20.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η «μη αναστρέψιμη» πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη και η οργή της Μόσχας για τα δυτικά F-16 – Χλευάζει Μπάιντεν η Ζαχάροβα

Ημερομηνία:

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής που περιλαμβάνει τη δέσμευση της Συμμαχίας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «στην μη αναστρέψιμη πορεία της χώρας προς την πλήρη Ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», δήλωσε μια πηγή στο Reuters. Οι χώρες του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν πως ξεκινούν οι παραδόσεις F-16 στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, το οποίο προκάλεσε την οργή της Μόσχας.

Το κοινό ανακοινωθέν προσθέτει επιβεβαιώνοντας ότι το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», σύμφωνα με την πηγή.

Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να στηρίξουν την Ουκρανία, στη «μη αναστρέψιμη πορεία της» προς την ένταξη στη Συμμαχία, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν πρόθυμες να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα, για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση του πολέμου, σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Το προσχέδιο χαρακτηρίζει επίσης την Κίνα αποφασιστικής σημασίας συνεργό της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας στην Ουκρανία και λέει ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να θέτει συστημικές προκλήσεις στην Ευρώπη και την ασφάλεια.

«Εξακολουθούμε να στηρίζουμε (την Ουκρανία) στη μη αναστρέψιμη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης και της ένταξης στο ΝΑΤΟ» αναφέρουν οι 32 χώρες, στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο έχει οριστικοποιηθεί αλλά θα πρέπει να υιοθετηθεί και επισήμως από τους ηγέτες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ουκρανία αναμένει την επίσημη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, διαφωνούν με το πότε θα γίνει αυτό. Το ανακοινωθέν επαναλαμβάνει σε αυτό το σημείο όσα είχαν ήδη αποφασιστεί πέρυσι, στη σύνοδο του Βίλνιους. «Επαναλαμβάνουμε ότι θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία όταν οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν και θα πληρούνται οι προϋποθέσεις», αναφέρει το κείμενο.

Το ΝΑΤΟ πιστεύει εξάλλου ότι όλα τα μέτρα που θα υιοθετηθούν στην Ουάσινγκτον υπέρ της Ουκρανίας ευνοούν τη μελλοντική ένταξή της. Πρόκειται για μια «πολύ σοβαρή προσπάθεια να φέρουμε την Ουκρανία σε θέση από την οποία θα είναι έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο και τις ευθύνες της στους κόλπους της Συμμαχίας από την πρώτη ημέρα της ένταξής της», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος αυτήν την εβδομάδα.

Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι οι Σύμμαχοι σκοπεύουν να χορηγήσουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 40 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον μέσα στον επόμενο χρόνο. Δεν κάνει λόγο όμως για την πολυετή δέσμευση του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο, όπως επιδίωκε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο τελευταίος είπε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει πως οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε ένα «ουσιώδες» πακέτο στρατιωτικής βοήθειας και, παράλληλα, η σύνοδος αυτή θα διευρύνει άλλες εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ, ιδίως στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Στο πακέτο αυτό θα περιλαμβάνεται και μια νέα διοίκηση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, που θα παρέχει βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας και την εκπαίδευση του στρατού της.

F-16 στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε νωρίτερα ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 είναι καθ’ οδόν προς την Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας ότι θα πετούν στους ουρανούς της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι.

Οι Ουκρανοί ζητούσαν να τους παραδοθούν αεροσκάφη F16 από την αρχή του πολέμου το 2022.

Ο Μπλίνκεν, μιλώντας σε εκδήλωση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, είπε ότι οι επόμενες δύο ημέρες θα παρουσιαστούν ένα απίστευτα ισχυρό πακέτο για την Ουκρανία που θα οικοδομήσει μια σαφή και ισχυρή γέφυρα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος τόνισε ότι «επιτυχία θα είναι μια ισχυρή, ανεξάρτητη Ουκρανία» που «θα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της» και «ολοένα και περισσότερο να ενσωματωθεί» με τους οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ευχαριστίες Ζελένσκι

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις ΗΠΑ, τη Δανία και την Ολλανδία την Τετάρτη για την ενίσχυση των αεροπορικών δυνάμεων της Ουκρανίας με αεροσκάφη F-16.

«Είμαι ευγνώμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Δανία και την Ολλανδία για τα πρακτικά βήματα για την επίτευξη του στόχου όλων των Ουκρανών», είπε στο X.

