14.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Συνέντευξη Γ. Φίλη στον “Α.τ.Κ.”: Εξορύξεις και προστασία περιβάλλοντος δε συμβαδίζουν, όπως δε συμβαδίζει η πυρόσβεση με τη βενζίνα

Ημερομηνία:

Ο καθηγητής Γιάννης Φίλης έχει χαράξει τη δική του πορεία στα πράγματα του τόπου μας.

Γεννήθηκε στο Ναύπλιο, αλλά ζει στα Χανιά εδώ και πολλά χρόνια αφού μετά τη θητεία του ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης των ΗΠΑ από το 1980 έως το 1986 ήλθε στα Χανιά όπου εργάστηκε ως καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και ως Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομηχανικής Παραγωγής με Υπολογιστές του Πολυτεχνείου Κρήτης έως το 2017 διατελώντας ταυτόχρονα και για μια περίοδο Πρύτανης του ιδρύματος.

Πέραν όμως από πανεπιστημιακός είναι και συγγραφέας αφού έχει δημοσιεύσει 5 ποιητικές συλλογικές, 3 μυθιστορήματα και 2 βιβλία ενώ έχει βραβευθεί για το λογοτεχνικό του έργο σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Επίσης, σχεδίασε και ανάπτυξε το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης στο οποίο από το 1994 μέχρι και σήμερα είναι Διευθυντής του.

Ο κ. Φίλης είναι από τις προσωπικότητες στο νομό Χανίων που μιλάνε φωναχτά και συμμετέχουν σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή.

Με σειρά άρθρων του αλλά και δημόσιες παρεμβάσεις και με τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως η Greenpeace και η WWF, ο κ. Φίλης αναφέρεται στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και στην αναγκαία προσαρμογή των κοινωνιών στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, στις νέες πολιτικές που οφείλουν να διαμορφωθούν για να ανταπεξέλθουμε.

Αποφάσισε για πρώτη φορά στη ζωή του να είναι υποψήφιος βουλευτής. Θεωρεί ότι το ΜέΡΑ25 είναι το κατάλληλο όχημα για την έκφραση των ανησυχιών του αφού, όπως τονίζει στη συνέντευξη που έδωσε στη εφημερίδα μας:

«Το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κόμμα που πιστεύει απολύτως, όπως εγώ, ότι η κλιματική αλλαγή είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της κοινωνίας σήμερα και απειλεί άμεσα και αυτή την ύπαρξη του πολιτισμού»

O κ. Φίλης τονίζει ότι «οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον αδύνατον να είναι ελάχιστες αλλά θα αυξάνουν με τον χρόνο. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συγκρατήσουμε την επιδείνωση και στον βαθμό του δυνατού να λάβουμε μέτρα προσαρμογής».

Στην επισήμανση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων μπορούν να συμβαδίσουν με την προστασία του περιβάλλοντος ο κ. Φίλης είπε ότι αυτό δεν είναι εφικτό όπως δε θα ήταν εφικτό να συμβαδίσει «η πυρόσβεση και η βενζίνη».

Για το ζήτημα των βάσεων που έχουμε στον τόπο μας τονίζει ότι «δεν είναι οικονομικό αλλά διπλωματικό» το θέμα και σημειώνει ότι «η διπλωματία απαιτεί συμβιβασμούς με τα ξένα συμφέροντα ώστε να έχει τη στήριξη των άλλων όταν διακυβεύονται τα δικά της συμφέροντα. Οι βάσεις είναι μέρος του συμβιβασμού».

Ο κ. Φίλης λέει ότι εφόσον εκλεγεί θα αποτελέσει έναν συνεπή αγωνιστή «για τα επείγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν όλους μας και το μέλλον των παιδιών μας, τη στήριξη της δημόσιας παιδείας και υγείας και τη στήριξη των αδυνάτων».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή με το ΜέΡΑ25 στα Χανιά κ. Γιάννη Φίλη:

ΕΡ.: κ. Φίλη, ενώ είστε δραστήριος εδώ και χρόνια και ως Πανεπιστημιακός αλλά και ως πολίτης στα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι η πρώτη φορά που είστε υποψήφιος βουλευτής με κάποιο κόμμα. Γιατί θεωρείται ότι το ΜεΡΑ25 είναι το κατάλληλο όχημα για την έκφραση των θέσεών σας;  

Γιάννης Φίλης: Το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κόμμα που πιστεύει απολύτως, όπως εγώ, ότι η κλιματική αλλαγή είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της κοινωνίας σήμερα και απειλεί άμεσα και αυτή την ύπαρξη του πολιτισμού. Επί πλέον προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης μέσω μεγάλων επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι μόνο. Το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι πολιτικό και απαιτεί πολιτικές λύσεις με θάρρος και συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουμε τέτοιες προτάσεις και θα τις προωθήσουμε με κάθε τρόπο.

ΕΡ.: Η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα που παρά τους αρνητές, τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι και υπαρκτό και ήδη επηρεάζει τις ζωές μας. Στα Χανιά, ποια θεωρείται ότι πρέπει να είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να διασφαλιστεί ότι οι συνέπειες θα είναι ελάχιστες; Και ποια θα πρέπει να είναι τα βήματα ώστε να γίνει κτήμα όλων η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος;

Γ.Φ.: Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον αδύνατον να είναι ελάχιστες αλλά θα αυξάνουν με τον χρόνο. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συγκρατήσουμε την επιδείνωση και στον βαθμό του δυνατού να λάβουμε μέτρα προσαρμογής.

