18.8 C
Chania
Sunday, January 12, 2025

Συνέντευξη του Πρέσβη της Βενεζουέλας: Ο Μαδούρο, το πετρέλαιο, ένας γραφικός ακροδεξιός και ένα αποτυχημένο πραξικόπημα

Ημερομηνία:

«Είναι πολύ εύκολο με δέκα μόνο φωτογραφίες να κατασκευάσει κανείς ένα ψέμα». Με αυτά τα λόγια ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φρέντι Φερνάντες, εξέφρασε το τεράστιο επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται στη χώρα της λατινικής Αμερικής, όπου την Τρίτη 30 Απριλίου έλαβε χώρα ένα αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σε συνέντευξή του στον 105,5 Στο Κόκκινο, ο Φερνάντες εξήγησε πώς εκδηλώθηκαν τα επεισόδια της Τρίτης, την πολιτική καταγωγή του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, την οπτική του για το τι διακυβεύεται στη χώρα καθώς και τις προοπτικές για επίλυση της κρίσης.

Για τα γεγονότα της Τρίτης 30 Απριλίου

Την περασμένη Τρίτη μια ομάδα ανδρών τοποθετήθηκε σε μια γέφυρα πολύ κοντά σε μια πολύ σημαντική στρατιωτική βάση στο Καράκας, εξηγεί ο Φρέντι Φερνάντες. Το κατάφεραν χρησιμοποιώντας τη δύναμη 30 στρατιωτικών που κουβάλησαν μέχρι εκεί λέγοντας τους ψέματα, όπως τόνισε, λέγοντας τους ότι θα φέρουν εις πέρας μια στρατιωτική αποστολή.

Τελικά συνειδητοποίησαν ότι κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας ένα πραξικόπημα. Οι περισσότεροι εξ αυτών παρουσιάστηκαν στους διοικητές τους λέγοντας τους ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν σε αυτό, και προς απόδειξη τούτου ο κος Φερνάντες επικαλείται τις μαρτυρίες των στρατιωτών που είναι διαθέσιμες στο ιντερνέτ.

Αυτοί (οι πραξικοπηματίες) προχώρησαν στην δράση αυτή πιστεύοντας ότι θα επιτύχουν την στάση του στρατού και μια κινητοποίηση στον πληθυσμό της χώρας, λέει ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Βενεζουέλας. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη. Οι ένοπλες δυνάμεις απέδειξαν την ενότητα τους και ο λαός συγκεντρώθηκε στο προεδρικό Μέγαρο για να δείξει την συμπαράσταση του στην κυβέρνηση.

Προς απόδειξη όλων αυτών, ο κ. Φερνάντες προσκαλεί τους πάντες να αναζητήσουν τις φωτογραφίες και σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης αλλά και στο ιντερνέτ , ιδιαίτερα της μεγάλης κινητοποίησης της Πρωτομαγιάς.

«Οι πιο καλοπληρωμένες φωτογραφίες είναι αυτές που δείχνουν καταπίεση»

Είναι πολύ εύκολο με δέκα μόνο φωτογραφίες να κατασκευάσει κανείς ένα ψέμα, λέει ο κ. Φερνάντες. Υπάρχει, εξηγεί, μια ειδική οργάνωση της αντιπολίτευσης, η “Αλταμίρα” στο Καράκας. Εκεί συμμορίες που ανήκουν στην αντιπολίτευση οργανώνουν ταραχές. Με 200 ανθρώπους και 300 δημοσιογράφους είναι πολύ εύκολο να κατασκευάσεις μια ιστορία, τονίζει ο Φρέντι Φερνάντες.

Άλλωστε, “οι πιο καλοπληρωμένες φωτογραφίες είναι αυτές που δείχνουν καταπίεση” λέει με νόημα ο κος Φερνάντες τονίζοντας ότι πάνω στη γέφυρα (στο Καράκας), υπήρχαν περισσότεροι δημοσιογράφοι από ότι στρατός.

“Εμείς γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν είναι η αλλαγή προσώπου στην ηγεσία. Αυτοί θέλουν να παραδώσουν τα πλούτη της χώρας σε άλλη κυβέρνηση, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ”.

Για τις διεθνείς προσπάθειες διαμεσολάβησης

Υπάρχουν δυο διεθνείς προσπάθειες διαμεσολάβησης για την κρίση στην Βενεζουέλα. Η μια είναι της ΕΕ, η οποία όμως θέτει ως προαπαιτούμενο τις εκλογές πριν καν ξεκινήσει ο διάλογος, τόνισε ο Φρέντι Φερνάντες και σχολίασε ότι κάτι τέτοιο δεν αντιστοιχεί στην νομιμότητα για την Βενεζουέλα.

Η χώρα του όμως παραμένει ανοικτή και σε αυτήν την πρωτοβουλία, θεωρώντας ότι οι εκλογές θα πρέπει να προκύψουν μέσα από τον διάλογο. Η άλλη πρωτοβουλία είναι ο μηχανισμός του Μοντεβίδεο, η οποία ζητά τον διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα.

Η στάση της ΕΕ – και αυτό το αναγνώρισε και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών – προκύπτει υπό την πίεση των αμερικανών. Η ΕΕ θεωρεί ο κ. Φερνάντες ότι μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα, σε κάθε περίπτωση όμως η Βενεζουέλα θα συνεχίσει να συνεργάζεται και με τις δυο αυτές διεθνείς πρωτοβουλίες.

