ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
25/03/2023 - O Γιανής Βαρουφάκης στο Project Syndicate: «Αφήστε τις τράπεζες να πάρουν φωτιά»
25/03/2023 - Ο Χανιώτης στο σώμα των Ευζώνων που παρέλασε στην Αθήνα με την παραδοσιακή Κρητική φορεσιά | Φωτός+Βίντεο
25/03/2023 - Νέγρος του Μοριά: Κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ «ΘΡΑCOC» με ελληνική παραδοσιακή φορεσιά
25/03/2023 - Κικίλιας: “Η σεζόν ήταν εξαιρετική για την Κρήτη το 2022 και θα είναι ακόμα πιο ισχυρή για το 2023”
25/03/2023 - Ηράκλειο: Πριν το Πάσχα αρχίζουν τα δρομολόγια των πλοίων για τα νησιά – Πού μπορούμε να ταξιδέψουμε
25/03/2023 - Γαύδος: Δύο νήπια τίμησαν την επέτειο της 25ης Μαρτίου
25/03/2023 - Ο κοροναϊός κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα αρσενικά βρέφη
25/03/2023 - Ο Νίκος Παπαδάκης παρέλασε με τη σημαία της Παγκρητίου Ενώσεως – «Μεγάλη τιμή»
25/03/2023 - Εμβόλιο κοροναϊού: Οι παρενέργειες και τα «θύματα» του εμβολίου
25/03/2023 - Τέλος στα σενάρια πολέμου – Μπαίνουμε στην εποχή των ισχυρών συμβολισμών
25/03/2023 - Εκατοντάδες Χανιώτες παρακολούθησαν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου | Φωτός
25/03/2023 - Κρήτη: Μαθητές παρέλασαν με μαύρη κορδέλα και περιβραχιόνια για τους νεκρούς στα Τέμπη
25/03/2023 - Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής
25/03/2023 - Ρέθυμνο: Τραγικό τέλος για 53χρονο εργάτη – Έπεσε στο κενό από σκαλωσιά
25/03/2023 - Την ερχόμενη Τρίτη η απολογία του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Γ. Ξυλούρη στα Ανώγεια
25/03/2023 - Γαλλία: Οργή για τη νέα «Μαρία Αντουανέτα» – Γιατί ο Μακρόν ζήτησε την ακύρωση της επίσκεψης του Καρόλου
25/03/2023 - Μήνυμα φιλίας από τον Τσαβούσογλου: Ευχές για την 25η Μαρτίου και ελπίδα για καλές σχέσεις γειτονίας
25/03/2023 - Μυρίζει… τρίτες κάλπες – Δεν φτάνουν τα κουκιά για συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ μετά τις πρώτες εκλογές
25/03/2023 - Μια διδακτική ιστορία: Τα ληστρικά δάνεια των Άγγλων του ’21
25/03/2023 - Η “λησμονημένη” Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη
Αγώνας της Κρήτης

Τέμπη όπως “Ηράκλειον”: 57 χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται

Κανένα σχόλιο

Στην Ελλάδα υπάρχει κάποιες φορές η αίσθηση ότι ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν τα πράγματα, είναι μόνο μέσω μίας μεγάλης καταστροφής ή μίας μεγάλης επανάστασης.

Πριν 57 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου του 1966 είχαμε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στις ελληνικές θάλασσες. Συνέβη κοντά στην βραχονησίδα Φαλκονέρα (23 ν.μ. βορειοδυτικά της νήσου Μήλου), όταν το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά – Πειραιάς, βυθίστηκε, λόγω μετατόπισης φορτίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 224 άνθρωποι.

Τότε, η κυβέρνηση Στεφανόπουλου (3η κυβέρνηση “Αποστατών”) κήρυξε εθνικός πένθος για μια εβδομάδα, σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη κήρυξε 3ήμερο εθνικό πένθος. Τότε εξοργισμένοι πολίτες έσπευσαν στα γραφεία της εταιρείας Τυπάλδου, σήμερα εξοργισμένοι νέοι κυρίως άνθρωποι, φοιτητές, έσπευσαν στα γραφεία της ιταλικής εταιρείας Hellenic Trains που για 45 εκ. ευρώ εν μέσω πιέσεων των δανειστών ελέγχει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

"Sponsored links"

Αλλά δε σταματούν εδώ οι ομοιότητες με το φρικτό έγκλημα του “Ηράκλειον”

Στην τραγωδία του Ηράκλειον, υπήρξαν παραλείψεις στους όρους ασφαλείας, κακή φόρτωση των αυτοκινήτων, ελλιπής κατασκευή του συστήματος ασφάλειας της «μπουκαπόρτας», έλλειψη συστήματος εκροής των εισερχομένων υδάτων και υψηλή ταχύτητα του πλοίου πάρα τη θαλασσοταραχή, για τη διατήρηση της φήμης του ως του ταχύτερου οχηματαγωγού της γραμμής Κρήτης ενώ ήταν ένα σαπιοκάραβο.

