Λόγω της ιδιαίτερα ξηρής χρονιάς και της πανευρωπαϊκής ανησυχίας για λειψυδρία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης παρουσίασε σχέδιο για την αντιμετώπιση καταστάσεων έλλειψης νερού.
Το σχέδιο περιλαμβάνει:
- Διαίρεση της Κρήτης σε 9 υδρολογικές ζώνες με βάση την κατανάλωση και τις υποδομές.
- Ενεργοποίηση συστήματος ειδοποίησης 112 για το νερό, αντίστοιχο με αυτό της πολιτικής προστασίας.
- Άμεσα μέτρα όπως η επιδιόρθωση διαρροών, η επίβλεψη για αλόγιστη χρήση, η χρήση εναλλακτικών πηγών και ο έλεγχος.
- Μακροπρόθεσμα μέτρα όπως η συνεχής παρακολούθηση δεδομένων, η αντικατάσταση δικτύων, η εξυγίανση εδαφών, η χρηματοδότηση ΤΟΕΒ και η χρήση επεξεργασμένων λυμάτων.
Στην παρουσίαση επισημάνθηκε ότι:
Τα αποθέματα νερού στα Χανιά είναι στα χαμηλότερα επίπεδα, αντίστοιχα του 2018.
Ο αγροτικός τομέας καταναλώνει το 82% του νερού στην Κρήτη, άρα απαιτείται εξορθολογισμός των καλλιεργειών και εκπαίδευση των αγροτών.
Υπάρχουν προβλήματα διαρροών στα δίκτυα και απαιτείται αντικατάσταση.
Η νοοτροπία των καταναλωτών πρέπει να αλλάξει προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης νερού.
Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις και χρηματοδότηση για την υλοποίηση λύσεων.
Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων ο οποίος τόνισε ότι το νερό που σήμερα θεωρούμε ότι υπάρχει σε αφθονία ως πόρος μπορεί σε λίγο καιρό να είναι σε έλλειψη. Ενώ για το φράγμα Ταυρωνίτη τόνισε ότι μπορεί να προσφέρει λύσεις, αφού όταν υλοποιηθεί το έργο θα μπορεί με σωστή χρήση να καλύπτει τις ανάγκες του νομού όχι μόνο μίας χρονιάς.
Συμπερασματικά τονίστηκε ότι η λειψυδρία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την Κρήτη και απαιτείται συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του.
Η υλοποίηση του σχεδίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σε συνδυασμό με αλλαγή νοοτροπίας και εξοικονόμηση νερού, είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της υδατικής ασφάλειας της περιοχής.