14.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Τα κανακέματα

Ημερομηνία:

Σήμερο είναι Κυριακή,

βάνω τ’ άσπρο μου βρακί

πάω στην Ανατολή

φέρνω κάστανα ψημένα

και καρύδια τσακισμένα

πάω τα στη μάνα μου

δέρνει με σκοτώνει με

ανοίγει λάκκο χώνει με.

(Κι εγώ αναρωτιόμουν μικρό παιδάκι: Γιατί την δέρνει, την σκοτώνει, ανοίγει λάκκο χώνει την; Επειδή πήγε στην Ανατολή; Ίσως! Ίσως να ήταν τότε Τουρκοκρατία που ‘’φτιάχτηκε’’ το κανακευτικό τραγουδάκι).

Άλλο κανακευτικό τραγουδάκι: ‘’Χόρευε κυρά σουσού κοίτα κι από πίσω σου τι κουρέλια κρέμονται’’.

Άλλο: ‘’Παλαμάκια παίξε τε κι ο μπαμπάς του έρχεται και του φέρνει κάτι τι λουκουμάκια στο χαρτί’’.

Άλλο: ΄΄Ντιχτρι ντι του λέγανε και μου το παντρεύανε και του δίνανε για προίκα ένα αμπέλι δίχως τρύπα΄΄. (Τώρα, τι τρύπα να ‘χει τ’ αμπέλι; Δεν ήξερα. Απλά μ’ άρεσε ο ήχος του και το κούνημα στα πόδια της μαμάς και της γιαγιάς).

Άλλο: ‘’Αχ κουνελάκι, κουνελάκι ξύλο που θα το φας. Μέσα σε ξένο περιβολάκι τρύπες να μην τρυπάς’’.

Άλλο: ‘’Ήταν ένας γάιδαρος με μεγάλα αυτιά. Το παχνί δεν τ’ άρεσε κι ήθελε αρχοντιά. Οντιά, οντιά, οντιά’’.

Άλλο: ‘’Όντε πάνε στα κουκιά σέρνουν και την κουλουκιά και όντε δει τον νοικοκύρη παίζει μια φωνή και φεύγει’’.

Όλ’ αυτά δεν ακούγονται πια. Δεν ξέρω αν οι σύγχρονες μαμάδες και γιαγιάδες ασχολούνται με κανακέματα και ντριχτριντίσματα των παιδιών τους. Τι ωραίο συναίσθημα να κάθεσαι στην ποδιά της μαμάς ή της γιαγιάς και να σε κανακεύουν! ‘’Ντιχτριντι του λέγανε…’’ να σε φιλούν και να κουνούν ρυθμικά την ποδιά τους μαζί και σένα!

Θυμάμαι, ήμουν μεγάλη, περίπου 20 χρονών και η γιαγιά μου η Σμυρνιά με κανάκευε ακόμα στα πόδια της και όταν κουραζόταν και μου ‘λεγε να σηκωθώ εγώ θύμωνα. Γιατί νόμιζα πως δεν μ’ αγαπούσε πια και της το ‘λεγα: ‘’Δεν μ’ αγαπάς πια;’’ Κι εκείνη γέλαγε και με φιλούσε. Αχ, τα κανακέματα! Οι γιαγιάδες τα κάνουν πια ή γυρνάνε μόνο στις καφετέριες; Δεν ξέρω!

Α.Κ.Α.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται ρύθμιση για οφειλές το Δημόσιο: Ποιοι θα ανακουφιστούν, τι προβλέπεται

Νέα ρύθμιση για χρέη και οφειλές προς το Δημόσιο εμφανίζεται να επεξεργάζεται το...

Taste Atlas: Η Κρήτη στο Νο 3 των γαστρονομικών προορισμών παγκοσμίως

Η Ελλάδα σάρωσε την παγκόσμια γαστρονομική λίστα του Taste Atlas,...

Κρήτη: Στο νοσοκομείο από πέτρα στο πρόσωπο ο διοικητής του ΤΑΕ Χανίων

Ο διοικητής του ΤΑΕ Χανίων τραυματίστηκε στη διάρκεια των...