«Δεν μας εκπλήσσει ότι η Βενεζουέλα κυριαρχεί διεθνώς στην πολιτική αντιπαράθεση»

Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες χρησιμοποιείται η Βενεζουέλα στην πολιτική αντιπαράθεση σε προεκλογικές εκστρατείες τονίζει ο Φρέντι Φερνάντες, χώρες όπως Ισπανία, Μεξικό, Κολομβία, Εκουαδόρ, Ουγγαρία.

Για τον επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της δημοσιογραφίας, οι πολιτικοί ίσως κατασκευάζουν τελικά πραγματικότητες αντί να προσπαθούν να κάνουν μια κοινωνική προσφορά στις κοινωνίες τους.

Εφόσον δεν το κάνουν αυτό, κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν ψέματα για την Βενεζουέλα λέει ο κος Φερνάντες, αποφεύγοντας τα ζητήματα που πραγματικά ενδιαφέρουν τον κόσμο, όπως για παράδειγμα τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Γιατί ο στρατός δεν στρέφεται κατά της Κυβέρνησης Μαδούρο

Εξηγώντας ο Φρέντι Φερνάντες για ποιόν λόγο ο Χουάν Γκουαιδό δεν έχει καταφέρει να πάρει με το μέρος του τον κόσμο και τον στρατό, εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός προέρχεται από ένα πολύ μικρό κόμμα το οποίο μάλιστα ανήκει στον χώρο της άκρας Δεξιάς.

Συνέστησε μάλιστα να δοθεί και η εικόνα από την υπόλοιπη αντιπολίτευση στην Βενεζουέλα, φέρνοντας για παράδειγμα την στάση ενός άλλου κόμματος αντιπολιτευόμενου το οποίο παρομοίασε με το ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα αυτό διαθέτει τη μεγαλύτερη μάζα στην αντιπολίτευση και ο αρχηγός του, ο Ενρίκε Τσόα στις 30 Μαρτίου δήλωσε ότι αυτό που κάνει ο Γκουαϊδό είναι ένα ακόμα από τα λάθη της συγκεκριμένης ομάδας. Και επιβεβαίωσε την ανάγκη για διάλογο και την οικοδόμηση μιας πολιτικής αντιπολίτευσης.

Ρητορική κατά μίας διαφορετικής πολιτικής οι κατηγορίες ότι η Βενεζουέλα χρηματοδότησε ΣΥΡΙΖΑ και PODEMOS

Για τις γνωστές συνομωσιακές κατηγορίες περί χρηματοδότησης αριστερών κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι PODEMOS από το Καράκας, ο διπλωματικός αξιωματούχος της Βενεζουέλας τόνισε ότι κάθε φορά που εμφανίζεται μια διαφορετική πολιτική στον κόσμο, τα κέντρα εξουσίας προσπαθούν να βρουν μια ρητορική που να δείχνει ότι αυτή προέρχεται από περίεργα μέσα και χρηματοδοτήσεις. Το αποδίδει αυτό ο κ. Φερνάντες σε ένα παραδοσιακό μοντέλο εξουσίας που είναι σάπιο, ένα χαλασμένο σύστημα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ΗΠΑ.

Για το βίντεο με τα οχήματα της αστυνομίας κατά διαδηλωτών

Ένα πολύ καλά κομμένο βίντεο και υπό συγκεκριμένη λήψη της κάμερας είναι το περιστατικό που έδειξαν τα διεθνή πρακτορεία, λέει ο Φρέντι Φερνάντες. Ο ίδιος εξηγεί ότι είδε ακόμα δυο βίντεο του ίδιου περιστατικού, τα οποία είχαν ληφθεί από διαφορετικές γωνίες. Εκεί φαίνεται καθαρά ότι δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να έχει παρασυρθεί από τα οχήματα, ενώ λίγο νωρίτερα αυτά φαίνεται ότι είχαν δεχτεί και επίθεση με φωτιά. Και τα δυο τεθωρακισμένα, θα πρέπει να λάβει υπ όψιν του ο κόσμος ότι βρίσκονταν δίπλα σε μια στρατιωτική βάση ενώ δεν διαθέτουν όπλα παρά μόνο μάνικες νερού, τόνισε ο κ. Φερνάντες.

Για τον καταζητούμενο Λεοπόλδο Λόπες

Υπάρχουν τρία ψέματα στην κάλυψη της υπόθεσης Λεοπόλδο Λόπεζ, τόνισε ο Φρέντι Φερνάντες. Πρώτο, ότι απελευθερώθηκε από τη φυλακή ο ηγέτης αυτός της αντιπολίτευσης. Μόνο που δεν ήταν φυλακή αλλά σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αποτέλεσμα του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης το 2017.

Το άλλο ψέμα είναι πως αυτή η ομάδα (Γουαϊδό – Λόπες) είχε καταλάβει την στρατιωτική βάση της Καρλόττα. Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Όπως και ότι είχαν στασιάσει οι στρατιωτικοί. Κάτι που επίσης δεν έγινε ποτέ και πουθενά στην Βενεζουέλα.

Αναφορικά με τον Λεοπόλδο Λόπες που βρίσκεται στην Πρεσβεία της Ισπανίας, ο κ. Φερνάντες είπε δεικτικά πως δεν γνωρίζει αν θα είναι περισσότερο ελεύθερος τώρα μέσα στην πρεσβεία της Ισπανίας από ό,τι ήταν μέσα στο σπίτι του.

«Πάντα υπέρ του διαλόγου και της Ειρήνης στη Βενεζουέλα η θέση της Ελλάδας»

Η θέση της Ελλάδας ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου και της Ειρήνης στην Βενεζουέλα, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Βενεζουέλας στην χώρα μας. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα έχει μια πολύ εποικοδομητική στάση αλλά και μια θετική επιρροή στην γνώμη της ΕΕ για την Βενεζουέλα.

ΑΠΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