Πρώτον πρέπει να σταματήσουν όλες οι νέες επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες που φέρουν την κύρια ευθύνη της κλιματικής αλλαγής. Μετά χρειάζεται ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων και εγκατάσταση όπου είναι δυνατόν, ακόμη και στα σπίτια, μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια σε μεγάλη κλίμακα για παράδειγμα στην Καλιφόρνια. Προσαρμογή των καλλιεργειών με νέες που απαιτούν λιγότερο νερό. Θωράκιση των ακτών, όπου είναι δυνατόν, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της διάβρωσης καθώς η στάθμη της θάλασσας ανέρχεται. Μικρότερη κατανάλωση και τελικά απαγόρευση πλαστικών. Οικονομική χρήση κλιματισμού και θέρμανσης. Και ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί.

Δυστυχώς, ο πολιτισμός και η δημοκρατία διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο από την περιβαλλοντική κρίση και οι περισσότεροι πολιτικοί μας, αντί να είναι τρομοκρατημένοι και να σπεύδουν, τυρβάζουν περί άλλα ευτυχείς.

ΕΡ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων μπορούν να συμβαδίσουν με την προστασία περιβάλλοντος. Συμφωνείτε;

Είναι σαν να μου λένε ότι η πυρόσβεση και η βενζίνη συμβαδίζουν. Προφανώς διαφωνώ. Περαιτέρω εξορύξεις θα επιδεινώσουν το κλίμα και θα μας φέρουν πλησιέστερα στο χείλος της αβύσσου.

ΕΡ.: Πέραν όμως των ζητημάτων που αφορούν το περιβάλλον, υπάρχουν και τα ζητήματα της οικονομίας. Πολλοί μικροεπιχειρηματίες πέραν των χρέων προς τις τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από πολυεθνικές εταιρείες, την απουσία χρηματοδότησης αλλά και την απουσία πλαισίου και στήριξης ώστε οι εταιρείες τους να γίνουν ανταγωνιστικές. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι οι μικρές εταιρείες που τροφοδοτούν με τις περισσότερες θέσεις εργασίας, τι προτείνει το ΜεΡΑ25 για μία ουσιαστική αλλαγή προς το καλύτερο;

Γ.Φ.: Το ΜέΡΑ25 έχει διατυπώσει λεπτομερές πρόγραμμα με συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων. Ενδεικτικά αναφέρω τη μείωση της φορολογίας και την κατάργηση της προκαταβολής φόρων που τους συνθλίβουν οικονομικά. Ταυτόχρονα προτείνονται μέτρα προστασίας των εργαζομένων ώστε να μην καταλήξουν αναλώσιμα εξαρτήματα του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού.

ΕΡ.: Τα Χανιά όμως βρίσκονται στο επίκεντρο και για άλλα ζητήματα, όπως αυτό που αφορά τις στρατιωτικές βάσεις. Θεωρείται ότι η ενίσχυση των δεσμών ΗΠΑ – Ελλάδας που οδήγησε και σε μεγένθυνση του ρόλου των βάσεων είναι μια αναγκαία συνθήκη για την ασφάλεια της χώρας; Συμφωνείτε με το επιχείρημα ότι η λειτουργία των βάσεων στηρίζει την τοπική οικονομία, όπως έχει ανά καιρούς εκφραστεί από παράγοντες της αυτοδιοίκησης;

Γ.Φ.: Το ζήτημα των βάσεων δεν είναι οικονομικό αλλά διπλωματικό. Ο πόλεμος είναι μέρος της ανθρώπινης κουλτούρας από το λυκαυγές του πολιτισμού εδώ και δέκα χιλιάδες χρόνια. Πολύ θα ήθελα ο κόσμος να τον είχε καταργήσει, να μην υπήρχαν πουθενά στρατιωτικές βάσεις και οι τεράστιοι πόροι που πηγαίνουν στους στρατούς να πήγαιναν σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά προγράμματα. Η Ελλάδα όμως δεν είναι μόνη στον πλανήτη και η διπλωματία απαιτεί συμβιβασμούς με τα ξένα συμφέροντα ώστε να έχει τη στήριξη των άλλων όταν διακυβεύονται τα δικά της συμφέροντα. Οι βάσεις είναι μέρος του συμβιβασμού. Θα σας θυμίσω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε ότι θα μας βγάλει από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ αλλά μόλις έγινε πρωθυπουργός το απέκλεισε κατηγορηματικά επειδή δεν ήθελε να παίξει τη χώρα στα ζάρια.

ΕΡ.: Οι Χανιώτες τι θα πρέπει να περιμένουν από την παρουσία του Γιάννη Φίλη στη Βουλή;

Γ.Φ.: Οι Χανιώτες θα περιμένουν έναν συνεπή αγωνιστή για τα επείγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν όλους μας και το μέλλον των παιδιών μας, τη στήριξη της δημόσιας παιδείας και υγείας και τη στήριξη των αδυνάτων.

 

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικές οδηγίες για την κάλπη – Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων – 3 ευρώ το αντίτιμο

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής...

Χάος στην COP29: Δεκάδες χώρες αποχώρησαν πριν τη συμφωνία – Τι συνέβη

Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που...

Θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος στις θάλασσες – Επηρεάστηκε και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το,...