Ένα κυπελλάκι κρασιού φτιαγμένο από πηλό, πριν από 3.600 χρόνια, στην Κρήτη, θα παρουσιαστεί στο Βρετανικό Μουσείο, στο πλαίσιο έκθεσης, με τίτλο «Τα απορρίμματα κι εμείς».
Αν η πρώτη σας σκέψη διαβάζοντας την παραπάνω πρόταση είναι τι θέση μπορεί να έχει μια πήλινη κούπα σε μια τέτοια έκθεση, μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα.
Η πήλινη κούπα, που υπολογίζεται ότι φτιάχτηκε μεταξύ 1.700 και 1.600 π.Χ. κι είναι μία από τις χιλιάδες που ανακαλύφθηκαν στο ελληνικό νησί, θεωρείται από τους ειδικούς ότι κατασκευάστηκε για να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά σε κάποια γιορτή και στη συνέχεια να καταλήξει στα σκουπίδια.
«Προκαλεί έκπληξη στον κόσμο όταν συνειδητοποιεί ότι η ιδέα των προϊόντων μιας χρήσης δεν είναι εφεύρεση της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας και ότι απαντάται σε πολιτισμούς που έζησαν πριν από χιλιάδες χρόνια, όπως ο Μινωικός» δήλωσε στον Guardian η επιμελήτρια της έκθεσης στο Βρετανικό Μουσείο, Τζούλια Φάρλεϊ.
Κατά την ίδια η ελίτ της μινωικής κοινωνίας, που συγκεντρώνονταν στα παλάτια τους για τις γιορτές και τα ταυροκαθάψια, επιδείκνυε τον πλούτο της και την κοινωνική της θέση. Δεδομένου ότι «πολλοί άνθρωποι παρευρίσκονταν σε αυτές τις γιορτές και, όπως συμβαίνει και σήμερα, κανείς… δεν ήθελε να πλύνει τα πιάτα, οι Μινωίτες τα πετούσαν».
Βέβαια, πρόσθεσε: «Με τα κεραμικά να αποτελούν ένα ανώτερο υλικό για εμάς σήμερα, φαίνεται περίεργο που οι Μινωίτες τα πετούσαν μετά από μία μόνο χρήση. Αλλά όπως το πλαστικό σήμερα, ο πηλός ήταν άμεσα διαθέσιμος, φτηνός, εύκολος στην χρήση». Ωστόσο, «όπως και με τα πλαστικά, ο πηλός παραμένει στο έδαφος για πάρα πολλά χρόνια» συμπλήρωσε.
Δίπλα στην κούπα θα εκτεθούν πιο σύγχρονα αντικείμενα μίας χρήσης, όπως πλαστικά καλαμάκια και καλάθια.
Η έκθεση θα ανοίξει την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου.