίνει Σεμινάριο εκπαιδευτικών από σχολεία του Δήμου για το θέμα αυτό, να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία του Δήμου και να γίνει Διεθνής Συνάντηση Εκπαιδευτικών που υλοποίησαν παρόμοιες εκπαιδευτικές δράσεις σε διάφορες χώρες για ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών.

Δε θα μπορούσε να μην τεθεί επίσης το φλέγον θέμα της διαχείρισης των ακτών εν όψει του καλοκαιριού, έτσι ώστε να μη γεμίσει το σύνολο των ακτών με ομπρέλες και ξαπλώστρες και να διασφαλιστεί το δικαίωμα όσων δεν έχουν να πληρώσουν ότι θα μπορούν να πηγαίνουν ελεύθερα στις ακτές. Από πλευράς του Δήμου επισημάνθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν τόσο λόγω της νομοθεσίας (π.χ. η ομορία που δίνει το δικαίωμα σε όποιον έχει ιδιοκτησία ή μαγαζί κοντά στην ακτή να διεκδικεί χώρο για ομπρέλες και ξαπλώστρες) όσο και λόγω της εμπλοκής της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, η οποία είναι αρμόδια για τα πρόστιμα σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών.

Συζητήθηκε ακόμη το θέμα του ποδηλατόδρομου από τον Κλαδισό μέχρι τη Χρυσή Ακτή, για το οποίο από το Δήμο μας δήλωσαν ότι έχουν έτοιμο σχέδιο, το οποίο μέχρι στιγμής προσκρούει σε ορισμένα σημεία σε νομικά ζητήματα.

Για το θέμα του στρατοπέδου του Μαρκοπούλου που τέθηκε από την Οικολογική Πρωτοβουλία, ο Δήμαρχος δήλωσε θα θέσει ξανά το θέμα της παραχώρησής του στον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας που πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα τα Χανιά.

Σε ό,τι αφορά τέλος το θέμα της παραχώρησης του χώρου του Παλιού Ψυχιατρείου, η παραχώρηση δεν έχει γίνει ακόμη, ενώ ο Δήμος διεκδικεί ο χώρος να διατεθεί στο σύνολό του για κοινωνικές δομές του Δήμου.

Η πρόταση προς το Δήμο Χανίων να κηρυχθούν τα Χανιά “Zώνη ελεύθερη από τις συμφωνίες TTIP και CETA”

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΟΠΧ

Κύριε Δήμαρχε Χανίων, κοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι μια συμφωνία υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών επίσημα ξεκίνησαν στις αρχές του 2013. Τον Φεβρουάριο του 2016 πραγματοποιήθηκε ο 12ος γύρος των συζητήσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο μερών, ο δε στόχος είναι η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί το 2016 και πάντως πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Οι συζητήσεις γίνονται εν κρυπτώ, με πλήρη αδιαφάνεια και έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου από το Ευρωκοινοβούλιο ή τα εθνικά κοινοβούλια.

Υπάρχουν αρκετές εκθέσεις για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν, αν η συμφωνία αυτή υπογραφεί και ισχύσει, στις κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, στο περιβάλλον και στην ποιότητα των τροφίμων, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αγροτική παραγωγή, στη δημοκρατία, στην εργασία, στα κοινά αγαθά, στην Τοπική Αυτοδιοίκησ, στο δικαιϊκό και στο δικανικό σύστημα κ.ά.

Ένα χαρακτηριστικό ζήτημα είναι η διαδικασία διαιτησίας που προβλέπεται στη συμφωνία για την επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους, γνωστή και με το ακρώνυμο ISDS (Investor-state dispute settlement), η οποία ευνοεί απροκάλυπτα τις πολυεθνικές εταιρείες παρακάμπτοντας τις εθνικές νομοθεσίες. Οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν στο «ιδιωτικό δικαστήριο» και να διεκδικούν αποζημιώσεις, αν θεωρήσουν ότι η κερδοφορία τους περιορίζεται από φορολογικά, περιβαλλοντικά ή άλλα μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις ή φορείς της Τ.Α. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ένωση Δικαστών της Γερμανίας διαφωνεί με το ISDS καθώς και 522 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ αυτών και φορείς από την Ελλάδα.

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, μετά και το σάλο που προκαλεί η αποκάλυψη από τη Greenpeace μεγάλου μέρους της μυστικής συμφωνίας TTIP που διαπραγματεύονται ΗΠΑ και ΕΕ για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, καλεί το Δήμο Χανίων, τους υπόλοιπους Δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης να κηρύξουν τις περιοχές τους ελεύθερες ζώνες από την TTIP και να συμμετάσχουν ενεργά στο Ευρωπαϊκό Αυτοδιοικητικό Δίκτυο TTIP / CETA / TISA FREE ZONES (όπως έκαναν ήδη Περιφέρειες όπως το Ιόνιο και Δήμοι όπως της Βαρκελώνης, Κέρκυρας, του Αιγάλεω κ.ά).

Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες επιχειρούν μέσα από τις συμφωνίες TTIP και CETA να καταργήσουν τους οποιουσδήποτε φραγμούς υπάρχουν στο εμπόριο για να προωθήσουν και στην Ευρώπη τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα (μεταλλαγμένα), να περιορίσουν τα δικαιώματα εργαζομένων και καταναλωτών, να περιορίσουν τα στάνταρ ποιότητας κι ασφάλειας για πολλά προϊόντα, να καταργήσουν την αρχή της προφύλαξης (οπότε επικίνδυνα χημικά π.χ. θα κυκλοφορούν κανονικά μέχρι να αποδειχθεί τελεσίδικα η επικινδυνότητά τους!). Παράλληλα, μέσα από αυτές τις συμφωνίες επιδιώκεται η κατάργηση της προστασίας των τοπικών προϊόντων και θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός η στήριξη των τοπικών προϊόντων και της τοπικής οικονομίας!

Οι διαπραγματεύσεις για τη CETA έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβριο του 2014 και το επόμενο βήμα είναι η υποβολή του τελικού κειμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς έγκριση. Εκκρεμεί όμως ακόμα η απόφαση σχετικά με το αν η CETA αποτελεί μικτή συμφωνία, δηλαδή αν απαιτείται η επικύρωσή της από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Τόσο η TTIP όσο και η CETA απειλούν βασικές αξίες και δικαιώματα, ξεκινώντας από την ίδια τη δημοκρατία μας. Οι μόνες ευνοημένες από αυτές τις συμφωνίες θα είναι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, ακόμα και εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες θα δουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να περιστέλλονται περαιτέρω, την υγεία τους και το περιβάλλον να επιβαρύνονται μέσω νέων ρυθμιστικών κανόνων, την προστασία τους ως καταναλωτές και την ποιότητα της τροφής τους να υπονομεύονται στο όνομα του κέρδους.

Η κοινωνία των πολιτών σε όλη την Ευρώπη εκφράζει την αντίθεσή της απέναντι στις δύο συμφωνίες. Ήδη σχεδόν 3,5 εκατομμύρια πολίτες1 από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υπογράψει ενάντια στις συμφωνίες, καθιστώντας τη συγκεκριμένη «Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών» (European Citizens Initiative) τη μεγαλύτερη σε αριθμό υπογραφών. Την ίδια στιγμή, περιφέρειες σε διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτοανακηρύσσονται ως “TTIP free zones2. Ταυτόχρονα, την αντίδρασή τους στις συμφωνίες έχουν επίσης εκφράσει εκπρόσωποι του εμπορίου, των εργαζομένων, των αγροτών, καθώς και αναλυτές και επιστήμονες.

Ζώνες Ελεύθερες από την TTIP των Δήμων στην Ε.Ε. – TTIP FREE ZONES

Ένα τεράστιο κύμα ανακήρυξης δήμων και περιφερειών σε «Ζώνες Ελεύθερες από την TTIP» έχει ξεκινήσει και απλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη. Δημοτικά Συμβούλια μεγάλων δήμων όπως του Άμστερνταμ στην Ολλανδία και του Μπίρμινχαμ στην Αγγλία, πόλεις και περιφέρειες στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, στο Βέλγιο, κ.ά. κηρύσσουν τις περιοχές τους και τις πόλεις TTIP FREE ZONES . Ιδιαίτερα στη Γερμανία , 10.000 πόλεις έχουν κηρυχτεί Ελεύθερες Ζώνες.

Εμβληματικής σημασίας είναι η απόφαση του Δήμου Βαρκελώνης να ανακηρύξει την πόλη «Ζώνη Ελεύθερη από την TTIP και τη CETA» (η αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά) καθώς και η διοργάνωση της ιστορικής Συνάντησης των Ευρωπαίων Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Βαρκελώνης 21 και 22 Απριλίου 2016 για τη δημιουργία του Δικτύου Δήμων Ελεύθερων Ζωνών από τις Συμφωνίες.

Στη χώρα μας μέχρι πρότινος η Τ.Α. δεν είχε ενημερωθεί και συζητήσει για τις διατλαντικές συμφωνίες. Αυτό αλλάζει ραγδαία το τελευταίο διάστημα καθώς ήδη ο Δήμος Αιγάλεω, ο Δήμος Κέρκυρας, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, είναι οι πρώτοι που ανακηρύχτηκαν ως ελεύθερες ζώνες, με αποφάσεις των Συμβουλίων τους.

Σημειώνουμε ότι στην Ελλάδα υπήρξε η σπουδαία «παρακαταθήκη» της Τ.Α. ενάντια στην καλλιέργεια και την εμπορία Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών το 2004. Την περίοδο εκείνη πάρθηκαν σχεδόν ομόφωνες πολιτικές αποφάσεις από όλα τα Νομαρχιακά Συμβούλια (ή Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων) με τις οποίες οι περιοχές τους ανακηρύχτηκαν «Ζώνες Ελεύθερες από τα Μεταλλαγμένα». Οι αποφάσεις εκείνες, μαζί με τις παράλληλες δράσεις της κοινωνίας των πολιτών, είχαν τεράστια επίδραση στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Στις αποφάσεις των Δ.Σ. των Δήμων και του Π.Σ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω αιτήματα της Τ.Α.:

α) Να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα τα σχέδια των συμφωνιών και να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

β) Να απαλειφθούν από αυτές οι διατάξεις που περιορίζουν το ρόλο της Τ.Α., ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων στους τομείς προμηθειών και υπηρεσιών προς τους πολίτες.

γ) Οι ρυθμιστικοί κανόνες των συμφωνιών για τα τρόφιμα, το περιβάλλον και την εργασία πρέπει να βελτιώνουν τη σημερινή κατάσταση και όχι να την απαξιώνουν.

δ) Να προβλέπονται ρυθμίσεις για την προστασία και ενίσχυση των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών σε τοπικό επίπεδο.

ε) Ο προβλεπόμενος μηχανισμός επίλυσης διαφορών ISDS (ή ICS) δεν πρέπει να υποκαθιστά τους ισχύοντες θεσμούς δικαίου και τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.

ζ) Οι συμφωνίες θα πρέπει να επικυρώνονται με δημοκρατικό τρόπο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

To Ελληνικό Δίκτυο Ενάντια στις Διατλαντικές Συμφωνίες Εμπορίου TTIP-CETA, προτείνει στον Δήμο Χανίων:

1) Να ανακηρύξει τον Δήμο Χανίων «Ελεύθερη Ζώνη από τις συμφωνίες TTIP-CETA», δηλώνοντας ταυτόχρονα συμμετοχή στα εθνικά και στα διεθνή δίκτυα τοπικών αυτοδιοικήσεων.

2) Να υποστηρίξει το θέμα στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης ΠΕΔ και ΚΕΔΕ.

3) Να αναλάβει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα προχωρούν σε 24ωρη...

Θα σώσουμε τώρα την οικονομία της Γερμανίας!

Της Βάννας Σφακιανάκη Ως κεραυνός εν αιθρία και σαν να...

Χανιά: Συνελήφθη με 1,6 κιλά κάνναβη

Σε μια επιχείρηση κατά των ναρκωτικών, αστυνομικοί του Τμήματος...

Συνελήφθη σπείρα διαρρηκτών στο Ηράκλειο – Λεία άνω των 115.000 ευρώ

Σε ένα σημαντικό πλήγμα για την εγκληματικότητα στην περιοχή,...