Στην τραγωδία των Τεμπών, υπήρξαν και εδώ τεράστιες παραλείψεις στους όρους ασφαλείας. Κατ’ ομολογία του προέδρου του ΟΣΕ, ο ΟΣΕ δε μπορούσε να κάνει προληπτική συντήρηση του δικτύου διότι αυτή απαιτεί 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο ενώ για το 2022 ο Οργανισμός πήρε 25 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Μεταφορών γι’ αυτόν τον σκοπό, δηλαδή τα μισά! Γι’ αυτό και η συντήρηση – πρόσθεσε – δεν είναι προληπτική αλλά «διορθωτική», με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των μεταφορών.

Όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιωάννης Νίτσας,το ατύχημα δε θα είχε συμβεί αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας που τοποθετήθηκαν μεν το 2.000 αλλά ήταν μη λειτουργικά:

“Δεν λειτουργούν τα φωτοσήματα, το σύστημα τηλεδιοίκησης και ελέγχου κυκλοφορίας που προστατεύει από το ανθρώπινο λάθος (ECTS) και το σύστημα επικοινωνίας (GSMR).

Τα φωτοσήματα είναι τα φανάρια, ενώ το σύστημα τηλεδιοίκησης είναι αυτό που με ηλεκτρικούς χειρισμούς καθορίζει την πορεία των τρένων. Επιτρέπει στο μηχανοδηγό να βλέπει ενδείξεις για όσα τρένα υπάρχουν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων. Εμείς δεν βλέπουμε τίποτα”.

Όπως λέει ο κύριος Γενιδούνιας “αν λειτουργούσε έστω η φωτοσήμανση (είναι σε δυσλειτουργία 20 χρόνια), οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν, σε απόσταση 500 μέτρων μεταξύ τους”.

Γιατί όμως, δεν λειτουργούσαν τα συστήματα που έχουμε αγοράσει;

“Ρωτήστε τους υπεύθυνους, γιατί δεν απαντούν σε εμάς. Η μόνιμη επωδός είναι ότι δεν λειτουργεί, πως θα το φτιάξουν, μετά μας λένε πως χάλασε, ότι θα κάνουν σύμβαση με εργολάβο, έπειτα ότι θα κάνουν σύμβαση με άλλο εργολάβο και ούτω καθ’ εξής”.

Την ίδια στιγμή αποκαλύφθηκε ότι το επιβατικό τρένο ήταν ένα από τα τρένα που είχε αποφασίσει η Ελβετία να ξεφορτωθεί ως “σκραπ” επειδή ήταν τόσο επικίνδυνα.

"Sponsored links"

Ναι, 57 χρόνια μετά, η ιστορία στην Ελλάδα φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται. Όχι ως φάρσα όμως. Αν και τα χρόνια πέρασαν, η Ελλάδα μοιάζει σα να μην έχει αλλάξει. Επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη και περιμένει μια μεγάλη καταστροφή για να κάνει τα αυτονόητα. Μέχρι να φτάσει αυτή η καταστροφή, τα πράγματα λειτουργούν λόγω του φιλότιμου και της αυτοθυσίας ανθρώπων που σε στιγμές κρίσης του αποκαλούν ήρωες όμως συνήθως τους αποκαλούν ηλίθιους (σαν αυτό του Ντοστογιέφσκι). Στην Ελλάδα τους λένε μαλάκες…

Το ναυάγιο του «Ηράκλειον» αφύπνισε το ελληνικό κράτος, που προχώρησε στη δημιουργία του θαλάμου επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τη θεσμοθέτηση του απαγορευτικού απόπλου για τα επιβατηγά πλοία. Το ναυάγιο προκάλεσε την κατάρρευση της Typaldos Lines, που κυριαρχούσε τότε στην εγχώρια ακτοπλοΐα, ενώ μπήκαν οι πρώτες ιδέες για τη δημιουργία των Ναυτιλιακών Εταιρειών Λαϊκής Βάσης.

Το ατύχημα στα Τέμπη πού θα οδηγήσει; Ποιος θα καταδικασθεί για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων επειδή δεν λειτούργησαν τα συστήματα ασφαλείας; Ποιες αλλαγές θα υπάρξουν σε σχέση με την ασφάλεια; Ποιες θα είναι οι συνέπειες προς την εταιρεία;

Πάνω όμως απ’ όλα αυτά τα ερώτηματα, υπάρχει ένα καίριο ερώτημα που πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας:

Γιατί θα πρέπει στην Ελλάδα μόνο μετά από κάμια μεγάλη τραγωδία να αλλάζουν τα πράγματα;

Γιατί πρέπει να δίνουν οι πολίτες το αίμα τους για να γίνονται τα αυτονόητα;

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live