Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστιάσαν στην προσοχή τους στην έλλειψη ΜΕΘ και το κόστος σε ζωές ανθρωπων όπως παρουσιάζεται στην έκθεση Λύτρα – Τσιόδρα. Όμως υπάρχουν και άλλα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν και τα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως και της Κρήτης.
Σύμφωνα με την έκθεση υπάρχουν σημαντικότατες διαφορές στην ποιότητα των νοσοκομειακών υπηρεσιών ανά περιοχές της Ελλάδας καθώς η θνησιμότητα στα νοσοκομεία της Αττικής είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με αυτά της υπόλοιπης χώρας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση:
“Αυτό αποτυπώνει τη χρόνια άνιση διανομή υγειονομικών πόρων στην Ελλάδα, με τα κρεβάτια, τον εξοπλισμό και το καλά εκπαιδευμένο προσωπικό να συγκεντρώνεται στην Αττική. Επίσης αποτυπώνει και άλλες ανισότητες μεταξύ κέντρου και επαρχίας που έχουν ως αποτέλεσμα την υψηλότερη θνησιμότητα από τον κορωνοϊό στην επαρχία παρά την υψηλότερη πιθανότητα μόλυνσης και άρα και θανάτου στα μεγάλα αστικά κέντρα.”
Με απλά λόγια αυτό που αποτυπώνει πιο έντονα η έκθεση είναι η ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών στα επαρχιακά νοσοκομεία και δευτερευόντως η έλλειψη ΜΕΘ. Χαρακτηριστικό είναι ότι 656 από τους 3.988 θανάτους υπό μελέτη αποδίδονται στις κακές υποδομών και κακές υπηρεσίες των επαρχιακών νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης τη στιγμή όπου μόλις 133 θανάτοι αποδίδονται στην έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ.
Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αναδείξουν εντονότατα και οι βουλευτές της Κρήτης, η ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών και του προσωπικού στα νοσοκομεία του νησιού ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν της πίεσης αφού άλλωστε, σύμφωνα και με την έκθεση εκεί οφείλονται πενταπλάσιοι θάνατοι σε σχέση με την έλλειψη ΜΕΘ, όπως επίσης και την ανάγκη να προχωρήσουν ακόμα πιο έντονα οι εμβολιασμοί αφού το χαμηλό ποσοστό τους ιδιαίτερα στις ηλικίες που ο κίνδυνος βαριάς νόσησης είναι πολύ πιο υψηλής αποτελεί τον κύριο παράγοντα υψηλού αριθμού θανάτων.
Διαβάστε πατώντας ΕΔΩ την έκθεση Λύτρα – Τσιόδρα.