Οργή Μόσχας

«Τα σχέδια για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον ηγείται «πολεμικής συμμορίας», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

«Η Ουάσιγκτον ηγείται της πολεμικής συμμορίας, και αυτό είναι η απόδειξη» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ρωσίδα αξιωματούχος σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι Zvezda ως απάντηση σε δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Επιπλέον, σε ανάρτησή της, χλεύασε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Ο πρόεδρος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Κίρμπι στο πλαίσιο των παραδόσεων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία: “Κανείς δεν θέλει κλιμάκωση”. Είναι σαν να προσπαθεί ο Λευκός Οίκος να αποδείξει στην κοινή γνώμη όλα αυτά τα χρόνια ότι ‘’κόβει πολύ το μυαλό του Μπάιντεν’’ πίσω από κλειστές πόρτες» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία

«Συναντιόμαστε εδώ στην Ουάσινγκτον για να γιορτάσουμε την 75η επέτειο από την ίδρυση της πιο επιτυχημένης και πιο ανθεκτικής αμυντικής Συμμαχίας στον κόσμο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή στη Σύνοδο του NATO.

«Συναντιόμαστε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, σε μια εποχή που μαίνεται ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Συναντιόμαστε σε μια εποχή που θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο απρόκλητης επιθετικότητας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και τόνισε: «Είναι η στιγμή που η Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά περίπλοκων παγκόσμιων προκλήσεων. Είναι, επίσης, η στιγμή που πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας να διαθέτουμε τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ μας για αμυντικές δαπάνες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο όσον αφορά στην επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά και για τον εξορθολογισμό των αμυντικών μας δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η Συμμαχία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θέση του για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και την ενδυνάμωσή της συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ.

«Έχω υπάρξει σταθερός υποστηρικτής της μεγαλύτερης ενοποίησης των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών. Δεν χρειάζεται απλώς να ξοδεύουμε περισσότερα, πρέπει επίσης να κινούμαστε πιο έξυπνα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τους πόρους προκειμένου να ενδυναμώσουμε τη συλλογική μας άμυνα. Και η ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων είναι συμπληρωματική στις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, ενισχύει το ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό και πρέπει να αξιοποιήσουμε τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο για να επικεντρωθούμε περισσότερο στο πώς θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή μας άμυνα. Είναι προς το συμφέρον μας να το πράξουμε», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές:

«Δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο γι’ αυτό το θέμα. Θα γίνουν εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα σεβαστούμε, φυσικά, την απόφαση του αμερικανικού λαού. Προσωπικά έχω συνεργαστεί τόσο με τον Πρόεδρο Trump όσο και με τον Πρόεδρο Biden. Αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτόν τον πολύ ισχυρό διατλαντικό δεσμό, ο οποίος ήταν πάντα στον πυρήνα της Συμμαχίας».

Σολτς: Μεγάλο βήμα η απόφαση του Βερολίνου για βοήθεια στην Ουκρανία με συστήματα αεράμυνας

Ως «μεγάλο βήμα» περιέγραψε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την τρέχουσα υποστήριξη που προσφέρει η Γερμανία στην Ουκρανία με συστήματα αεράμυνας, καλώντας ταυτόχρονα τους εταίρους του ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν στο αίτημα της Ουκρανίας για επιπλέον συστήματα.

«Κατά την άποψή μου, αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο κ. Σολτς από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον. Τον περασμένο Απρίλιο η Ουκρανία ζήτησε επτά συστήματα αεράμυνας, εκ των οποίων η Γερμανία έχει ήδη παραδώσει τα τρία. «Η Γερμανία έκανε ένα μεγάλο βήμα για να το ενθαρρύνει, προκειμένου να πείσει και άλλους ότι αυτό είναι απαραίτητο. Αν δε είχαμε προηγηθεί, αυτό το βήμα τώρα δεν θα γινόταν», δήλωσε ο καγκελάριος, λίγο πριν από την συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Κατά την έναρξη της Συνόδου, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι υποσχέθηκαν στην Ουκρανία πέντε συστήματα Patriot.

Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ακόμη ότι θεωρεί επαρκή την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η οποία θα καταγραφεί και σε κοινή δήλωση των 32 κρατών-μελών. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η τοποθέτηση του ΝΑΤΟ «θα δημιουργήσει ένα επίπεδο σαφήνειας στο οποίο η Ουκρανία θα μπορεί να βασιστεί» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «μεγάλη επιτυχία ενότητας» και «δείγμα αποφασιστικότητας» που επέδειξε η Συμμαχία. «Το θέμα είναι ότι το ΝΑΤΟ κάνει το παν προκειμένου να παραμείνει μια ισχυρή συμμαχία», πρόσθεσε. Στο κείμενο, το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμη εγκριθεί, η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας χαρακτηρίζεται «μη αναστρέψιμη».

Ο γερμανός καγκελάριος έκανε επίσης λόγο για «μεγάλη πρόοδο» αναφερόμενος στην απόφαση της Γερμανίας να διαθέτει πλέον το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, όπως απαιτεί άλλωστε και το ΝΑΤΟ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο, σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, να απαιτηθεί ακόμη μεγαλύτερη συνεισφορά της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ, ο κ. Σολτς περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Γερμανία, «ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα του ΝΑΤΟ, αναγνωρίζει την ιδιαίτερη ευθύνη της και θα ανταποκριθεί σε αυτήν».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